Hasarlı evler 72 can aldı

6 Şubat 2023 Depremi / Balyan /Adıyaman

6 Şubat 2023 Depremi / Balyan /Adıyaman

  • Depremde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Balyan Beldesi’nde, Elazığ depreminde onlarca evin hasar aldığı, ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün adım atmadığı ortaya çıktı. 

Semsûr’un (Adıyaman) bin 700 nüfuslu Balyan (Yaylakonak) Beldesi’nde, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 72 kişi yaşamını yitirdi. Ağır yıkımın yaşandığı beldede, Elazığ’da 24 Ocak 2020’de meydana depremde birçok evin ağır hasar aldığı ama önlem alınmadığı anlaşıldı.

MA'dan Ömer Akın'ın haberine göre; iki mahalle ve dört köyü bulunan beldedeki 280 yapıdan 260’ı deprem sırasında yıkıldı. Depremde en çok etkilenen mahallesi ise Karaçalı Mahallesi oldu. 79 haneden 75’inin yıkıldığı mahallede, 42 kişi yaşamını yitirdi. Merkez Mahallesi’nde ise 7 kişi yaşamını yitirdi. Beldede, Elazığ’da 24 Ocak 2020’de meydana depremde birçok evin ağır hasar aldığı; bazı evlerin duvarlarının çöktüğü, bazı evlerin ise duvarlarında çatlaklıkların oluştuğu, yurttaşların Adıyaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurularının “Deprem alanı dışında” denilerek reddedildiği öğrenildi.

131 dilekçe ciddiye alınmadı

Balyan Belde Belediye Başkanı Abuzer Aydın, Elazığ’da yaşanan depremden sonra beldede bazı evlerde hasar meydana geldiğini ve bunların tespiti için yurttaşların dilekçe verdiğini bilgisini paylaştı. Belediyeye 91 dilekçenin verildiğini belirten Aydın, bu dilekçeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ilettiğini, İl Müdürlüğünden yetkililerin beldeye gelip incelemede bulunduğunu, ancak deprem kapsamı içine alınmadığını aktardı. Aydın, “O süreçte Adıyaman’ın Sincik, Gerger ve Çelikhan ilçeleri kapsama alınmıştı. Bizim belde merkez ilçeye bağlı olduğu için dikkate alınmadı. Belediyeye 91 yurttaş tarafından dilekçe verildi. 30-40 yurttaş da kendisi direkt Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu. Eğer o zaman gerekli önlemler alınsaydı, bu kadar kişi hayatını kaybetmezdi” dedi.

Eğer dinleseydiler bu kadar kişi ölmezdi

Depremden en çok etkilenen Balyan’ın Karaçalı Mahallesi’nde 79 evin 75’i yıkıldı. 42 kişinin yaşamını yitirdiği mahallede, Elazığ depremi sırasında onlarca kişi AFAD’a dilekçeyle başvurdu. Konuya dair bilgi veren mahalle muhtarı Yılmaz Bozdemir, o süreçte kendi evininde hasar aldığını ve evleri hasar alan yurttaşlarla birlikte AFAD’a dilekçe verdiklerini söyledi. AFAD yetkililerinin, mahallelerinin deprem kapsamı dışında kaldığını, sadece Elazığ’a 250 kilometrelik mesafenin dikkate aldığını aktardığını belirten Bozdemir, “Bu depremde benim de evim yıkıldı. Ben enkaz altından zor kurtuldum. Eşim gözlerini kaybetti. Kardeşim, ablam, 3 yeğenim ile birlikte 42 kişi hayatını kaybetti. O zaman söylediklerimizi kulak arkası yaptılar. Eğer önlem alınsaydı, bu kadar kişi ölmezdi” diye konuştu.

Dilekçe verenlerin çoğu yaşamını yitirdi

Balyan Merkez Mahallesi Muhtarı Aziz Kartal ise mahallede 7 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Elazığ depremi sırasında mahallesinde oturan Mehmet Ali Soyoğlu ile Abuzer Ermutlu için dilekçe verdiğini dile getiren Kartal, şunları kaydetti: “O zaman evlerimiz yıkıldı. Evlerin bir tarafı tamamen yoktu. Bu konuda dilekçeleri AFAD’a götürdük. İki dilekçe götürdüm. Bana ret cevap verdiler. Bizi ikinci plana attılar. Mehmet Ali Soyoğlu öldü, Abuzer Abuzer Ermutlu’nun beli kırıldı.” ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.