Haftanın yedi günü emekçi

Kadın Haberleri —

Lütfiye İlhan

Lütfiye İlhan

  • Lütfiye İlhan, 1996'da devlet tarafından Şirnex'ten İzmir'e göçertildi. Çocuklarına bakmak için hafta sonları ev temizliğine giden İlhan, "Kadınlar hem devlet hem de eşleri tarafından eziliyor" dedi.

Kurdistan’da devletin 1990’lı yıllarda yürüttüğü savaş politikalarından dolayı birçok insan topraklarından zorla göç ettirildi. Bunlardan biri de Lütfiye İlhan. 1996 yılında Şirnex’in (Şırnak) Basa (Güçlükonak) ilçesinde yakınlarının da içinde olduğu 11 kişinin katledilip araçta yakılmasının ardından İlhan, ailesi ile birlikte İzmir’e göç etmek zorunda kalır. Geldiği İzmir’de de baskılarla karşılaşır ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplo ile rehin alınmasının ardından da tutuklanır ve bir süre cezaevinde kalır. 

Evin yükü omzunda

İlhan, şimdilerde ise yaşamını sürdürmek için İzmir’de hafta sonları evlere temizliğe gidiyor hafta içi ise kendi eviyle ilgileniyor. Jinnews’ten Nazlıcan Nujin Yıldız’a hikayesin anlatan İlhan, “Tabi ki insan başka işlerle de uğraşmak istiyor ama başka çaremiz yok. Hafta içi küçük oğlum okula gidiyor, evde kalmak zorundayım. Hafta sonu da işe gidiyorum. Çocuklar olmasa belki kendime vakit ayırabilirim ama çocuklara bakmak zorundayım” diyor.

Neden erkeklerin eline bakalım?

İlhan, ev işlerini eşiyle paylaştıklarını belirtiyor ve kimi erkeklerin “Ben erkeğim, niye iş yapayım?” yaklaşımına şu yanıtı veriyor: “Erkeklerin ‘ben bugün evdeyim, eşim işe veya dışarı gitmiş ev işlerini ben yapayım’ demesi lazım. Eşim ve çocuklarımla birlikte ev işlerini beraber yapıyoruz.”

Çalışmazsan açsın

“Neden kadınlar erkeklerin eline baksın? Kadınların da kendi ayakları üzerinde durması gerekiyor” diyen İlhan, devletin ev emekçisi kadınlar için bütçe ayırması gerektiğini ifade ediyor.

“Devletin bu konuda kadınlara destek olması, mağdur etmemesi lazım. Başka devletler ev emekçisi kadınlara para veriyor. Çocuklar büyüyüp işe gidene kadar para veriyorlar. Biz de böyle bir şey yok. Çalışırsan paran var ama çalışmıyorsan para yok.”

Eşitlik herkes için

İlhan, kadınların aynı zamanda sistem içerisinde iki kez ezildiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Kadınlar hem devlet tarafından hem de eşleri tarafından eziliyor. Mesela ben ne kadar da eşimin bana yardımcı olduğunu söylesem de bazen ‘sen kadınsın, bunu yapmak zorundasın. Çocuklara senin bakman lazım, senin terbiye etmen lazım. Sen bunu yapmalısın, sen kadınsın. Senin sorumlulukların benimkinden fazla olmalı’ diyor.”

Ev işlerinin kendisini çok yorduğunu dile getiren İlhan, erkekler ve kadınların eşit olmasını, eşlerin her işi beraber yapmalarını istiyor. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.