
Cizirê Kantonu’nun batı kırsalı ve köylerini kurtarmak amacıyla başlatılan ‘Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi’ 26. gününe girdi. Hamlenin ikinci aşamasında Mebrûka’nın da ötesine geçen YPG/YPJ güçleri, Girê Sipî yolu üzerindek Sulok’a ilerliyor. YPG Basın Merkezi, önceki gece Mebruka kasabasının batısına düşen alanlarda başlatına ve dün sabaha kadar süren çatışmalar ardından Til Reman, Um Cirin, Biwedêr, Xirab Seyyar köyleri ile çok sayıda mezranın Haylê kavşağı ve elektrik santralinin çetelerden temizlendiğini duyurdu.
YPG, ölü ve yaralı çete sayısının tespit edilemediğini, operasyonda 2 savaşçının da yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Önceki gece Serêkaniyê’nin 30 km güneyinde bulunan Rehaniya Beggara köyü ve çevresinde de çatışmalar yaşandı. YPG/YPJ güçlerinin saldırı hazırlığında bulunan çetelere müdahalesi sonucu 2 çete üyesi öldü, her iki çete üyesinin cenazesi ve silahlarının YPG/YPJ güçlerinin eline geçtiği bildirildi. Bu çatışmalarda 1 YPG/YPJ savaşçısının da yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Kobanê‘de 6 köy ve bir tepe
258. gününe giren Kobanê direnişinde de direniş güçleri, Girê Sipî’nin özgürleştirilmesi için Cizirê Kantonu’ndaki ilerleyişe omuz verdi.
Kantonun doğusunda (Girê Sipî’nin batısına düşen cephe) YPG/YPJ savaşçıları ile Burkan El Fırat güçleri ortak bir operasyon başlattı.
Kobanê Kantonu Burkan El-Firat Operasyon Odası Basın Merkezi ve YPG Basın Merkezi’nin operasyona ilişkin ayrı ayrı yaptığı açıklamalara göre 7 köy özgürleştirildi.
Özgürleştirilen köylerin isimleri şöyle:
Çiqor Xerbî, Çiqor Şerqî, Derbteht Xerbî, Derbteht Şerqî, Boz Hamo ve Cirûd köyleri ile Mera Ser tepesi.
Açıklamalara göre, operasyonda 1 YPG/YPJ savaşçısı ile 1 Burkan El Fırat savaşçısı yaşamını yitirdi.
Til Berak’ta saldırıya geçtiler
Her iki kantonda, özellikle Cizirê Kantonu’ndaki ilerleyiş ile kan kaybeden çeteler, Til Berak’ın güneydoğusunda saldırıya geçti. Çetelerin Hiweyş ve Til Haydar köylerinde düzenlediği peşpeşe saldırıları püskürten YPG/YPJ güçleri 8 çete üyesini öldürdü. Şiddetli çatışmalarda çok sayıda çete üyesi de yaralandı.
Şengal’de eylemler
DAİŞ’e karşı mücadelenin devam ettiği Şengal’de de çeteler kayıp verdi. HPG Şengal Komutanlığı ve YBŞ Genel Komutanlığı’nın açıklamasına göre 28-30 Mayıs tarihleri arasında Şengal’in kuzeybatısı, Suka Jer mahallesi, Siti Zeynep Mahallesinde düzenlenen eylemlerde 5 çete üyesi öldürüldü.
Açıklamada, 28, 29 ve 30 Mayıs günleri Şehit Erdal Tepesi civarı, Sitti Zeynep mahallesi civarı, Taxa Minare ve Şengal merkezde çetelere ait noktaların Koalisyon uçaklarınca 14 kez vurulduğu belirtildi.
ANHA/HABER MERKEZİ
DAİŞ’in diğer yüzü oldular
YPG Genel Komutanlığı, ‘İstanbul Muhalefeti’ olarak bilinen Suriye Koalisyonu’nun “YPG, Kürt ve Arap köylülerinin özgürlüğüne saldırıyor, onları köylerinden çıkarıyor” şeklindeki antipropaganlarına tepki gösterdi.
YPG güçlerinin başarısı karşısında bu tür karalamaların DAİŞ’e hizmet anlamına geldiğini kaydeden Genel Komutanlık, “Suriye Koalisyonu fitne çıkarmaya çalışmakta, gerçekleri çarpıtmaya çalışmaktadır” diyerek şunları belirtti: “Artık Suriye Koalisyonu‘nun açıklamaları ve yaklaşımları, DAİŞ’in bir diğer yüzünü dışa vurmaktadır. Giydikleri elbiseler ve üniformalar dışında DAİŞ ile koalisyon arasında hiçbir fark kalmamış, aynı zamanda Suriye halklarına karşı en kirli uygulamaları geliştirmekten çekinmeyen DAİŞ’ın işbirlikçisi ve suç ortağı konumundadır.”
Suriye Koalisyonun açıklamasının “Neden DAİŞ’e karşı savaşıyorsunuz ve neden bu savaşta başarı kazanıyorsunuz? DAİŞ terörizmini sürdürsün” anlamına geldiğine dikkat çeken YPG, Koalisyon içerisinde yer alan ENKS’ye de seslendi.
ENKS’yi koalisyona karşı tutumunu netleştirmeye çağırdı.
Açıklama, “DAİŞ terörüyle savaşarak Arap, Süryani, Kürt, bölgede yaşayan tüm halkları koruyup savunacağımızı, üzerimize düşen görev ve sorumlulukları sonuna kadar yerine getirerek halklarımızın hizmetinde olacak Demokratik bir Suriye için mücadele edeceğimizi birkez daha tüm açıklığıyla herkese duyuruyoruz” ifadeleriyle son buldu.
ANHA/HABER MERKEZİ