Günde kaç saat uyumalıyız?

Toplum/Yaşam Haberleri —

Uyku

Uyku

  • İngiltere’de UK Biobank’ın 88 bin kişiyle düzenlediği bir araştırmaya göre uykumuzu biyolojik saatimize uyacak şekilde senkronize etmek, kalp krizi ve felç riskinin azalmasını sağlayabilir. Araştırmanın sonucuna göre uyku için ideal olarak belirtilen saat 22:00 ila 23:00 arasında.

European Heart Journal’da yayımlanan çalışma için araştırmacılar, gönüllüler tarafından kullanılan kol saati benzeri bir cihaz kullanarak yedi gün boyunca uyku ve uyanma süreleri hakkında veri topladı ve yaklaşık altı yıl boyunca araştırmaya katılan gönüllülerin kalp ve dolaşım sağlığı açısından neler olduğunu takip etti.

Yetişkinlerin sadece üç binden fazlası kardiyovasküler hastalık geliştirdi. Bu vakaların çoğu ideal olarak belirtilen 22:00 ila 23:00 saatlerinden daha geç veya daha erken yatan kişilerde meydana geldi. Araştırmacılar, kişinin yaşı, kilosu ve kolesterol düzeyleri gibi kalp riskini etkilediği bilinen diğer faktörleri araştırmaya çalıştı ancak neden ve sonuç ilişkilerini kanıtlayamadıklarını vurguladılar.

Uyku için en riskli zaman
BBC’nin haberine göre araştırmanın yazarı ve Exeter Üniversitesi’nden Dr. David Plans, uyumak için en riskli zamanın gece yarısından sonra olduğunu söyledi. Plans, “Çünkü potansiyel olarak vücut saatini sıfırlayan sabah ışığını görme olasılığını azaltabilir” dedi. 

İngiliz Kalp Vakfı’nda kıdemli hemşiresi Regina Giblin, “Kalp sağlığını etkileyebilecek tek faktör uyku değil. Yaşam tarzınıza tansiyon ve kolesterol seviyeleri gibi değerlerinizi bilmek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve düzenli egzersiz yapmak, tuz ve alkol alımını azaltmak olarak bakmak da önemlidir. Ve dengeli beslenmek de kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir” diye konuştu. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.