Halkının canlı kalkanıydı

Kadın Haberleri —

Nûjiyan Erhan (Tuba Akyılmaz)

Nûjiyan Erhan (Tuba Akyılmaz)

  • Gazeteci Nûjiyan Erhan’ı anlatan arkadaşları, onun bir Canlı Kalkan olarak yürüdüğü mücadelede Şengalli kadınların sesi olmaya çalıştığını ifade etti.

YARA KENDEŞ-HÊLÎN ASMÎN  / JINNEWS

Gazeteci Nûjiyan Erhan (Tuba Akyılmaz), Şengal’in Xanesor kasabasında 3 Mart 2017 tarihinde haber takibi yaptığı esnada Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı güçler tarafından hedef alınarak yaralandıktan sonra 22 Mart 2017’de yaşamını yitirdi. 2005 yılında özgür basınla tanışan Nûjiyan, birçok kurumda çalıştı. Özelde kadın basın geleneğinde yer alan Nûjiyan, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JINHA) ve internet gazetesi Şûjin'da çalıştı. Çira TV'de program sunuculuğu da yapan Nûjiyan, son olarak bulunduğu Şengal’de kadınların yaşadıklarını dünyaya duyuruyordu. Şehba ve Kobanê'deki gazeteciler, meslektaşları ve birlikte mücadele yürüttükleri Nûjiyan'ı anlattı.

.
Dilgeş Aryen

Şengalli kadınların sesi oldu

Nûjiyan’ın Xanesor’da Şengal’e yönelik saldırıları izlediğini söyleyen Dilgeş, onun bilinçli olarak hedef alındığını belirtti. Dilgeş şöyle dedi: “Nûjiyan’ın şehadetinin üzerinden 5 yıl geçti. Şengal’de şu anda onlarca Êzidî kadın, basın çalışması yürütüyor. Kuşkusuz bu Nûjiyan’ın emeği sayesinde oldu.

Nûjiyan’ın amacı Şengalli kadınların sesi olmaktı diyen Dilgeş, Nûjiyan’ın kamerası ile Şengalli kadınların acılarını kamuoyuna yansıttığını ve Şengalli kadınların rengi ve sesi olduğunu kaydetti. Nûjiyan’ın, kendisini Kürdistan’da yaşanan acılara kalkan yaptığını söyleyen Dilgeş, Nujiyan‘ın güler yüzüne ve çocuksu masumiyetine dikkat çekti.

Dirençliydi

Bir Kürt kadını ve mücadeleci bir gazeteci olarak Nûjiyan’ın hastanede tam 19 gün direndiğini kaydeden Dilgeş, “Canlı kalkan olarak katılımından sonuna kadar, fermana karşı direndi ve gerçekleri ortaya çıkarmak istedi. Kısacası yaşamın bütün alanlarında direnişçiydi. Nûjiyan arkadaşın bir yanı yetişkin bir yanı da hep çocukluk hayallerini yaşamak isteyen biri idi. Çok canlıydı. Onu ne kadar anlatsak eksik kalır. Biz de arkadaşımızın izindeyiz. Nûjiyanların ruhu ile özgür basın çalışması yürütüyoruz”  diye konuştu.

 

.
Jinda Osman

Heyecanıyla etrafındakileri de heyecanlandırıyordu

Nûjiyan’ın meslektaşı Jînda Osman da, gazetecilik yaparken Nûjiyan’ı tanıdığını dile getirerek, “Heyecanı ile etrafını da heyecanlandırıyordu. Doğa, canlılar, hayvanlar, ova ve dağlara ilişkin arayışları vardı. Bir süre sonra Şengal’e yönelik ferman gerçekleşti ve Nûjiyan arkadaşla birlikte Şengal’e geçtik. Savaş sürüyordu. Gerçekten de Şengal’de yaşam, durum çok zahmetliydi. Savaştan dolayı halk kaygılıydı. Ancak bu kadar zorluğa rağmen dünyaya eşsiz bir direniş de gösterdiler. Böyle bir dönemde Şengal’e geçtik ve burada basın çalışması yürütmek istedik. Şengal’deki kadınları daha çok öne çıkarmak istedik” diye konuştu.

Şengalli kadınlara yoldaş olmak istedi 

Şengal’de ilk dönemde basın çalışmalarının güçlü olmadığına değinen Jînda, ancak sonrasında önemli bir gelişmenin olduğunu belirtti. Jînda “Şengal’de kadınlar rahat çalışamıyorlardı ve basın çalışmalarında rahatlıkla yer alamıyorlardı. Bu yüzden bu alanda eğitim biraz zordu. Nûjiyan arkadaş kadınların örgütlenmesi, gelişmesi ve kendilerini yönetebilmesi için çok emek verdi. Nûjiyan’ın yaklaşımları ile kadınlar kendini geliştirdi. Her zaman onlara yoldaş olmak istedi” diye anlattı.

Arkadaşların yüreğinde taht kurdu

Şengal’de koşullar zorlu olsa da Nûjiyan’ın emek, direniş, heyecan ve coşkusu ile engelleri aştığını vurgulayan Jînda, bölgede basın çalışmalarının başlamasında Nûjiyan’ın büyük emek verdiğini ifade etti. Jînda, şöyle konuştu: “2 yıl içerisinde Nûjiyan birçok hayalini gerçekleştirdi. Değişim ve dönüşüme ilişkin birçok yöntemi vardı onun. Basın çalışmaları gerçekten de zordur ama aynı zamanda bir o kadar da keyiflidir. Nûjiyan, arkadaşlarının yüreğinde taht kurdu ve bizler de her zaman bu özgürlük kıvılcımlarının izinde olacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.