Hakkımı helal etmiyorum

Depremzede Yusuf Akgül

Depremzede Yusuf Akgül

  • Depremde 50 yakınını kaybeden Semsûrlu Yusuf Akgül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesine "Ben hakkımı helal etmiyorum" dedi.

Semsûr’a günlerce müdahale edilmediği için binlerce insan enkaz altında kalarak ya da donarak yaşamını yitirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Şubat’ta Semsûr ziyaretinde, “Adıyaman’da depremin ardından ilk birkaç gün istediğimiz çalışmaları yapamadık. Bu yüzden sizden helallik istiyorum” dedi. Depremde 50 yakınını kaybeden Yusuf Akgül, MA'dan Zerrin Sargut ve Mahmut Altıntaş'a konuştu. Akgül, depremin olduğu ilk gece sokakta kaldıklarını ve çaresizlik içinde bir şey yapamadıklarını hatırlatarak, "Dışarı çıktığımızda binalar yıkılmıştı ve insanlar feryat figan ağlıyordu. Elektrikler kesildi, telefonlar çalışmadı. Kar yağıyordu ve ne yapacağımızı bilmiyorduk. Binamız yıkıldı. Enkazların altından insanların sesleri geliyordu. Yardıma gittik ama yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Depremde yaklaşık 50 yakınımı kaybettim” diye konuştu.

Yükümüz ağır, acımız büyük

“Depremin hemen ardından insanlar enkaz altından çıkarılsaydı bu kadar kişi yaşamını yitirmezdi" diyen Akgül, şunları söyledi: “Depremden sonra iki gün boyunca yağmur altında kaldık ve enkaz alanlarında kimseyi göremedik. 15 gün sonra cenazelerimiz enkazların altından çıkarıldı. Baba çocukları görmedi, çocuklar babayı. Müdahale erken yapılsaydı bu kadar acı çekmezdik ve bu kadar cenaze olmazdı. Mezarların başında durduk ve insanlar gözümüzün önünde can verdi. Dünya başımıza yıkıldı. Yükümüz ağır, acımız büyük. Bu yükün altından çıkamayız.”

Ben helal etmiyorum

Akgül, Semsûrlular’dan helallik isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "İnsanların haklarını helal etmesi çok zor. Ben hakkımı helal etmiyorum. O kadar insan yaşamını yitirdikten sonra, helallik istiyorsun. O canlar geri gelecek mi? Erdoğan her zaman bunu yapıyor. Cenazelerimiz günlerce enkaz altında kaldı. Enkaz altında tamamen hayatını kaybeden aileler oldu. Hala birçok insanın çadır ihtiyacı var. Büyük bir rezalet gördük, yemek, elektrik, su dahi yoktu. Şu anda bile dışarıda olan binlerce insan var.”

Sivil toplum örgütleri ve belli siyasi partilerin dayanışmasına değinen Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: "Mûş'tan, Mêrdîn'den, Şırnex'tan, Amed'den herkes buradaydı ve bize yardım ettiler. Cenazelerimizi onlar çıkardı. Cenazelerimizi kefensiz gömdük. Demokratik kitle örgütleri ve yurtsever halkımız sayesinde, yaşamı yeniden inşa edeceğiz.” ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.