Dünya hala cinsiyet eşitliğine ulaşmadı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bağlı kadın katliamları, şiddet, taciz, tecavüz ve hak ihlalleri artarken, ‘Dünyada bu eşitsizliği kapatan ülkeler var mı?’ sorusu karşımıza çıkıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre tablo karışık. Haziran 2023'te yayımlanan son Küresel Cinsiyet Uçurumu raporu 146 ülkedeki durumu ele alıyor. İbre çok yavaş doğru yönde ilerlemiş olsa da mevcut ilerleme hızıyla tam eşitliğe ulaşmak 131 yıl sürecek ve henüz hiçbir ülke tam cinsiyet eşitliğine ulaşmış değil.
BBC News’in yer verdiği rapora göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ülkeler dünyanın geri kalanından daha iyi durumda ama aralarında büyük farklılıklar var. Örneğin; ABD cinsiyetler arasındaki farkın kapanma oranının yüzde 75'in altında olduğu 43. sırada yer alıyor. Kolombiya, Belarus, Liberya ve Cabo Verde gibi ülkelerin gerisinde. Avustralya (yüzde 77,8) Mozambik ve Şili arasında 26. sırada, Kanada (yüzde 77) ise Slovenya ve Barbados arasında 30. sırada.
Rapor, kadınların ekonomik katılımı (gelir, istihdam ve liderlik rollerindeki cinsiyet farklılıkları dahil), eğitim kazanımları (okuryazarlık oranları ve eğitim kayıtları gibi ölçütlerle), sağlık ve hayatta kalma (yaşam beklentisi gibi) ve siyasi güç kazanma (parlamentoda kadın temsili, bakanlık pozisyonları ve erkek veya kadın devlet başkanıyla geçen yıllar) gibi başlıkları değerlendiriyor.
Türkiye ise % 63,8 oranla 129’ncu sırada iken, 146 ülke arasında cinsiyet uçurumunu en yüksek oranda kapatan 10 ülke şöyle:
*İzlanda (% 91,2)
*Norveç (%87,9)
*Finlandiya (% 86,3)
*Yeni Zelanda (% 85,6)
*İsveç (% 81,5)
*Almanya (% 81,5)
*Nikaragua (% 81,1)
*Namibya (% 80,2)
*Litvanya (% 80)
*Belçika (% 79,6)

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.