Hatay'da hedefe koşuluyor

Yeşil Sol Parti / Hatay

Yeşil Sol Parti / Hatay

  • Depremden en çok yıkımın yaşandığı Hatay'da 2000'li yıllardan bu yana düzenli oyları artan Yeşil Sol Parti geleneği, 14 Mayıs'ta buradan iki vekil çıkarmayı hedefliyor. Yeşil Sol Parti, bu hedef için durmadan çalışıyor.

Etnik ve inançların mozaiği Hatay'da, depremin yaraları dayanışmayla sarılıyor. Gönüllülerin sürdürdüğü dayanışmaya öncülük eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve bileşenleri, her insana dokundu. HDP, listesinden seçimlere girdiği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile depremdeki sorumluluğu nedeniyle iktidardan hesap sormak için 14 Mayıs’a hazırlanıyor. 

Yeşil Sol Parti ve geleneği, Hatay'da 1990'lı yıllardan bu yana aktif şeklide siyaset sahnesinde. 1990'lı yıllardan 2007'ye kadar kentte 9 bin bandında oy alan gelenek, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP), Sosyal Demokrat Parti'nin desteklediği Bin Umut Adayı Bereket Kar ile 9 bin olan oy sayısını 2007 seçimlerinde 11 bine çıkardı. Kentte 2011'de bağımsız adaylar ile girilen seçimde, Mahmut Aydıncı ile 9 bin 678 oy alırken, 2014 yerel seçimlerinde 10 bin 914 oy aldı ve bu tarihlere kadarki süreçte 8-11 bin arası bir oy potansiyeline ulaştı. 2011 seçimlerinde Mahmut Aydıncı, 2014 seçimlerinde Halis Yurtsever'in seçim çalışmaları partide hareketliliğe neden olurken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylar katlandı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a 28 bin oy çıkardı. 

7 Haziran sıçrama yaptı

HDP, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde 58 bin 333 oy ile Hatay'da güç olarak konuşulur oldu. 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını sindiremeyen iktidar, 1 Kasım 2015'te tekrar seçime gittiğinde HDP, tüm baskılara rağmen Hatay’da oylarını arttırarak 61 bin 813'e çıkardı.

Eşbaşkanları ile binlerce üye ve yöneticisinin cezaevine konulduğu HDP, Türkiye siyasetinde barış ve özgürlüklerden yana tavrı ile Hatay’da daha da rağbet görürken, 2018 Genel Seçimlerinde 103 bin 523 oy ile Meclis’e vekil göndermeyi başardı. 

Şimdi iki vekil zamanı

MA'dan Müjdat Can'ın haberine göre; HDP’nin listesinden seçimlere gireceği Yeşil Sol Parti, 1990’lı yıllardan bugüne yakaladığı ivmeyle Hatay’da iki milletvekilini Meclis’e göndermeyi hedefliyor. Yeşil Sol Parti ilçe ilçe, mahalle mahalle kentte çalmadık kapı bırakmadan çalışmalarını sürdürürken, Erzin, Dörtyol, İskenderun, Payas, Arsuz gibi kuzey ilçelerinde yeni seçmenlerle birlikte oy potansiyelini ikiye katlamayı bekliyor. Yeşil Sol Parti'nin oy deposu olarak görülen merkez Defne ilçesinde de mevcut oylarını kentteki göçe rağmen yükseltmek isteyen Yeşil Sol Parti, çalışmalarını burada da hızlandırdı. 

Samandağ kararlı

Yeşil Sol Parti, katledilen DEP İlçe Başkanı Mehmet Latifeci'nin memleketi olan Samandağ'da, geçen seçimlerde aldığı 22 bin 453 oyu da arttırarak, birinci sıra adayı olan ve yıllardır bu gelenek içinde il başkanlığı, parti yöneticiliği yapan Kerem Nalbant'ı Meclis’e göndermede kararlı. 

Antakya'daki avantaj

Yeşil Sol Parti geleneğinin güçlü olduğu yerlerden Antakya ilçesinde ise 15 bin 700 olan oyun, en az iki katına çıkarılması hedefleniyor. Yeşil Sol Parti'nin ikinci sıra adayı Şirin Nur Vural'ın, ilçenin en büyük mahallelerinden olan Serinyollu olması da partiye avantaj sağlıyor. 

AKP-MHP iktidarının yaşattığı yıkım Cumhur İttifakı'nı güçsüzleştirirken, Millet İttifakı’nın ana bileşeni CHP'nin 5 ve 6'ncı sıra adaylarının eski Refah Partili adaylar olması, Yeşil Sol Parti'nin kentte ikinci vekili çıkarma olasılığını yükseltiyor. HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.