DÎLAN KARACADAĞ

  • 19 Şubat’ta Almanya’nın Hanau kentinde katledilen 9 genç iki ay sonra olay yerinde anılırken, ailelerin hak arayışlarında birlikte hareket edebilmek adına bir dernek kuruldu. Katledilenlerin aileleri dayanışma çağrısı yaparak, “Çocuklarımız unutulmasın” diyor.

Faşist bir Alman tarafından 19 Şubat’ta Hanau’da katledilen 9 genç, iki ay aradan sonra katliam yerinde anıldı. Mağdur ailelerinin hak mücadelesi ile dayanışmak amacıyla bir dernek kuruldu. Yabancılar Meclisi (Ausländerbeirat) üyelerinin ortak kurduğu derneğin amacı, geride kalan ailelere yardım etmek ve onlarla dayanışma içerisinde olmak.

Institut für Toleranz und Zivilcourage – 19. Februar Hanau e.V. (Hoşgörü ve Sivil Cesaret Enstitüsü - 19 Şubat, Hanau) adlı Derneğin internet sitesinde (19februar-hanau.de) yer alan açıklamada, “Yabancılar Meclisi çalışanları Hanau’da öldürülenlerin ailelerinin yanında olmayı, onlarla el ele yanyana durmayı kendine görev biliyor” sözlerine yer verildi. Ailelerin ortak amacının katledilenlerin unutulmaması olduğu belirtilen açıklamada, daha önce meydana gelen ırkçı saldırı ve katliamlardan ders alarak toplumsal bilinci geliştirmenin ve aşırı sağcılığa karşı güçlü bir duruş sağlamanın önemine vurgu yapıldı.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Ailelerle yapılan görüşmelerden anladık ki aileler Almanya’ya karşı nefret duymuyor; burayı memleketleri gibi görüyor ve hep birlikte, nefret ve ırkçılığın olmadığı bir toplum istiyorlar; barış ve dayanışma içinde. Her şeye rağmen nefrete karşı olmak ve bunun için birlikte mücadele etmek çok önemli. Bu dernekle mağdur ailelere bir platform yaratmak, karşılıklı birbirimizi güçlendirmek, birlikte ağlamak, toplumsal gelişmelere birlikte katılmak ve böylesi bir saldırının bir daha olmaması için mücadele etmek istiyoruz.”

-- SERPİL TEMİZ'DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI -- 

Oğlu Ferhat Ünvar’ı saldırıda kaybeden Serpil Temiz de onur üyesi olarak dernek çalışmalarında yer alacak. Temiz, “Oğlum için gücümün yettiği kadar savaşacağım. Onun ve arkadaşlarının adı unutulmasın ve suçlular ortaya çıksın diye elimden geldiği kadar mücadele edeceğim” dedi.

Katliamın üzerinden iki ay geçmesine rağmen hala devlet yetkililerinden bir cevap almadığını belirten Temiz, “Merkel’e yazdığım mektuba hala cevap alamadım. Aynı şekilde soruşturmalardan bihaberim. Kimse soruşturmanın ne durumda olduğuna ve mağdur aileler olarak taleplerimizin yerine getirilip getirilmeyeceğine dair bir cevap vermiyor. Ülkenin gündemi değişse de bu davanın peşini bırakmayacağım” diye konuştu. Temiz, bu mücadelesinde herkesten dayanışma beklediğini ve davayı herkesin sahiplenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu tür saldırıların üstü örtüldükçe ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Lütfen herkes elinden geleni yapsın; kamuoyu oluşturalım, devlet yetkililerden düzenli olarak açıklama isteyelim ve katledilen gençlerimizi asla unutmayalım” dedi.

--'UNUTULUNCA ÖLMÜŞ OLACAĞIZ'--

Hoşgörü ve Sivil Cesaret Enstitüsü, geçtiğimiz Pazar günü Hanau’da katledilenlerin ailelerinin yanında oldu. Katliamdan iki ay sonra bir araya gelen aileler, olay yerine çiçekler bıraktı, barışı simgeleyen beyaz güvercinler uçurdu ve kendi inançlarıyla dualar etti. Ferhat Ünvar’ın katledildiği yerde, kendisinin 2015’te Facebook’ta paylaştığı bir sözün yazıldığı pankart bırakıldı: “Tot sind wir erst, wenn man uns vergisst” (Biz, anca unutulunca ölmüş olacağız).

İsimleri unutulmayacak

19 Şubat Hanau’da katledilenlerin isimleri: Ferhat Ünvar, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Gökhan Gültekin ve Hamza Kurtović.