Vicdani Retçi, insan hakları aktivisti ve yazar Halil Savda İsviçre’in Zürih Havalanında gözaltına alındı.
Türkiye'deki mahkemenin hakkında çıkardığı tutuklama nedeniyle Kıbrıs'a iltica eden ve üç yıldır Kıbrıs’ta sürgünde yaşayan Halil Savda dün akşam geldiği İsviçre'nin Zürih Havalanı'nda gözaltında alındı.
Savda, twittir hesabında yaptığı açıklamada, dün akşam saat 22:00 sularında indiği Zürih Havalanı'nda İsviçre Sınır polisi tarafından pasaport ve kimliğine el konularak, hakkında gözaltı işlemi yapıldığını duyurdu.
Özgür Manşet’in geçtiği habere göre, İsviçre polisi Savda'nın İsviçre'ye girmesine engel olarak, SEM'in (İsviçre Göçmenlik Sekreterliği) “Covid-19'un Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birisi veya birden fazlası için genel kamu düzeni, yerel güvenlik, kamu sağlığı veya uluslararası ilişkiler açısından tehlike teşkil etmektedir” kararını gerekçe gösterdi.
‘İsviçre’ye girmem tehlikeli?’
Yazar Savda ise SEM'in 15 Haziran itibari ile Şengen ülkeleri ve AB üyesi olan Kıbrıs ve Romanya gibi ülkeler ile kısıtlama olmaksızın seyahat olanağı tanıdığını hatırlatarak, “Kıbrıs ve diğer AB üyesi ülkeler İsviçre'ye seyahat edebiliyor. Ancak benim girmem engellendi. Gerekçe olarak diyorlar ki 'Senin İsviçre'ye girmen ülkemiz ve AB için tehlikeli.’ Ancak diğer Kıbrıs ve AB vatandaşları İsviçre'ye girebiliyorlar. Onların girmesi tehdit oluşturmuyor mu?” diye çifte standart kararına tepki gösterdi.
Havaalanı polisinin kendisine yönelik uygulamasını ayrımcı bulduğunu söyleyen Savda, “Zürih Havaalanı'nda bir tür rehin alınmış durumundayım. Seyahat belgelerim ve kimlik kartım BM Mülteci Komiserliği Kararları uyarınca Kıbrıs Hükümeti tarafından verildi. İsviçre devleti bu sözleşmelere taraf. Geçtiğimiz iki yıl boyunca defalarca İsviçre'ye seyahat ettim ve ilk defa böyle bir uygulama ile karşılaştım. Bu uygulama İsviçre polisinin mülteci karşıtlığının bir ürünü mü? Doğrusu buna 'Hayır' diyemiyorum” şeklinde tepki gösterdi.
İsviçre Polisi tarafından yarın Kıbrıs'a gönderilecek olan Savda'nın avukatı Fazıl Ahmet Tamer, Savda'ya yapılan uygulamanın hukuki ve mantıki hiçbir gerekçesenin olmadığının belirterek, İsviçre'nin hem Uluslararası söyleşmelere hem de Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekti. İsviçre hükümetinin ayrımcılık yaptığını söyleyen Tamer, Savda'ya yapılan uygulamaya ve Savda'nın Kıbrıs'a geri gönderilmesine yarın itiraz edeceklerini ifade etti. CENEVRE