Halk engel tanımıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası yayılan protesto gösterilerinde Besic güçlerini kullanan İran rejimi tüm kentlerde halka terör estirdi. 154 kente yayılan gösterilerin 11. gününde kadınlar ve gençler, “Hepimiz Mahsa’yız”, “Hamaney’e ölüm” diyerek saldırılara direndi.

 

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül Salı günü 22 yaşındaki Kürt kadını Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından gözaltına alınıp katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri 11. gününü geri de bıraktı. 10 gün boyunca gerçekleşen protesto gösterilerinde Rojhilatê Kurdistan’ın ve İran’ın birçok kentinde halk ayağa kalktı. Yaşanan ayaklanmalarda İran rejimi özel kuvvetleri devreye koyarak halka saldırdı. Birçok saldırılarda özellikle Besic güçlerinin kullanılması dikkat çekti. Gönüllü Milis Teşkilatı olan Becis birçok, resim güçlerle birlikte protestoculara saldırdı.

10 bin kişi tutuklandı

Halk ayaklanmasına dönüşen protesto gösterilerine ilişkin bilgi veren NCRI (İran Ulusal Direniş Konseyi) Kadın Komitesi 10 gün süren gösterilerde 200 kişinin hayatını kaybettiğini, tahminen 10 binden fazla insanın tutuklandığını kaydetti.

Tahran’da öğrenciler ayakta

İran’ın 31 vilayetinde gerçekleşen eylemlerin 154 kentine yayıldığı bilgisini paylaşan site, kadınların öncülük yaptığı protestoların herkese ilham verdiğini belirtti. Öğrencilerin de aktif olduğu protesto gösterilerinde, İran rejim güçleri gösterilere katılanları tespit etmek ve tutuklamak için ev ev arama yapıp, çok sayıda öğrenciyi tutukladı.

Dün de Tahran’daki Tabiat Modarres Üniversitesi’nde göreciler yürüyüş ve miting düzenledi. Gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep eden öğrenciler ülke çapında herkesi protestolara çağırdı. Gece de Tahran Üniversitesi öğrencileri,  "Savaşacağız ve İran'ı geri alacağız!" sloganlarıyla büyük bir gösteri düzenledi. Tahran’ın 12 ilçesinde de sokağa çıkan kadınlar, Statarkhan ve Narmak’ta  “Hameney’e ölüm” sloganı attı. Kadınların slogan attığı görüntüler sanal medyada paylaşıldı.

İran rejimi terör estiriyor

Rojhilatê Kurdistan’ın Qurwe, Merîvan, Sine, Kirmanşan, Diwandere, Serdeşt, Urmiyê ve daha birçok kentinde protestolar devam ederken, Tebriz’de Diş Hekimliği Koleji öğrenciler, gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle greve gitti.

Yezda’da yoğunlaşan protestolarda “Hepimiz Mahsa'yız! Sonuna kadar savaşacağız!” ve “İranlılar utanç içinde yaşamaktansa ölmeyi tercih ederler!” sloganları attı.

Birkaç gündür Rojhilatê Kurdistan’ın Bane, Seqiz ve Sine semalarında helikopterler ve uçaklarla halka baskı uygulayan, gözdağı veren İran rejimi, evlere baskın yapıp, halka terör uyguladı. 

Burazcan, Burcnurd ve Şiraz’da gece boyunca rejime karşı  protesto gösterileri düzenlendi.

Farklı kaynakların veriler

Rojhilatê Kurdistan çapında ve İran çapında gerçekleşen protesto gösterilerinde ölen, yaralanan ve tutuklananlara ilişkin yapılan açıklamalar arasında ciddi farklar var. İran resmi makamları ölü sayısını 41 kişi olarak verirken, tutuklananların bin 200 kişi olduğunu açıkladı. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Derneği ise protestolarda en az 76 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Hükümet özel mahkeme planlıyor

İran'da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından kadına yönelik şiddete ve kadın katliamlarına, ülkedeki temel hak ve özgürlüklere dönük rejim politikalarına karşı ayaklanan halka saldıran İran rejimi, protestolarda tutukladıklarını “özel mahkeme” çıkaracak. Tasnim haber ajansında geçen habere göre, Tahran’daki adalet başkanı Ali Alghassimehr’in İran ve Rojhilatê Kurdistan'daki protestolar sırasında tutuklananların “özel” mahkemelere çıkarılacağını, “isyan çıkaranlarla” dayanışmayı alenen ifade eden herkesin yasal işlem beklemesi gerektiğini söyledi.

Haberde, hükümetin ve yargının protestoculara, “tecavüzcü” ve “suçlu” gibi davranılmasını, tüm göstericilerin yurt dışından kiralanmış paralı asker olarak görülmesini istediği belirtildi. Gözlemcilere göre, protestocuları uzun hapis cezaları bekliyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.