Hatimoğulları'ndan annelere ziyaret

Tülay Hatimoğulları - Adalet Nöbeti

Tülay Hatimoğulları - Adalet Nöbeti

  • Adalet Nöbeti ziyaretinde konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Newroz alanlarından yükselen barış çağrılarına iktidarın savaş zirveleri ile yanıt verdiğini belirterek, "Barışı, hep birlikte kendi ellerimizle yeşerteceğiz" dedi.

Hatimoğulları, temaslarda bulunmak üzere geldiği Mersin'de Adalet Nöbeti’ne katıldı. Hatimoğulları’na, milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan ile partililer eşlik etti. Gösterdiği bu dayanışma nedeniyle Hatimoğulları’na nöbet eylemcileri adına teşekkür eden Barış Annesi Meryem Erbey, tüm kesimleri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için mücadele etmeye çağırdı. Erbey, Öcalan özgür olana kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.

Hatimoğulları ise konuşmasına tutsak yakınları ve Barış Anneleri'nin verdiği bu mücadele ve direnişi selamlayarak başladı. Kürt sorununda çözüm adresinin İmralı olduğunu dile getiren Hatimoğulları, şunları söyledi: "Adalet Nöbeti’nde bu taleplerin öne çıkması gerçekten bütün Türkiye halkları için çok önemlidir. Bugün Kürdistan için devam eden bu sorun, Kürt sorunu artık sınırın öte yanında. Yapılan savaş hazırlıklarını biliyorsunuz. Dışişleri Bakanı başta olmak üzere hükümetten birçok temsilci Irak'ta savaş zirveleri yapıyorlar adeta. Hem de birçok ülkeyle savaşın ve çatışmanın önünün açılması için görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Bu sene 2024 Newroz'unda, tıpkı 2013 Newroz'unda olduğu gibi başka Kürt halkı olmak üzere bütün halklar barış talebini çok yüksek bir sesle dile getirdi. Ne yazık ki bu iktidar bize savaş zirveleriyle yanıt veriyor. Bizler barış talebinden, ortak yaşam talebinden, bu ülkede ezilen ve sömürülenlerin halkların hakları için mücadele etmekten dün vazgeçmedik, bugün de vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka bu topraklara barış gelecek. Mutlaka ölüm, kan, gözyaşı, bu düşmanlıklar, bu fitneler, bu fesatlar, bu halklar arasında ekilmek istenen ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, tohumları söküp atacağız. Barışı Anadolu ve Mezopotamya topraklarında hep birlikte, kendi ellerimizle yeşerteceğiz. Mücadelemizin buna vesile olacağına inanıyorum." MERSİN

 

* * *

Disiplin cezası veriliyor

ÖHD Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Berivan Barin, açlık grevi süresince hapishanelerde baskıların arttığına işaret ederek hak ihlallerinden bazılarını paylaştı:

* Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevine ilk başlayan grubun odalarına ikinci gün baskın yapıldı. Mahpusların odalarında bir saati aşkın süre detaylı arama yapıldı. Tüm dergi, kitap, mektup gibi her türlü yazılı dokümana ve kişisel eşyalara el konuldu ve geri verilmedi.

* Açlık grevi başladıktan sonra ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü mahpusların havalandırma saatleri, dört saatten bir saate düşürüldü.

* Açlık grevine başlayan bazı mahpusların odaları istemleri dışında değiştirildi. Siyasi mahpusların genel olarak oda değişim talepleri yerine getirilmemekte, ancak kendi talepleri dışında oda değişimleri rıza dışında yapılmakta.

* Gardiyanlar aramalar esnasında odada bulunanların gıda malzemelerinin açlık grevi için stoklandığını iddia ederek mahpusları tahrik etmeye ve tartışmaya çekmeye zorlamakta.

* Açlık grevine giren her mahpusa disiplin soruşturmaları açılıyor. Haklarında disiplin soruşturması açılan mahpuslar savunmalarını Kürtçe ve sözlü vermek istiyor ancak Kürtçe tercüman sağlanamadığından sözlü savunma yapılamıyor. Mahpuslar savunmalarını yazılı vermek zorunda bırakılıyor.

* Açlık grevinde olan mahpusların düzenli sağlık kontrolleri yapılmamakta. Açlık grevindeki mahpuslara tuz, limon, şeker ve su gibi takviyeler sağlanmakta ancak vitamin ilaçları verilmemekte. Açlık grevinde olan mahpuslar vitamin ilacı talep etmelerine rağmen ilaçları verilmemekte.

* Dönüşümlü yapılan açlık grevini sonlandıran mahpuslara uygun diyet için cezaevi idaresine dilekçe verilmesine rağmen mahpusların bu talepleri karşılanmıyor.

* Hapishanelerde açlık grevine giren tutsaklar hakkında 1 ay süreli bazı etkinliklerden alıkoyma disiplin cezaları veriliyor. Mahpuslar sosyal etkinliklerden mahrum edilerek diğer mahpuslardan tecrit ediliyor.

* Marmara 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda gardiyanlar revire götürdükleri mahpuslara ‘fırında sıcak börek var’ şeklinde sözlü olarak psikolojik şiddet uyguluyor. 

* Açlık grevine giren mahpuslar koğuşlarından alınarak birbirinden uzak ayrı ve tekli hücrelerde açlık grevi süresi boyunca tecrit ediliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.