Çocuklar aç kalıyor
Kendilerine verilen TOKİ evlerinin yaşamlarını kolaylaştırmadığını, zor olan yaşamlarını daha da zorlaştırdığını söyleyen depremzedelerden Hanife İşnaz, "Evde 10 nüfusuz. Konutları bize çok yüksek fiyatlardan veriyorlar, taksitleri ödemekte zorlanıyoruz. Hem orada çocuklarıma ekmek pişireceğim tandır evi bile yok. Ben de hergün çocuklarımı doyuracak kadar ekmek alamıyorum. Eşimin düzenli bir geliri yok. Bütün gelirimizi de eve harcıyorduk. Orada aylık gelirler bizim ekonomik bütçemizi aşıyor. TOKİ yaşamı bizi daha fazla mağdur ettiği için hakkında yıkım kararı çıkarıldığı harabe evlerimize geri dönmek zorunda kaldık" dedi.
Ev her an yıkılabilir
Aynı durumdan mağdur 70 yaşındaki Yusuf Aktaş ise, 13 kişiden oluşan üç ailenin, deprem dolayısıyla çatlaklar oluşan bir evde kalmak zorunda olduğunu dile getirdi. Çocuklarının yazın hamallık yaptığını, kışın ise işsiz kaldıklarını söyleyen Aktaş, "Evde 13 kişi yaşıyoruz ve hiçbir can güvenliliğimiz yok. Evim her an çocuklarımın başına yıkılabilir. Çatlaklar dışarıdan eve soğuk havanın girmesine neden oluyordu. Ben de evde oluşan çatlakları kendi imkanlarımla içerden kapatmaya çalıştım" dedi. Aktaş, Van Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi devlet kurumlarına defalarca başvurduğunu, ancak kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini dile getirdi.
Aynı mahallede yaşayan 5 çocuk annesi Cemile İşnas da, evinin içinde çatlaklar olduğunu, her an çökebilme tehlikesine karşı evin ortasına direk monte ettiklerini söyledi. Evin tavanındaki çatlaklardan su damladığını da belirten İşnas, evin daha yaşanılmaz hale geldiği ifade etti. Ancak tüm bunlara rağmen, verilen TOKİ evlerine ekonomik sıkıntıları dolayısıyla gidemediklerini söyledi.
DİHA/WAN