Hamas ile İsrail arasında ateşkes

Dünya Haberleri —

.

.

  • Doğu Kudüs’te İsrail ile Hamas arasında geçtiğimiz hafta Pazartesi gününden bu yana süren çatışmalarda ateşkes kararı alındı. Kudüs’ün uzun bir süre ardından bomba sesleri olmadan geçirdiği ilk geceyi Filistinliler, sokaklarda kutlayarak karşıladı.

11 günde 63'ü çocuk 232 kişi yaşamını yitirdi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu başkanlığında Kudüs’te toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları durdurma kararı aldı. Karara göre ateşkes, önceki gece 02.00’da yürürlüğe girdi. Kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra ise Hamas, “karşılıklı ve eşzamanlı ateşkes” ilan ettiğini duyurdu.
Ateşkese ilk tepki, ABD Başkanı Joe Biden’dan geldi. Biden, ateşkesin Ortadoğu’da barış için bir fırsat olduğunu söyledi ve ekledi: “İnanıyorum ki Filistinliler ve İsrailliler eşit olarak güven içinde yaşamayı, özgürlük, refah ve demokrasiden eşit ölçüde yararlanmayı hak ediyor. Yönetimim bu yönde kararlı bir diplomasi sürdürmeye devam edecek.”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da önceki gün İsrail’i ziyaret ederek “şiddete son” çağrısı yapmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu ve mevkidaşı Aşkenazi ile görüşmesinin ardından Maas, Ramallah’ta Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile de bir görüşme gerçekleştirmişti.
Gazze’de 11 gün süren çatışmalarda en az 63’ü çocuk olmak üzere 232 kişi yaşamını yitirdi, bin 500’den fazla insan ise yaralandı. Ölümlerden aralarında 5 yaşında bir çocuğun da olduğu 12’si sınırın İsrail tarafında, kalanı ise Filistin’de kayda geçti. Çatışmalardan dolayı ayrıca Gazze Şeridi’nde 58 bin Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

GAZZE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.