Hanau'da anne-kızı aday

Yurt Dışı Haberleri —

Emine Pektaş ve Awesta Pektaş

Emine Pektaş ve Awesta Pektaş

  • Almanya’da 14 Mart'ta yapılacak seçimlerde Malatya-Kürecikli Emine Pektaş ve kızı Awesta Pektaş da aday oldu. Hanau’da Sol Parti'den (Die Linke) aday olan anne ve kızı seçimler konusunda iddialı. 

 

DENİZ BABİR/HANAU

Almanya’da 14 Mart'ta yapılacak seçimlerde Kürdistanlı adaylar farklı profilleriyle dikkat çekiyor. 1976 yılından itibaren Almanya'da yaşayan Malatya-Kürecikli Emine Pektaş ve kızı Awesta Pektaş da ilgi çeken adaylardan. Hanau’da Sol Parti'den (Die Linke) aday olan anne ve kızı seçimler konusunda iddialı. 

Hanau’da uzun yıllardır Die Linke içerisinde farklı kademede ve çalışmalarda yer alan Emine Pektaş, 2006 yılından itibaren Sol Parti içerisinde. 2011'den itibaren Hanau belediye meclis üyesi olan Emine, 2013 yılında Hessen eyaletinde partisinin milletvekili adayıydı. Şimdi ise Hanau ilçe belediye meclis üyesi 2. sıra ve Main-Kinzing bölgesi meclis üyesi 5. sıra adayı. 1998 yılından itibaren Alevi topluluğunun aktif üyesi olan Emine, 2008 yılından beri ise Kürt Kültür Merkezi yönetim kurulu üyesi. Kadınlar için gönüllü sosyal danışmanlık yapıyor, göç ve eğitim alanında çalışmalar yürütüyor.

Söz sahibi olmalıyız

Siyasetçi kimliğinin yanında aynı zamanda bir anne olduğunu vurgulayan Emine "İnsanlarımıza ve çocuklarımıza bir şeyler verebilmek, sorunlarını dile getirebilmek ve çözüm üretebilmek için için siyaset içinde aktif olmayı, söz sahibi olabilmeyi önemli buluyorum" diyor. "Bizden önce kuşak Avrupa’daki hayatı geçici görüyordu. Biz ikinci kuşak bütün zorlukları sırtladık. Gelecek kuşak için de iyi örnek olmalıyız" diyen Emine, "Burada okuyorlar, burada yaşıyorlar, emek sarf ediyorlar, söz haklarının olması gerektiğini de görmeli, bilmeliler" diye ekliyor.

Emine Pektaş

Çocuklarımızla Kürtçe konuşalım

Türkiye ve Kürdistan’da Kürt ve kadın olmanın zorluklarına değinen Emine, Kürtçe konuştuğu için okulda gördüğü baskı ve hakaretleri anlatarak, "Dört kızım var ve onlarla hiç Türkçe konuşmadım. Hep Almanca ve Kürtçe konuşuyorum" diyerek, anadili sahiplenmenin ve yaşatmanın önemine vurgu yaptı.

 

Yaşadığımız yerde söz sahibi olalım

Kürt gençlerinin siyasi partilerde örgütlü bir şekilde yer alması gerektiğini belirten Emine, böylece Kürtlerin içerisinden çok daha güçlü adayların çıkabileceğini vurguladı. Kürt halkını oy kullanmaya davet eden Emine, "Almanya'da bir milyonun üstünde Kürt var. Yaşadığımız yerde söz sahibi olalım" diyor.

 

Annesinin izinde

Gençlerin siyasette yer almasını önemseyen Emine ailesinden başlamış. Kızı Awesta Pektaş da seçimlerde annesiyle birlikte aday. 22 yaşındaki Awesta üniversitede psikoloji eğitimi alıyor. Hanau'da belediye meclis üyesi adayı olarak listelerde yer aldı. "Bizler artık Avrupa'da yaşamın her alanında ve siyasette de var olmayı, seçme ve seçilme hakkımızı, yerleşik olmanın gereği olarak siyasi arenada da söz sahibi olmayı istiyoruz" diyen Awesta şöyle devam ediyor: "Ben siyaseti önemseyen bir ailenin kızıyım. Annemin çalışmalarıyla gurur duyuyorum ve izinde devam etmek istiyorum."

Awesta Pektaş

Her çocuk ana dilde eğitim görmeli

Awesta da gençlerin siyaset içerisinde aktif olmasını önemsiyor ve hedeflerine ilişkin şunları belirtiyor: “Her çocuk okulda ana dilinde eğitim görebilmeli. Üniversiteler ücretsiz olmalı. Kreşler ve çocuk bakım merkezleri ücretsiz olmalı. Herkese eşit iş eşit ücret olmalı. Özellikle de her yerde yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa karşı mücadele etmeli.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.