Halk gece gündüz direnişte

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran genelinde halk ayaklanmaları 48'inci gününü geride bıraktı. Gündüzleri kepenklerin  kapalı olduğu Rojhilatê Kurdistan kentlerinde ise gece sokağa dökülen halk, barikatlar kurup yolları ateşe verdi.  Kerec’de ise bugün sabahtan başlayan direnişte halk rejim güçleriyle çatışıyor.

İran’da 48 gündür süren halk ayaklanmasında Rojhilatê Kurdistan kentleri başta olmak üzere pek çok kentte gece sokaklara dökülen halk ateşler yakılıp, barikatlar kurudu. Sabaha kadar süren protestolarda halk rejim karşıtı sloganlar atıp, değişim ve özgürlük talebinde bulundu. 

Grevin sürdüğü Rojhilatê Kurdistan’da esnafların kepenk indirdiği dijital medyaya yansıyan videolarda görülürken, Tahran’da ise grevin engellenmesi için dükkanların önüne polis dikildi.

İşçilerin grevi sürüyor

Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan grev direniş iş kollarında da devam ediyor. İran’ın güneyindeki Buhşehr’e bağlı Asaluyeh’te, Pardis Petrokimya onarım işçileri ülke genelinde grevini sürdürdü.

Üniversitelerde protesto devam ediyor

İran genelinde neredeyse tüm üniversitelerde öğrenciler rejim karşıtı mitingler düzenliyor. Dün Tebriz Üniversitesi öğrencileri rejim karşıtı protesto mitingi düzenledi. Aynı amaçla Tahran’a bağlı Gulistan’da lise öğrencileri sokağa çıktı. Öğreniler protestolar sırasında sık sık "Bu Seyid Ali'nin (Hamaney) devrildiği yıl!” sloganını attı.

Hananeh Kia kitlesel olarak anıldı

İran’ın kuzeyindeki Nowşehr’de halk ayaklanmasında rejim güçleri tarafından katledilen Hananeh Kia ölümünün 40. gününde anıldı. Yüzlerce kişinin bir araya geldi anmada, "Bu Seyid Ali'nin (Hamaney) devrildiği yıl!”, “Mollalar defol” sloganları yükseldi.

Zahidan’dan ortak yaşam mesajı

Sistan-Belucistan’ın merkezi olan Zahidan’da halk demokratik haklar doğrultusunda “Değişimi ve Özgürlük” talebiyle sokağa çıktı. Beluc halk yapılan gösterilerde, "Kürtler! Beluciler! Azeriler! Özgürlük ve eşitlik!" sloganı atarak, halkların ortak umudu olan demokratik İran’da özgür yaşam mesajı verildi.

Kurdistan’da greve devam

Rojhilatê Kurdistan’ın Seqiz, Merîwan, Bokan kentlerinde dün de grevde olan halk, “Kahrolsun diktatörlük”, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla rejimi protesto etti. Bokan’a bağlı Dash Band sakinleri, Bokan’ı Tebriz’e bağlayan transit yolu tamamen trafiğe kapattı. 

Dijital medyada yayınlanan bir başka videoda halkın, Miyanduab’a giden yolu kurdukları barikat ve yaktıkları ateşle trafiğe kapattığı görüldü.

Mahabad’da halk sabah saatlerinden itibaren direnişe geçti. Grevin sürdüğü kentte sokağa dökülen halk, “Bir Kürt yaşadığı sürece Kurdistan da yaşayacaktır” sloganları attı.

Ravansar’da ise liseli genç kadın rejimi başörtüsünü çıkarıp, zafer işareti yaparak protesto etti. 

Kaçırılanlar hakkında bilgi yok

Bokan, Seqiz, Merîwan, Kirmanşan, Sine’de gerçekleşen protestolarda ise çok sayıda Kürt, rejim güçleri tarafından kaçırıldı. Kaçırılanların nereye götürüldüğü hakkında bir bilgiye ulaşılamadı. Yine Îlam’a bağlı Abdanan’da rejim güçleri çok sayıda insanı kaçırdı. Hegaw İnsan Hakları Örgütü, Rojhilatê Kurdistan kentlerinden rejim güçleri tarafından kaçırılanların  isimlerini twitter hesabı üzerinden paylaştı.

 

15 yaşındaki çocuk kafasından vurdu

Merîwan’da gerçekleşen protesto gösterilerine ise rejim güçleri vahşice halka saldırdı. Dijital medyada yayınlanan ve daha sonra kaldırılan bir görüntüde rejim güçlerinin 15 yaşındaki bir çocuğu  pompalı bir tüfekle kafasından vurduğu görüldü. Çocuğun ağır yaralı olduğu bildirildi.

 

Momen Zand-Karimi

18 yaşındaki Momen Zand-Karimi katledildi

Sine’de gerçekleşen gösterilerde ise 18 yaşındaki Momen Zand-Karimi, rejim güçleri tarafından hedef gözetilerek katledildi. Ateşli silahla Momen Zand-Karimi’nin cenazesi yoğun baskılar nedeniyle defnedilmek üzere Machke köyüne götürüldü. 

Öte yandan rejim güçlerinin, Sine’nin Hacı Abad semtinde rast gele evlere saldırdığı öğrenildi. Saldırı boyutlarına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

 

Şirin Alizadeh ve  ailesi

Şirin Alizadeh’nin ailesi tehdit edildi

Molla rejimi, direniş sırasında hayatını kaybedenlerin 40’ıncı ölüm günü dolayısıyla yapılan anmaları engellemeye başladı. Katledildiğinde ailesi ile İran’ın kuzeyinde tatilde olan resim sanatçısı Şirin Alizadeh’nin ailesi rejim güçleri tarafından çağrıldı. 4 Kasım Şirin Alizadeh’nin 40’ıncı ölüm günü dolayısıyla kesinlikle anma yapılmayacağını söyleyen rejim güçleri, anma yapılması halinde aileyi ölümle tehdit etti.

Şirin Alizadeh Mazandaran vilayetine bağlı Abbas Abad’daki protestoları kayda alırken Besic güçlerince kafasından vurularak katledilmişti.

Kerec’de halk rejim güçleriyle çatıştı

Bugün (3 Kasım) Kerec’de halk ayaklanmaları sırasında katledilen Hadis Necef’in 40’ıncı ölüm günü dolayısıyla sokağa çıkan halk, rejime karşı direnişe geçti. Hadis Necef anısına düzenlenen törenin engellememesi için halk yollara barikat kurdu. “Diktatöre ölüm” sloganlarının yükseldiği anmada rejim güçlerinin saldırısına halk karşılık verdi. Kerec kent merkezinde de halk protesto gösterisi düzenledi ve rejime ait bir askeri aracı ateşe verdi. Çatışmaların yoğun olduğu Kerec’te halk sokakta rejim güçlerine direniyor. 

Hasan Daruftade

Hasan Daruftade kaçırıldı

Hengaw’ın bugün geçtiği bilgiye göre geçtiğimiz günlerde katledilen 16 yaşındaki Komar Daruftade’nin babası Hasan Daruftade’nin evi rejim güçleri tarafından basıldı. Baskın sonra Hasan Daruftade kaçırıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.