Greta en popüler müzede

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ali Zülfikar

Ali Zülfikar

  • Kürt sanatçı Ali Zülfikar'ın "Greta" adlı eseri Federal Almanya Cumhuriyeti Tarih Vakfı Evi tarafından satın alındı. Eser, 10 yıl kurumun müzelerinde sergilenecek. 

Federal Almanya Cumhuriyeti Tarih Vakfı Evi (Haus der Geschichte der Bundespebublik Deutschland), sanatçı Ali Zülfikar'ın "Greta" adlı eserini satın aldı. Zülfikar’ın eseri vakfın Bonn, Berlin ve Leipzig kentlerindeki müzelerinde sergilenecek. Almanya’daki çağdaş tarih müzesi her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyle en popüler Alman müzelerinden biri. 

Koleksiyonlarına dahil ettiler

 “Greta” tablosu, geçen yıl kamusal alanda sergilenirken, saldırıya uğramış, olay Alman kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Olaylar sonrasında Federal Almanya Tarihi Vakfı Evi resme talip oldu. Vakıftan Dr. Iris Benner sanatçı Zülfikar’a ulaşarak “Karlsruhe’deki ‘Billboard için Sanat’ kampanyası kapsamındaki Greta Thunberg portrenizi ve sonrasındaki sergilerinizin bir parçası olarak geçirdiği çeşitli reaksiyonları ilgiyle okuduk. Bir çağdaş tarih müzesi olarak, bizler, politik sanata ve özellikle yarattığı tepkilere ilgi duyuyoruz. Her ikisi de eseriniz üzerinden maddi olarak bir araya geldiği için eserinizi koleksiyonumuza dahil etmek istiyoruz” talebini iletti.  

10 yıl boyunca sergilenecek

Görüşmeler ardından vakıf tarafından satın alınan eser, geçtiğimiz Pazartesi günü sanatçı tarafından teslim edildi. Ali Zülfikar’ın “Greta” eseri 2025 yılından itibaren Federal Almanya Cumhuriyeti Tarih Vakfı Evi Müzelerinin 10 yıllık sergi programı kapsamında sergilenecek. Sanatçı Ali Zülfikar, “İlk defa bir Kürt, Türkiyeli sanatçının bir eseri bu vakıf tarafından alındı” diyerek, artık Kürt sanatçıların da Alman sanat tarihinde önemli bir yer edinmeye başladığını vurguladı. 

Eser saldırıya uğramıştı

Ali Zülfikar, 2021'de "GRETA" projesini çevre aktivisti Greta Thunberg'den esinlenerek tamamladı. Ustaca hazırlanmış, geniş formatlı, ayrıntılı portre tekniğiyle çizdiği 360 x 260 cm boyutlarında büyük boy portre, Karlsruhe'de düzenlenen "Billboard'da Sanat" kampanyasına katıldı. Ancak eser önce aşırı sağ görüşlü kişilerce, sonrasında sol kişilerce hasar gördü. Failleri bilinmeyen kişilerce önce beyaz bir fırçayla Greta’nın yüzüne beyaz bir maske eklendi ve portrenin üzerine "Heil Mask" yazıldı. Sonra başka bir kişi siyah spreyle "G-,-!" harfleriyle boyandı. Üzerinde "G-Heil Maske" yazan eser sergiden kaldırıldı.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.