Gerilla ailesinden 13 bin TL isteniyor

  • Türk devleti çocukları şehit düşen gerilla ailelerin bu kez ‘devlet malına zarardan’ ve ‘devlet görevlilerine saldırıdan’ tazminat davası açıyor.

 

Av. Muhittin Muğuç, ailelerin çocuklarının hayatlarını kaybetmelerinden bir süre sonra İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın kendilerine dava açtıklarını aktardı.

ANF’nin haberine göre Avukat Muğuç, bu tür davaların nasıl açıldığına şu bilgileri verdi: ”Bu ailelerin kırsaldaki çocukları hayatlarını kaybettikten sonra, yer aldıkları çatışmalarda hem mekanik hem de araçsal zararlar olabiliyor. Çünkü bir patlama veya çatışma esnasında zırhlı ve benzeri araçlar zarar görmüş olabiliyorlar. Yine bu çatışmalarda görev almış askeri personellerin de yaralanması, ölmesi veya tedavi görmeleri gibi tespitler yapıldıktan sonra ailelere dava açılıyor. Dosyaları bizde olan aileler de tüm bu süreçten böyle haberdar olmuşlar. Kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadan dava açılmış.”

Son 3-4 yıldır davalar açılıyor

Söz konusu davanın açılma sürecinin öncesine işaret eden  Muğuç, ”Örneğin benim takip ettiğim dosyada sabit bir şey yok. Daha çok tahmini kanılar üzerinden dava açılmış. Kaldı ki bu uygulama çok yeni bir uygulamadır. Son 3-4 yıldır bu tür davalar açılıyor. Şimdi herkes aslında ‘Kişi hayatını kaybettikten sonra nasıl oluyor da aileden tazminat tazmin edilmeye çalışılıyor?’ sorusunun cevabını merak ediyor. Türk Medeni Kanunu’nda bunun yeri var aslında. Ancak bugüne kadar karşılaştığımız bir mesele olmadığını buna yabancı sayılırız” diye konuştu.

Hiçbir somut kanıt yok

Avukatlığını yaptığı aileden 13 bin TL istendiğini kaydeden Avukat Muğuç, ”Bizim dosyada 3 aile var ben sadece bir ailenin avukatlığını yapıyorum. Şu anda kendilerinden 13 bin Türk Lirası isteniyor. Ancak davanın ilerleyen dönemlerinde karşı vekalet ücreti ve benzeri ek masraflar da olunca bu rakam yükselecektir. Biz yine de dosyadaki çelişkilere ilişkin itirazlarımızı her ne kadar reddetseler de yapmaya devam edeceğiz. Çünkü dosyada yer alan birinci olay ile ikinci olay arasında somut bir bağ yok. Sadece tahmin ve yorumlardan da yola çıkarak bir karara varılamaz.”  AMED 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.