Her zaman yenilikçi, her zaman avangart, her zaman en arayışçı, her daim en geç sinemacıydı seni çok özleyeceğiz Agnes Varda.

1950’li yılların sonunda Fransa’da ortaya çıkan sinema akımı Yeni Dalga’nın en özgün ve güçlü temsilcilerinden sayılan ünlü yönetmen Agnes Varda 90 yaşında hayatını kaybetti. Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde yeni filmi Agnès, Varda’yı Anlatıyor ‘un (Varda par Agnès) ilk gösterimini yapan Varda, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Ailesi Varda’nın “kansere bağlı koplikasyonlar sonucu” 29 Mart Perşembe gecesi evinde hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

Kariyeri boyunca otuzdan fazla sinema filmi ve belgesel çeken Agnès Varda, duyarlı yaklaşımı, feminizm ve kadın haklarına vurgu yapan çalışmaları ile biliniyor.

Agnes Varda fotoğrafçılık eğitimi aldıktan sonra 1950 yılında bu alanda çalışmaya başladı. İlk uzun metrajı ”La Pointe courte” 1954 yılında gösterime girdi. Belçika’da doğan Varda, ”İnsanlar beni meraklandırıyor; hiçbir zaman zengin ve burjuvaziden gelen insanlara objektifimi yöneltmedim” ifadelerini kullanmıştı.

Çalışmalarıyla sinemanın ”erkek işi” olmadığını kanıtlayan Varda, Cannes Film Festivali’nde sinema sektöründe kadınların hala çok az temsil edildiğine dikkat çekmek içina 82 kadın sinemacı ile birlikte kırmızı halıda yürümüştü.

Agnès Varda, 2001 yılında, yaptığı bütün çalışmalar için Onur Ödülü’ne layık görülmüştü. 2017 yılında da, 60 yıllık kariyerini kutlamak için Governors Ödülleri kapsamında Angelina Jolie’den bir Onur Ödülü de almıştı.

Agnès’in, 26 yaşındayken çektiği ”Paralel Yaşamlar” filmi Fransız Yeni Dalga akımının öncülerinden kabul ediliyor.

 

KÜLTÜR SERVİSİ