‘Çözüm süreci’ne rağmen hükümetin karakol ve kalekol yapımına devam etme ısrarına karşı sürecin başından itibaren tepkilerini getiren yurttaşlar bu yıl Nisan ayından itibaren aktif eylemliliğe başlamıştı. İmralı ve KCK’den gelen çağrılar üzerine yol kapatma, alıkoyma gibi eylemlere son verilirken, yurttaşlar direnişlerine nöbet eylemleriyle devam ediyor.

İlk çadır askeri hareketliliğin yoğun olduğu Hakkari’nin Meskan Dağı’nda kurulmuştu. Çoğunlukla kadın ve yaşlıların nöbet tuttuğu, sivil toplum örgütlerinin de ziyaretlerine destek verdiği nöbet eylemi 65’inci güne girdi.
Askeri saldırıların hedefi olan Lice’de ise nöbet eylemi 36’ıncı güne girdi. Direnişe katılan yurttaşlar, hükümeti ‘çözüm süreci’ kapsamında somut adımlar atmaya çağırıyor. İddia edildiği gibi süreci provoke için değil, sürecin devamı için eyleme katıldıklarını vurgulayan Abdullah Kocaoğlu, “Karakol yapımlarına son verilsin” dedi. Nöbete başından itibaren dahil olan Rükiye Şık ise “Savaşçı değiliz ama anneyiz ve çocuklarımız ölmesin diye mücadele ediyoruz” dedi. Kürt Halk Önderi Öcalan özgür olana ve gerillalar evlerine dönene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını vurgulayan Şık, “Biz bu eziyeti, cefayı sadece çocuklarımızın ölmemesi ve Önder Apo’nun özgürlüğü için çekiyoruz. Bir aydır buradayız, sonuna kadar da burada kalmaya hazırız” dedi.
Van’ın Çatak İlçesi’ne bağlı Xumar bölgesinde başlatılan sivil direniş ise 26’ncı güne girdi. Van merkezden gidip uzun zamandır çadırda nöbet tutan Ayten Sargül, Meskan, Lice ve Çatak çadır direnişlerinin HES’lere, karakollara ve kalekollara karşı başlatılan direnişin simgesi olduğunu ifade ederek, direnişlerinden sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.
Nöbette yer alan 70 yaşındaki Ömer Kalkan ise devletin HES ve karakollarının kendilerini tedirgin ettiğini belirterek, sonuna kadar doğa için direneceğini söyledi.
Çatak Belediyesi Eşbaşkanı Evin Keve de, eylemcileri her gün çadırda ziyaret ettiklerini, eylemcilerin yanında olduklarını kaydetti. Bölgeye HES ve karakol yapılmasını istemediklerinin altını çizen Keve, tüm halkı direnişi büyütmeye çağırdı.
HDP ve BDP, hükümetin hızla adımlar atması, karakol-kalekol ve HES inşalarına son vermesi amacıyla dün ise Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde bir direniş çadırı kurdu. Tatvan’a bağlı Çorşin köyünde kurulan çadıra “Önder Apo’nun özgürlüğü ve halkların özgürlüğü için buradayız”, “Karakol-kalekol ve HES’lere karşı buradayız” pankartları asıldı. Nöbeti her gün yeni bir grup devralacak.

HABER MERKEZİ