Hatimoğulları'ndan anayasa çağrısı

Tülay Hatimoğulları

Tülay Hatimoğulları

  • DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, demokratik bir anayasanın temel ihtiyaç olduğunu belirterek, "Gelin 12 Eylül darbe anayasasından hep birlikte kurtulalım" dedi. 

Hatimoğulları, Meclis’te düzenlenen 23 Nisan Özel Oturumu’nda konuştu. Konuşmasına çalıştırılan çocukları hatırlatarak başlayan Hatimoğulları, “Başta Meclis olmak üzere siyaset kurumlarına bu çocuklara karşı sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum” dedi. 

Demokratik müzakere ile çözülecek sorunların şiddete havale edilmesinden dolayı çocukların katledildiğine dikkat çeken Hatimoğulları, “Mücadelemiz çocuk işçiliğinin son bulması, erken yaşta evliliklerin sonlandırılması, çocuk istismarının olmaması, çocukların öldürülmemesi ve aydınlık yarınlarda yaşayabilmesi içindir” vurgusu yaptı.

Kurucu iradeyi yok sayan anlayışın devam ettiğini; inkarın kaynağını bulmak ve bununla yüzleşmenin tüm siyasal dinamikler açısından bugün büyük bir sorumluluk haline geldiğini belirten Hatimoğulları, şunları söyledi: "Tek tip yurttaş yaratma, merkeziyetçilik ve inkâr konularında daha sonra yapılan tüm Anayasalar, maalesef 1924 Anayasası’nın kötü birer kopyası durumuna düşmüştür. Bugün Türkiye toplumunun temel ihtiyaçlarının başında demokratik bir anayasa gelmektedir. Yapılması gereken acil şeyler; çatışma ve kutuplaştırıcı iklime son vermek, toplumsal barışı tesis etmek en geniş toplumsal mutabakatı aramak üzere yol ve yöntemler üzerinde çalışmaktır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında krizlerden çıkışın yolu 1920 ruhuyla 1921’de yapılan toplumsal mutabakatın güncellenmesinden geçmektedir.”

Tanıma ve statü sorunu

 “Kürt sorunu, bir tanınma ve statü sorunudur” diyen Hatimoğulları, Kürt sorununun demokratik müzakere, özgür siyaset ve evrensel hukukla çözülebileceğine işaret ederken, Shakespeare’in, "Bir taştan çiçek açmasını beklemek" sözlerini hatırlattı ve "Çiçeklerin açması ve gerçek baharın gelmesinin tek yolu müzakereye dayalı demokratik çözümün ta kendisidir” dedi. Hatimoğulları, “Burada Meclis kurucu bir iradeyle Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye’nin demokratik bir yüzyıla adım atmasının tarihi bir sorumluluğuyla karşı karşıyadır. DEM Parti olarak bizler çözüm konusunda dün olduğu gibi, bugün de elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzun altını bir kez daha çiziyoruz” sözlerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.