Giyime cinsiyetçi müdahaleye protesto

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yönetmeliğe aykırı giyindikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırılan Norveç plaj hentbol takımına destek yağdı.

HABER MERKEZİ

Alman kadın jimnastikçiler, Tokyo 2020’de eleme müsabakalarına “seçim özgürlüğünü desteklemek ve sporun cinselleştirilmesine karşı durmak amacıyla” klasik mayo yerine vücutlarının tamamını saran tek parça mayolarla çıktı. Amerikalı sanatçı Pink de, Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası’nda bikini yerine şort giyen Norveç kadın hentbol takımına kesilen 1500 euro para cezasını ödeme teklifinde bulundu.

Geçtiğimiz hafta Norveç’in plaj hentbol takımı, oyuncuların bir maçta bikini altı giymeyi reddetmesi ve bunun yerine regülasyon dışı şortlarla yarışmaları nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı.

Kadın sporcuların giysilerine ‘cinsiyetçi’ müdahaleler, kamuoyunda tartışma yarattı. 

‘Kıyafeti biz seçmeliyiz’

Alman kadın jimnastikçiler, bikini altı giymeyi reddetmek için Tokyo 2020 eleme müsabakalarına tüm vücudu örten mayolarla katıldı. Olimpiyatlara katılan dört Alman jimnastikçiden biri olan Elisabeth Seitz, basına verdiği bir röportajda, “Her kadının, kendi giyeceği kıyafeti kendisi seçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Olimpiyatlarda da bunu gösterdik. Bu, alışılagelen mayo tarzındaki jimnastik kıyafetini bundan sonra giymeyeceğimiz anlamına gelmiyor. O gün nasıl hissediyorsak, istediğimiz kıyafeti giymek istiyoruz. Başka bir yarışta giyeceğimiz kıyafeti biz seçmeliyiz” diye konuştu.

Norveç Hentbol Federasyonu (NHF) da, “Giysilerle ilgili kuralların değişmesi için, sporcuların rahat hissettikleri formalarla yarışabilmesi için birlikte mücadele etmeyi sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

Amerikalı sanatçı Pink ise, Twitter hesabından açıklama yaptı. “Cinsiyetçi kurallara itiraz ettikleri için Norveç kadın plaj hentbolu takımından gurur duyuyorum. Asıl Avrupa Hentbol Federasyonu ceza almalıdır. Cezaları sizin için memnuniyetle ödeyeceğim” diyerek Norveçli sporculara destek verdi.

Gelen yoğun tepkiler karşısında, Avrupa Federasyonu, kurallarda bir değişikliğin ancak uluslararası düzeyde gerçekleşebileceğini belirterek kendisini savundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.