Gözü 30 yıldır yolda

Asiye Uğurlu

Asiye Uğurlu

  • Vartinis Katliamı’nın ardından gözaltına alınan ve 30 yıldan bu yana kendisinden hiçbir haber alınamayan Hüseyin Uğurlu’nun eşi Asiye Uğurlu, hala gözünün yolda olduğunu söyledi.  

Mûş’un Telî (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis’te 3 Ekim 1993’te aralarında çocukların da olduğu 9 kişi yakılarak katledildi. O dönemde katliama tepki gösterenlerden Hüseyin Uğurlu da gözaltına alındı. Dönemin Jandarma Komutanı Bülent Karaoğlu tarafından gözaltına alınan Hüseyin Uğurlu’dan 30 yıldan bu yana herhangi bir haber alınamıyor.  

Hüseyin Uğurlu’nun eşi Asiye Uğurlu, yaşananlara ilişkin JINNEWS’ten Rojda Aydın’a konuştu. Uğurlu, “Eşim köy meydanında katliama tepki gösterdiği için aynı gece gözaltına alındı. İlk gözaltına alındığında 12 gün sonra bırakıldı. Bir ay sonra yeniden evimize baskın düzenlendi ve eşim bir kez daha 20 kişi ile birlikte gözaltına alındı. Köylüleri belediyeye getirerek çıplak bir şekilde işkence yaptılar. 20 kişinin tümünü bıraktılar, ancak eşimi serbest bırakmadılar” dedi.  

İşkence yapılıyor

Gözaltına alınanların ona karakola kadar işkence yapıldığını gördüklerini söyleyen Uğurlu, sonrasında Mûş’a gönderildiğini belirterek, “Kaç kez karakola gittik, ancak bize göstermediler. Emniyet’e gittik, savcılığa gittik ama kimse bize bir şey söylemedi. Sorduğumuzda bize ‘görmedik, yanımızda değil’ diyorlardı. Karakola gittiğimizde yine onu soruyorduk. Emniyet’te oğluma ‘birkaç kişinin ismini ver babanı sana gösterelim’ diyorlardı. O zaman çocuklarım daha küçüktü. En küçüğü üç yaşındaydı” şeklinde konuştu.

30 yıldır kayıp

Dönemin karakol komutanının halka “Vartinis altın gibi bir köy burayı size dar edeceğim” dediğini hatırlatan Uğurlu, şöyle devam etti: “30 yıldır haber alamıyoruz. Nereye götürdüklerini bilmiyorum. Hiçbir haber alamadık. Birçok yere başvurduk. Bize hiçbir yanıt vermediler. Biz DNA da verdik, ondan da sonuç çıkmadı. Onu götürdüklerini biliyorduk, ancak başına ne getirdiklerini bilmiyorduk. Şimdiye kadar da hiçbir iz yok. Dava açtık ama dava kapatıldı.” 

İki yıl sonra ölüm ilanı

Hüseyin’in kaybedilmesinden iki yıl sonra ölüm ilanının yapıldığını bundan da aileye herhangi bilgi verilmez. Köy muhtarının aileye söylemesi ile birlikte aile durumdan haberdar olur. MUŞ

 

Eşinin katledilen Nasır Öğut ile birlikte İstanbul’da çektirdikleri fotoğrafını gösteren Uğurlu, “En son fotoğrafı buydu. Bu fotoğraf katilamdan 3-4 yıl önce çekilmişti. Gözüm hala yollarda. Ölünceye kadar da gözüm yolda olacak” dedi.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.