600 bin dolayında Kürt'ün yaşadığı iki mahalle, yakından gelen bomba seslerine rağmen sakin durumda ancak hayat koşulları zor. Suriye rejimi son günlerde Halep'teki saldırılarını şiddetlendirdi. Şam'da üst düzey yetkililerin öldürüldüğü saldırı ardından, silahlı grupları geri püskürten rejim Halep'te de yoğun bombardımanlarda bulunuyor.
Ölüm haberleri her gün gelse de ölü sayısı konusunda rakamlar yeterince güven vermiyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Mart 2011'den bu yana 20 binden fazla kişinin öldüğünü iddia ederken, BM yüzbinlerce kişinin göç ettiğini açıklıyor.

İki mahalle Kürtlerin denetiminde
Halep'te Salı gecesinden önceki akşamdan dün sabaha kadar Şikeyf mahallesi yoğun bir şekilde bombalandı. Ağır silahların kullanıldığı saldırıda ölü veya yaralı sayısı hakkında bilgi alınamadı. Bu mahalle, Kürt mahallesi Şêx Maqsud'un yanında bulunuyor. Şex Maqsud ve Eşrefiye mahallelerinin denetimi Kürtlerde. Bu iki mahallede ordu birlikleri yok. Güvenliği Halk Savunma Birlikleri sağlıyor.
Halep merkeze bağlı bir kilometre kadar mesafedeki Selahaddin mahallesi ile Haydariye, Şêx Halid, Henedan, Ezaz gibi bir mahalle ise Özgür Suriye Ordusunun denetimine girmiş bulunuyor. Devlet güçleri bu mahalleleri almak için büyük bir saldırı düzenledi ancak başarılı olmadı. Daha kapsamlı bir saldırı hazırlığı yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Halep'in yüzde 60'ının halen Esad rejiminin kontrolünde olduğu belirtiliyor.

Zino Beri öldürüldü
Kentte rejime bağlı etkili bir paramiliter eleman olan Zino Beri isimli kişinin, bazı rejim yanlıları ile birlikte Özgür Suriye Ordusu tarafından esir alındıktan sonra öldürüldüğü bildirildi. Beri'nin Suriye savaşı öncesi halk üzerinde uyguladığı zulmü ile tanındığı belirtiliyor.
Bu arada çatışmaların şiddetlenmesi ile birlikte sivil halkın yaşam koşulları da ağırlaştı. Kentin genelinde halen elektrik, su, gıda, ulaşım ve iletişim sorunları yaşanıyor. Sağlığa erişim konusunda da ağır sorunlar var.
Benzer sorunlar Kürt mahallelerinde de yaşanıyor. Ancak Halk Meclislerinin çalışmaları sonucu şimdilik 'un' sorununun giderildiği öğrenildi. Kürt mahallesinde göç yaşanmazken, daha önce çatışmalı diğer alanlarda yaşayan bazı Kürt aileler Şex Meqsud ve Eşrefiye'ye göç etmişlerdi.

Ulaşım ve yakıt fiyatları fırladı

Kentte ayrıca yakıt sorunları da halen devam ediyor. Elektrikler günde 10 saate varan kesintiler yaşıyor. Daha önce 50 lira olan benzinin fiyatı, çatışmalardan sonra 250 liraya fırladı. Ulaşım da yine aynı şekilde zorlukla yapılıyor. Taksilerin in-bin ücreti 50 lira iken bugün 150 liraya kadar çıktı.

HAYRİ SİDAR / ANF/HALEP




Esad’ın kader konuşması


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ülkenin kaderini belirleyecek bir savaşın içinde olduklarını söyledi. Esad Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, ordunun "silahlı terörist çetelere" karşı savaştığını savundu. Beşar Esad yazılı açıklamasında "Halkımızın ve ülkemizin kaderi, geçmişi, bugünü ve geleceği bu savaşa bağlı" dedi.
Esad, ordu dergisi ve resmi haber ajansı Sana'nın yayımladığı açıklamada, silahlı kuvvetleri "kahramanca" mücadelesinden dolayı övdü ve askerlerin "haklı davanın" savunucusu olduğunu belirtti.