Geride ölümden başka bir şey bırakmadılar

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Afganistan

foto: AFP/Afganistan

  • ABD’nin Taliban ile uzlaşarak ülkeden çekilme kararı ardından Afganistan halkına baskı, zulüm ve ölüm kaldı. Taliban rejiminden kaçmak zorunda kalan binlerce kişinin tahliye için beklediği Kabil Havalimanı'nın dışında DAİŞ’in düzenlediği saldırı sonucu en az 90 sivil hayatını kaybetti, 13 ABD askeri öldü.

 

Afganistan’a ‘demokrasi’ vaadiyle gelen ve ülkede 20 yıl boyunca işgalci pozisyonunda varlık gösteren ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Mayıs ayından itibaren çekilmesi ardından Taliban hızla ilerleyerek ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Şeriatçı uygulamalarıyla başta kadınlar olmak üzere toplumu baskı altına alan Taliban rejiminden kaçan binlerce kişi ülke sınırlarının ötesine sığındı. Can güvenliğinden endişe eden binlerce kişi ise günlerdir Kabil Havalimanı'nın dışında bekliyor.

Perşembe günü DAİŞ’in Afganistan kolu olan DAİŞ-Horasan çetelerinin bölgeye düzenlediği saldırı sonucu 90’dan fazla sivil hayatını kaybetti, en az 150 kişi yaralandı. Saldırıda ayrıca 13 ABD askerinin öldüğü belirtiliyor.

Biden, “hesap soracağız” dedi

Afganistan politikası nedeniyle uluslararası alanda yoğun eleştiri alan ABD başkanı Joe Biden, çekilme kararını bir kez daha savundu ancak “Tüm yaşananların sorumluluğunu kabul ettiğini” söyledi.

Saldırıya ilişkin “Hepsini bulup hesabını soracağız” diye belirten Biden, saldırıyı düzenleyenlerin Taliban’ın cezaevlerinden saldığı kişiler olabileceğini ifade ederek, DAİŞ-Horasan grubuna yönelik operasyon düzenleneceğini söyledi.

DAİŞ ile Taliban arasında çelişkiler

Saldırı sonrasında bir açıklama yapan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise saldırı nedeniyle birçok mensuplarının yaralandığını söyledi ve “saldırıyı kınıyoruz” dedi. 

DAİŞ’in Afganistan uzantısı olan DAİŞ-Horasan, Taliban'ın şeriat yorum ve uygulamalarını yeterince sert bulmuyor ve bu nedenle ‘ılımlı’ olarak gördüğü Taliban’ı düşman olarak ilan ediyor. Ayrıca ABD ile anlaşma yapması nedeniyle Taliban’ın ‘cihadın amaçlarına ihanet ettiğini” savunuyor ve hedef alıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.