Hayatı için mücadele ediyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Çocuk yaşta evlendirilen H.D., uğradığı fiziki ve psikolojik şiddete daha fazla dayanamayarak iki çocuğuyla evden ayrıldı. Ölümle tehdit edilen H.D., “Can güvenliğimden endişeliyim” diyerek kadın kurumlarından destek istedi.

RABİA ÖNVER / JINNEWS 

Çocuk yaşta evliliklerin devlet tarafından teşvik edildiği Türkiye’de kadına yönelik sistematik şiddet sürüyor. Her gün yaşadığı şiddetten kaçmaya çalışan kadınların ise hayatta kalmak için mücadele ediyor.

Çocuk yaşta evlendirilen H.D adıl genç kadın, yaşadığı fizik ve psikolojik şiddetten dolayı iki çocuğuyla evi terk etmek zorunda kaldı. 

Bugün yaşamak için mücadele eden H.D., 17 yaşındayken ailesi tarafından A.D adlı erkekle evlendirildi. Evlendiği günden itibaren A.D’nin ve ailesinin şiddetine uğruyan H.D boşanmak isteyince işkence gördü. Yaşadığı sistematik şiddete daha fazla dayanamayan H.D, iki çocuğuyla evden ayrıldı. 

Hamileyken şiddet gördü

Yaklaşık 3 yıldır hem psikolojik hem de fiziksel şiddete uğradığını anlatan H.D., ilk şiddeti markete gidip kendi ihtiyaçlarını aldığı sırada yaşadığını belirtti. H.D., “Kendimi savunurken orta parmaklarımı geriye doğru götürdü, parmaklarımı kırdı. Beni hastaneye götürmedi. 2 gün öyle kaldım. Morardığı zaman korktu ve hastaneye götürdü” dedi. Bir süre cezaevinde de kalan H.D şöyle devam etti: “Bana ceza geldi 2 yıl. 4 yaşındaki kızımla beraber cezaevinde kaldık. Ben cezaevindeyken annesi babama telefon açıyor, ben cezaevinde olduğum için hakkımda kötü şeyler söylüyordu. Cezam bittikten sonra eve gittiğimde ailesi sürekli eşimi bana karşı doldururdu. Sebebi de cezaevine girdiğim için benden utanıyorlarmış. Ben hamileydim o süreçte, her gün şiddet görüyordum. Ailesi benim halimi gördüğü halde ses etmiyordu.”

Cezaevi ve sonrasında da fiziki ve psikolojik şiddet nedeniyle boşanma isteğini dile getiren H.D., evli olduğu A.D.’nin kendisini öldürmekle tehdit ettiğini belirtti.

Can güvenliğim için endişeliyim

H.D., şöyle dedi: “En son boşanmak istediğimi söyledim ama kabul etmedi ve bana kafa attı, kafam kırıldı. 6 dikiş atıldı kafama. Sürekli şiddet gördüğüm için artık dayanamadım bir fırsatını buldum, çocuklarımı aldım ve evden kaçtım. Boşanmak istiyorum ve bunun içinde elimden geleni yapacağım. Bu süreçte kendi can güvenliğim için endişeliyim.”

Dayanışma çağrısında bulunan H.D., kadın kurumlarına seslendi: “Artık bu şiddetten kurtulmak istiyorum. Bugün kafam kırıldı, yarın daha da kötüsü olabilir. Beni öldürebilir, ben ölmek istemiyorum.”

UNFPA’nın Türkiye verileri

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) 2021 yılı verilerine göre son 25 yılda Türkiye'de 18-45 yaş arasındaki her 5 kadından 1’i çocuk yaşta evlendirildi. Çocuk yaşta evlenen her 3 kadından 1’i çocuk yaşta anne olurken, bu evliliklerin yarısında ise kadınlar fiziksel şiddete maruz kaldı. 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.