Gri pasaportlulara kim davetiye gönderdi?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, “gri pasaport” skandalına ilişkin hükümete yeniden bir soru önergesi sundu. Verilen yanıtta “soruşturmaya ilişkin bilgi verilemeyeceği” belirtildi.

 

AKP’li belediyeler tarafından gri pasaportla yapılan insan kaçakçılığına göz yuman Alman hükümeti, yapılan soruşturmaya dair bilgi vermezken, Hannover’de insan kaçakçılığına parmağı olan Ersin K. hakkında soruşturma yürütülüyor. Ersin K.’nin “çevre projesi” adı altında Malatya’ya 53 kişiye sahte davetiye gönderdiği ortaya çıktı. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, hükümete yeniden bir soru yönelterek, gri pasaport ile Almanya’ya gelebilmeleri için davetiye gönderilenlerin kim olduklarını sordu. Devlet Sekreteri Christian Lange imzalı yazılı cevapta devam eden soruşturmaya ilişkin bilgi verilemeyeceği belirtildi.

İki savcılık soruşturuyor

Daha önce Akbulut’un önergesine cevap veren Alman hükümeti “gri pasaport" olarak bilinen resmi pasaportlarla yapılan insan kaçakçılığından uzun süredir haberdar olduğunu ve geçen senenin sonunda sınır polislerinin bu konuda bilgilendirdiğini kaydetti. 25 Ocak’ta insan kaçakçılığı ile ilgili şüpheden dolayı soruşturma açıldığı ve konunun Weiden savcılığı tarafından araştırıldığı belirtilmişti. Yeni gelen cevapta ise bu soruşturmaların Bayern eyaletine bağlı Weiden kenti savcılığının yanı sıra daha önce Traunstein Savcılığı’nın sürdürdüğü bu soruşturmanın içeriği gerekçe gösterilerek Hannover Savcılığı’na devredildiği, böylece iki ayrı savcılık tarafından soruşturma sürdürüldüğü bilgisi verildi.

Sahte davetiyeler

DW’nin haberi göre Başsavcı Gerd Schaefer, gri pasaportlara ilişkin soruşturmalarının 2020’nin sonlarında başladığının bilgisini verdi. Soruşturma kapsamında 30 kişi yargılanıyor. Söz konusu kişilerin Ekim ve Kasım 2020’de 213 kişiyi gri pasaport ile Almanya’ya kaçırdıkları belirtilen haberde, başsavcı kaçak bir ülke girişi bulunmadığı, gri pasaport ile yasal bir ülke girişi bulunduğu için buradaki soruşturmanın çetrefilli olduğunu kaydetti. “Dolayısıyla hala soruşturmanın en başındayız“ diyen Schaefer, Türk makamlarıyla ortak çalışarak bu gri pasaportlarının nasıl ve kim tarafından çıkarıldığına dair bilgi almayı umut ettiklerini belirtti.

Otobüsle gelmişler

Haberin devamında Hannover Savcılığı’nda da sürdürülen soruşturma kapsamında Ersin K.’ye soruşturma açıldığı belirtilirken, kendisinin 30 Temmuz ve 20 Ağustos 2020 arası “çevre projesi” adı altında Malatya’ya 53 sahte davetiye gönderdiği ortaya çıktı. Hannover Savcılığı’na göre bunlardan 46’sı otobüs ile Almanya’ya gelmiş. Daha sonra 5 kişi iltica başvurusunda bulunmuş.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.