Germanicia’da dans eden üç kadın

Kültür/Sanat Haberleri —

Germanicia’da dans eden üç kadın mozaiği

Germanicia’da dans eden üç kadın mozaiği

  • Maraş'ta bulunan Caesarea Germanicia kadim kentinde yapılan kazılarda, üç kadının müzik eşliğinde dans ettiği açık hava şölenini anlatan mozaik ortaya çıkarıldı. Mozaiğin 1500 yıl öncesine ait olduğu sanılıyor.

MESTAN DİLBİLMEZ

 

Maraş'ta bulunan Caesarea Germanicia kadim kentinde yapılan kazılarda, üç kadının müzik eşliğinde dans ettiği açık hava şölenini anlatan mozaik ortaya çıkarıldı. Mozaiğin 1500 yıl öncesine ait olduğu sanılıyor.

Maraş Müzesi Müdürü ve aynı zamanda kazı başkanı olan Safinaz Acıpayam, muhteşem bir mozaik bulduklarını belirterek, "Mozaiğin muhtemelen avdan önce bir açık hava ziyafeti olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kentin Bağlarbaşı Mahallesi’nde yer alan Germanicia'da arkeolojik kazıların yedinci yılı sona erdi.

Kazılarda 1500 yıllık mimari yapı ve hamam kalıntılarıyla 50 metrekarelik mozaik bulundu.

Archaeology.autodailyz sitesinin haberine göre Acıpayam, Germanicia kadim kenti sınırları içinde şimdiye kadar 35 farklı alanda arkeolojik kalıntılar tespit edildiğini, bunların yedisinde Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü başkanlığında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Dans eden üç kadın

“Kazılar sırasında daha önce keşfettiğimiz mozaiğin devamı niteliğindeki 50 metrekarelik bir mozaik bulundu. Aynı alanda bazı mimari yapılar ve hamam kalıntıları bulunmuştur. Mozaik gerçekten muhteşem. Açık hava ziyafetini tasvir ettiğini düşünüyoruz. 2015 yılında yaptığımız kazılarda iki panodan oluşan bir mozaik ortaya çıkarmıştık ve bu mozaik üzerinde av sahneleri vardı. 2021 kazılarında bulduğumuz pano aslında bu mozaiğin 2015'teki devamı ve muhtemelen av öncesi bir açık hava ziyafetiydi diye düşünüyoruz. Ortada oturan iki çift ve müzik eşliğinde dans eden üç kadın var. Ayrıca sunum yapan iki erkek figür var. Bir de incir ağacına tırmanan yalınayak küçük bir çocuk figürü var” dedi.

Mozaiğin bulunduğu alanda kazıların devam edeceğini belirten Acıpayam, “Tüm alanda kazı yapılmadı; 2022 yılında aynı alanda kazılara devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Mozaikler Germanicia kentine ait

2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde bir evdeki kaçak kazı sırasında ortaya çıkarılan taban mozaiklerinin incelenmesiyle, mozaiklerin MS 1. yüzyılda kurulan Germanicia kadim kentine ait olduğu belirlendi.

Kadim kentin varlığı yıllardır biliniyordu ancak izleri 2007 yılına kadar keşfedilmemişti. Kadim kentle ilgili çalışmalar Maraş Müze Müdürlüğü tarafından başlatıldı.

Kadim kentte 2008 yılında kamulaştırma çalışmaları, 2009 yılında ise arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Günümüze kadar 4. ve 6. yüzyıllara ait mozaik ve kalıntılara rastlanmıştır.

Kadim kent, Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Şeyhadil ve Namık Kemal Mahallelerinin tamamını ve Kanuni İlçesi’nin bir kısmını kapsıyor.

Geç Roma döneminde zemini kaplayan mozaikler, dönemin toplumsal yaşantısını ön plana çıkarmaktadır. Mozaikler, Dünya Mozaik Birlikleri'nin çok dilli yayınında arkeoloji yazınına girmiş ve bölgenin önemini artırmıştır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.