Güney Kürdistan sömürgedir

Mahmut Alınak

Mahmut Alınak

  • Kürt siyasetçi Mahmut Alınak, “Irak sömürgesi altında olan Güney Kürdistan, bugün Türkiye’nin sömürgesi durumundadır” dedi.

 

Türk Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile Federe Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani’nin 12 Mart’ta Antalya’da yaptığı görüşme Şengal, Mexmûr ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yeni bir işgal saldırısı hazırlığı olarak da yorumlanıyor. Halepçe Katliamı yıl dönümüne denk gelen görüşmeyi değerlendiren siyasetçi-yazar Mahmut Alınak, 2013'te kaleme aldığı “Kürtler, Halepçe’de bir Kürt Krallığı için mi öldüler” başlıklı makaleyi anımsattı. Barzani Ailesi'nin Türkiye’de milyar dolarları aşan gayrimenkullerine işaret ederek, Türkiye ile yakın ilişkilerin nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi. Alınak, Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye son ziyaretine dair şunların altını çizdi: “Tayyip Erdoğan’ın yanında öyle bir zavallı vardı ki ülkesinin bayrağını bile yok sayarak ay yıldızlı bayrağın altında poz verdi. Barzani Ailesi için önemli olan kendi çıkarlarıdır. Ulusal bir dertleri yok. Bu nedenle öncesinde BAAS iktidarının yönetiminde olan ve Irak’ın bir sömürgesi olan Güney Kürdistan, bugün ne acıdır ki Türkiye’nin sömürgesi durumundadır. Dün Irak’ın fiili sömürgesiydi, bugün ise ekonomisi, idari yönetimiyle Türkiye’ye bağlı durumda.” 

Sömürge statüsünün kırılmadığını vurgulayan Alınak, “Kürtler 1814’lerden bugüne kadar hep iç ihanetlere uğramış ve bunun bedellerini tarih boyunca ödemiş. KDP, kendi geleceğini AKP-MHP iktidarına bağlamış durumda. Türkiye’nin şemsiyesi altında saltanatlarını sürdürmeye çalışıyor" dedi. 

 

KDP'den HDP’li siyasetçiye gözaltı

Musa Çiftçi

KDP Asayişi’nin 9 gün önce Hewlêr girişinde gözaltına aldığı HDP'li Musa Çiftçi’den haber alınamıyor. 

6 yıldır Süleymaniye’de yaşayan Çiftçi, 9 gün önce Hewlêr’deki ailesini almak için kente gittiği sırada KDP'ye bağlı Asayiş güçleri tarafından gözaltına alındı. Hakkarili olan Çiftçi, siyasi nedenlerden dolayı yaklaşık 6 yıl önce Güney Kürdistan’a göç etmek zorunda kalmıştı. 9 gündür hiçbir haber alınamayan Çiftçi’nin Hewlêr’de bulunan Giştî Asayişi’nde tutulduğu öğrenildi. Çitçi’nin 15 gün daha gözaltında tutulacağı öğrenildi.  Eşi Hüsna Çiftçi, "Günlerdir hiçbir haber alamıyoruz. Bu konuda bize bilgi de vermiyorlar. Hayatından endişeliyiz” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.