Göç etmek istemiyoruz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Deprem dolayısıyla evleri yıkılan ve kalacak yer bulamayan Qoto köyünden kadınlar, topraklarını terk etmek istemediklerini belirtti. Kadınlardan Mine Çelik, “Bir an önce çözüm bulunsun bu göç engellensin” çağrısında bulundu.

Merkezi Mereş Elbîstan ve Bazarcix’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin bilançosu ağırlaşırken, kendi topraklarında barınacak olanak bulamayan yüzbinlerce insan, göç etmek zorunda kaldı. Göç etmeyen ve kalmakta ısrar edenler ise dayanışma ile yaralarını sarmaya çalışıyor. 

Dîlok’un (Antep) İslahiye ilçesine bağlı Qoto (Altınüzüm) köyünde deprem dolayısıyla 13 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda evin yıkıldığı köyde neredeyse hasarsız bir ev kalmadı. Zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan köylüler topraklarını bırakmak istemiyor. Fakat şartlar ağırlaştıkça göç de kaçınılmaz hale geliyor.

Devlet dışında her yerden yardım geldi

Ayşe Durmuş

Yaklaşık 35 yıldır Qoto’da yaşayan Ayşe Durmuş, depremden 13 gün sonra kendilerine çadır verildiğini söyledi. Deprem olduğunda dışarıda kar ve yağmur yağdığını paylaşan Durmuş, “Komşular çadırlar kurmuşlardı, biz onların çadırında kaldık. Şu an koşullar kötü olduğu için köylüler topraklarını terk edip gidiyor. Biz topraklarımızı bırakıp bir yere gitmek istemiyoruz. Evimiz tamamen yıkıldığı için çadırda kalıyoruz. Evimize ve toprağımıza sahip çıkacağız. Devlet ilk günden bugüne kadar bizi sormadı. Devlet dışında her yerden yardımlar alıyoruz. Köydekilere yardım edilirse evleri yapılırsa topraklarını bırakıp gitmezler” ifadelerini kullandı.

Kaç gün geçti, elektrik ve su yok

Hamide Duman

Tüm yaşamlarına dair anılarının köyde olduğunu söyleyen Hamide Duman da herkesin köyüne ve toprağına sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Depremin ardından kendi imkanları ile çadır kurduklarını dile getiren Hamide Duman, “Her yerden halk yardımı geldi ama depremin üzerinden kaç gün geçti, hala elektrik ve su sıkıntısı yaşıyoruz” dedi. Birçok kişinin depremden dolayı köylerini terk ettiğini söyleyen Hamide, barınma ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Evi yıkılan göç etti 

Mine Çelik

Köylülerden Mine Çelik ise deprem olduğu sırada yaralı olarak evden çıktığını söyleyerek, “Birkaç gün dışarıda çadırsız kaldık, sonradan bize çadır verildi. Evi yıkılan yakınlarımın hepsi şehir dışına çıktı. Biz topraklarımızı bırakmak istemiyoruz. Bir an önce çözüm bulunsun bu göç engellensin” dedi.

Çözüm bulunmalı

Xecê Eroğlu

Köylerinde sağlam ev kalmadığına, bu yüzden herkesin köyden göç ettiğine değinen Xecê Eroğlu, göçlerin yaşanmaması için bir an önce çözüm bulunmasını gerektiği çağrısı yaptı.

RABİA ÖNVER-SEMA ÇAĞLAK/ JINNEWS-DÎLOK 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.