• AKP'nin 24 yıldır yönettiği Türkiye'de kirliliğin bulaşmadığı hiçbir kurum kalmadı; fon vurgunuyla ilgili tartışmalar sürerken Merkezi Hakem Kurulu (MHK) Başkanı ve 6 üyesi de sahtekarlıktan gözaltına alındı.

 

Merkezi Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu ve 6 MHK üyesi, futbol hakemlerinin klasman, görevlendirme, puanlama, atama ve kural sınavı süreçlerine müdahale edip sahtecilik yaptıkları için gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, Başkanvekili Ahmet Şahin ve MHK Üyesi Sebahattin Şahin’nin de aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı işlemi uygulanırken, adreslerinde arama yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, müşteki ve tanık beyanları, bilirkişi raporları, HTS ve MASAK kayıtları doğrultusunda operasyon düzenlendiğini aktardı ve 7 şüpheli hakkında gözaltı işlemi uygulandığını açıkladı.

Gözaltına alınanlar arasında şu isimler bulunuyor:

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, TFF Faal Hakemler Derneği Başkanı Ferdi Karadoruk, TFF Merkez Hakem Kurulu Eski Başkanvekili Ahmet Şahin, TFF Merkez Hakem Kurulu Eski Üyesi Yunus Yıldırım, MHK Üyesi-TFF Eğitim ve 4. Bölge Sorumlusu Sebahattin Şahin, TFF Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi Teşkilat Sorumlusu Alican Sağlar ve TFF Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Emre Kosif.

Gürlek, şüphelilerin ikametleri, iş yerleri ve ofislerinde adli aramalar gerçekleştirildiğini belirtti. TFF'nin 2026-2027 sezonu için hakem ve gözlemci klasmanlarının belirlenmesine yönelik kural sınavı ve seminer takvimi daha önce yayımlanmıştı. İSTANBUL

***

Fon'da 5 tutuklama daha

Fon soruşturmasıyla ilgili gözaltına alınan 12 kişiden Necmettin Enes Töbü, Kerem Lafçı, Cem Gürkan Alpay, Engin Geylan ve Yunus Caf tutuklandı; Okan Uzunoğlu, Hacı Bayram Adıyaman, Ayşegül Kaya, Duygu Kuşçu, Niyazi Derindağ, Evren Uçar ve Hüseyin Emre Sezer de adli kontrolle serbest bırakıldı.

Necmettin Enes Töbü, Pusula Otomotiv Filo Kiralama'nın Genel Müdürü. Pusula Holding'in kapalı fon sisteminde işlem yaptığı tespit edilen 12 kişilik listenin içinde yer alıyor.

Engin Geylan, Katılımevim'in Satın Alma ve İdari İşler yöneticisi. 12 kişilik listede yer alıyor.

Yunus Caf, MİEM Yapı'da Bilgi İşlem Destek Uzmanı olarak görev yapıyor. 12 kişilik listede bulunuyor.

Cem Gürkan Alpay, Tera Grup şirketlerinin Baş Hukuk Müşaviri; aynı zamanda Peker GYO'da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyor.

Kerem Lafçı, KL Taahhüt İnşaat'ın kurucusu ve eski yöneticisi. Soruşturmanın başka bir ayağında gözaltına alınan Fatmagül Fakı Lafçı'nın da eşi.

***

Kaya, birazını iade etti

Fon skandalının ardından deşifre olan ve AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın hisse işlemlerinden kazandıkları paranın yaklaşık 2,2 milyar lirasını iade ettikleri yazıldı. Ekonomim'de yer alan habere göre; Kaya ve eşi, söz konusu tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bildirilen banka hesabına aktardı. SPK Kanunu çerçevesinde hakkında suç duyurusu kararı alınan şahıslar elde ettikleri geliri geri ödemeleri halinde etkin pişmanlıktan yararlanabiliyor.   

***

Bahçeli'nin danışmanı seslendi

MHP Genel Başkanı Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek, Türkgün Gazetesi’ndeki köşe yazısında, eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın da adının geçtiği fon skandalına ilişkin dikkat çeken bir çağrı yaptı. Çiçek, “Şimdi onun ve adı bu olaya karışan başkalarının hukuk önünde vermesi gereken bir hesap varsa, sonuna kadar vermeleri gerekir. Siyasi imtiyaz kimseye tanınmamalıdır” dedi. Çiçek, “Mesele şu partili, bu partili meselesi değildir” diyerek, “Yöneten böyleyse yönetilen ne yapsın?” sorusunun toplumdaki çürümeyi daha geniş bir alana yayabileceğini belirtti. ANKARA

***

600 milyon kimlere verildi?

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Murat Emir, Tera Bank’ın varlıklarını kısa sürede 27 kat artırarak 71,7 milyar TL’ye çıkarmasını Meclis gündemine taşıdı ve Bakan Şimşek'e "600 milyon dolar kredi kimlere verildi, batık kredilerin faturası kime kalacak" diye sordu.

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Murat Emir, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül 2026’da ilgili fonlar hakkında tasfiye kararı almasıyla sonuçlanan Tera Grubu soruşturmasının bankacılık ayağını Meclis gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Emir, Tera Bank'ın 2024 sonundan Haziran 2026 sonuna kadar varlıklarını 27 kat artırdığını belirtti. Şimşek'e kredilerin kaynağı, ilişkili taraf işlemleri, fonlama yapısı, teminatlar ve olası kredi sınırı aşımlarının araştırılıp araştırılmadığını sordu.

Emir, "Mevduat yetkisi olmayan Tera Yatırım Bankası bono satıp borçlandı, yasal sınırı 8,5 kat delerek çevresine 600 milyon dolar kredi dağıttı. Krediyi alanlar da o parayla dönüp yine aynı grubun Tera Portföy fonlarını aldı! Kendi kredisiyle kendi fonunu şişiren dev bir saadet zinciri!" ifadelerini kullandı.

Emir, Bakan Şimşek’e "Bu 600 milyon dolar kredi kimlere verildi? Teminatı buharlaşan batık kredilerin faturası kime kalacak? Banka 2,6 milyardan 71,7 milyara şişerken BDDK, SPK ve Merkez Bankası nereye bakıyordu" sorularını yöneltti.

****

Hedef, borcunu ödeyemedi

Hedef Holding, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Para Piyasası'nda vadesi dolan yaklaşık 1,1 milyar TL tutarındaki borçlanma yükümlülüğünü ödeyemeyerek temerrüde düştüğünü duyurdu. Kurumdan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Hedef Holding'in hakim ortağı hakkında yürütülen soruşturma çerçevesinde bir kısım malvarlığı tedbirleri uygulandığı ve şirket ve iştirakleri nezdindeki paylar için el koyma kararı verildiği, dolayısıyla kaynaklara erişimin mümkün olmaması sonucu ödeme yapılmadığı bildirildi.

***

Yanıt yerine suç duyurusu

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "fon soruşturması" kapsamında birçok iddiayı gündeme getiren ve kendisi dahil hükümet üyelerine birçok soru yönelten Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulundu ve manevi tazminat davası açtı.

Şık, son olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Süzer Plaza üzerinden yargı ve iktidar ilişkilerine dair iddialarda bulunmuştu. Şık, "Gökkafes" olarak bilinen Süzer Plaza ve Ritz-Carlton kompleksinin sadece SPK’ye ev sahipliği yapmadığını Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in de burada kiracı olduğunu yazdı. Ahmet Şık, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* Davut Yasin Bilen’in veya yakınlarından birinin Süzer Plaza’da dairesi var mıdır?

* Akın Gürlek ve eşi Elif Gülşah Gürlek bu dairede kiracı mıdır?

* Dairenin aylık 750 bin TL kira bedeli ödenmekte midir? Kim tarafından ödeniyor? Dekontları var mıdır?

* Dairenin 30 milyon TL tutan tadilat ve dayanıp döşenmesi maliyeti kim tarafından karşılanmıştır?

* Tapuda evin sahibi olarak görünen Davut Yasin Bilen‘le ne tür bir ilişkiniz vardır?

* Aynı zamanda SPK’nin yönetiminde olan Elif Gülşah Gürlek’in plazada bulunan “Nobu” isimli restorandaki yediği yemeklerin aylık 250 bin TL’nin faturasını kim ödüyor?

Gürlek’in avukatı Abdullah Adır tarafından yapılan açıklamada, Akın Gürlek ve eşinin Adalet Bakanlığı tarafından kendilerine tahsis edilen lojmanda ikamet ettiği belirtilerek, başka bir konut kiralandığı yönündeki iddialar reddedildi. Açıklamada, Şık’ın iddialarına karşı, “Elinde bir kira sözleşmesi ve ödeme belgesi varsa bunu derhal kamuoyuyla paylaşmalıdır” çağrısı yapıldı. Adır, Şık hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu ve manevi tazminat davası açıldığını söyledi. İSTANBUL