‘Görünmüyoruz çünkü hamalız’

Toplum/Yaşam Haberleri —

HAMAL

HAMAL

Evli ve 4 çocuğu olan Ömer Çakmak, İmam Keskin Buğday Pazarı’nda hamallık yaparak geçimini sağlıyor. 25 yıldır hamallık yapan Çakmak, geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Güvencesiz ve sigortasız çalıştırılan Çakmak, “Bir TIR'ı 50-60 liraya indiriyor, bindiriyoruz. Elimi ya da ayağımı çalışma makinesine kaptırsam hayatım gider. Kimse bakmaz, ayağımın koptuğunu bile fark etmezler. Bize değer verilmiyor. İşleri olmasa bizi buraya almazlar bile” dedi.

Kimi günler yemek yiyemediklerini kimi zaman da sadece bir dürüm ile karınlarını doyurduklarını dile getiren Çakmak, “Eşim ve çocuklarım şu an pamuk tarlasında çapa yapıyor. Çocuklarımdan biri 12, diğeri 14 yaşında ama çalışıyorlar. Sigortalı bir işim olmasını isterdim. Bize saygı göstermiyorlar. Burada iş bitti mi bu kez dışarı mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidiyoruz. Sabah 07.00'den akşam 22.00'ye kadar çalışıyoruz. Bazen çocuklarımı göremiyorum. Tarım Mahsulleri Ofisi'nde 8 yıl önce kolumu erozyon makinesine kaptırdım. Kimse halimi sormadı. Toplumda görülmüyoruz çünkü hamalız” diye konuştu. 

 

20 yıldır hamallık yapıyorum 

Mezopotamya Ajansı'ndan Barış Polat'ın haberine göre  aynı pazarda 20 yıldır hamallık yapan 4 çocuk babası Ramazan Temelli de hamallıktan başka yapabileceği iş olmadığını söylüyor. Herhangi bir güvencesi olmadan çalışan Temelli, buna bir de sıcak hava eklenince şartların daha da zorlaştığını belirtti. Hamallık gibi günlük işlerin sabit maaşı olmadığını dile getiren Temelli, “İyi kötü geçinebiliyoruz. Bunun sabit bir maaşı yok. Bazen yevmiyeler 100 lira oluyor, bazen hiç olmuyor. Günlük çalışıyoruz. Kimi zaman bir hafta çalışamadığımız oluyor. İşimiz ekine bağlı. Çalışma saatimiz belli değil. Bazen gece saat 01.00'e kadar çalışıyoruz. Her yıl alacağımız ücretlere 50 kuruş zam yapılıyor. Bir ton tahılı 4 buçuk liraya boşaltıyor, 5 liraya yüklüyoruz” dedi. 

İmam Keskin Buğday Pazarı’nda akrabalarıyla birlikte yıllardır hamallık yapan Müslüm Ağaoğlu ise yaptıkları işin çok zahmetli olmasına rağmen düşük ücretle çalışmaya zorlandıklarını dile getirdi. Arpa ve buğday fiyatlarının her yıl katlandığını söyleyen Ağaoğlu, “Ama bizim aldığımız ücretler hep aynı. Bu kadar çalışmamıza rağmen emeğimizin karşılığını vermiyorlar. Hakkımızı yemesinler” dedi.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.