Hale Soygazi: Kadının hikayesi sinemaya yansımıyor

Kadın Haberleri —

Hale Soygazi

Hale Soygazi

  • Hale Soygazi, “Sinemada prodüktörler, genelde erkektir. Kadın prodüktör, bizim sinemamızda yok gibi. Çoğunluk erkektir. Dünyada da öyle. Filmler de erkek kahraman üzerinden gidiyor. Kadın da o kahramanın eşi oluyor” dedi.

Gemlik Belediyesi tarafından, Eşref Kolçak anısına bu yıl ikincisi düzenlenen Gemlik Film Festivali, üçüncü gününde de sinemaseverlerle buluştu. Zeytindalı Meydanı’nda, Başak Koç moderatörlüğünde yapılan söyleşide Kısa film jürisi başkanı oyuncu Hale Soygazi, jüri üyeleri Ezel Akay, Güven Kıraç, Yiğit Güralp ve Eyüp Boz soruları cevapladı.

‘Filmler erkek kahraman üzerinden gidiyor’

Sinemada ve dizilerde kadın erkek eşitliği sorusu üzerine Soygazi, “Sinemada prodüktörler, genelde erkektir. Kadın prodüktör, bizim sinemamızda yok gibi. Çoğunluk erkektir. Dünyada da öyle. Filmler de erkek kahraman üzerinden gidiyor. Kadın da o kahramanın eşi oluyor” dedi.

‘Kadın rolleri klişe’

1990’lı yıllarda kadın filmleri furyasının olduğunu fakat şu anda durumun farklı boyutlara geldiğini belirten Soygazi şöyle devam etti: “Şu an özellikle kadın filmleri yok. Kadın filmleri olmadığı gibi, kadının çok çeşitli anlatıldığını da düşünmüyorum. Yine klasik rollerde maalesef. Kadın sinemacılar ve senaristler arttı ve bu bizim sinemamız için gelişim. Kadınlar klişe halinde sunulduğunda bu zenginlik kazandırmıyor sinemamıza. Yeni sinemacılar belki böyle şeyler yapabilir. Kadın haklarından söz ediyoruz, mücadele ediyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki… Eşitsizlik, ayrımla mücadele derken şimdi galiba kadınların insan hakları mücadelesi olacak. Bütün kadın rolleri klişe. Hikayeleri yok. Yansımıyor. Hepsi birbirinin aynı.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.