HDP düşmanlığından üniversite soruları

  • HDP, Pamukkale Üniversitesi’nin öğrencilere HDP hakkında sorduğu ırkçı soruya ilişkin suç duyurusunda bulunacak. Üniversite ise tepkiler üzerine dün iki sorunun iptal edildiğini duyurdu.

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü birinci sınıf öğrencilerine, bahar finallerinde “Türk savcılığı ülkenin üst mahkemesinden hangi Kürt yanlısı ana muhalefet partisinin yasaklanmasını istedi” diye sorularak, HDP hakkındaki kapatma davasına işaret edildi. Sorunun yanıt seçeneklerinde ise "İYİ Parti, MHP, HDP, Saadet Partisi ve AKP" yer aldı. Sınavda nefret suçu içeren bir diğer soruda da, "Hangi kurumun Kürt yanlısı muhalefet partisini yasaklayabileceği" ifadeleri yer aldı. Cevap seçenekleri arasında, "Yargı Uyuşmazlıkları Mahkemesi, HSK, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay" yer aldı. 

Suç duyurusu

 HDP Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Salim Kaplan, “Bu sorunun pedagojiyle alakası yoktur ve öyle izah edilemez. Bu mümkün değil. Sorunun kendisi, ceza hukuku açısından ‘halkı kin ve düşmanlığı sevk etmek’ suçu taşımaktadır” dedi. Kaplan, HDP avukatlarının ilgili üniversite hakkında savcılığa suç duyurusunda bulanacağını ekledi.

Aynı zihniyetin ürünü

 Sorunun içeriğine bakıldığında iktidar politikalarının görüldüğünü söyleyen Kaplan, şunları ifade etti: “Mevcut iktidarın topluma dayattığı kutuplaştırmayı, ötekileştirmeyi ve ötesinde Kürt düşmanlığını saklama gereği duymadığını görüyoruz. Soru, düşman hukuk ile Kürt’e yaklaşımın yansımasıdır. Kürt halkının belediyelerine kayyım atayanlarla, insanları helikopterden atan ve bunu savunurken ‘işkence yok’ diyenlerle, insanlık ve vicdandan uzak düşenler ile o soruyu soran zihniyetin bir farkı yoktur.”

Kaplan, soruda HDP için geçen “Kürt yanlısı parti” ifadesine dair de şunları söyledi: “HDP, Kürt sorunun demokratik çözümünü kendi parti programına koyan siyasal partilerin başında geliyor. HDP’ye Türkiyelileşme ifadesini kullanmak bile haksızlıktır. Çünkü HDP dışında Meclis’te bir Türkiye partisi yoktur. Diğer partiler Türk-İslam partisidir. HDP dışında, Anadolu ve Mezopotamya halklarının, dinsel, kimlik farklılıklarını, cinsiyet özgürlüklerini önemseyen bir parti yok."

Kişisel tercih değil

 İktidarın, HDP’yi sadece Kürdistan’da politika üreten bir konuma getirip demokratikleşme mücadelesinden koparma politikasının bir yansıması olarak ve HDP’yi kriminalize etmek için kullanıldığını kaydeden Kaplan, "Bu açıdan sorunun kurgusu, zamanlaması öylesine bir hocanın kişisel tercihi değildir. Kişisel iradesinin ötesinde bir derinliği ifade etmektedir” diye konuştu.

Soruları iptal etti

Pamukkale Üniversitesi, HDP'ye açılan kapatma davası kastedilerek öğrencilere sorulan ırkçı final sorularını tepkiler üzerine iptal etti. Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan açıklama şöyle: “Ulusal basına yansıyan ve PAÜ İİBF İktisat Bölümü öğrencilerine bahar dönemi finallerinde yöneltilen iki soru iptal edilmiş olup, gerekli tahkikat ve incelemeler başlatılmıştır. Pamukkale Üniversitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin milli birlik ve beraberlik ile bölünmez bütünlüğü hususlarındaki duruşumuz her daim bellidir.” 

 

HDP’li yöneticiler tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 9 Haziran’da 8 ilçede yapılan ev baskınlarında, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP İl Örgütü yöneticileri Fener Günana ve Ahmet Subaşı ile Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sait Bor ve HDP İl Örgütü güvenlik çalışanı Mustafa Turgut, İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Mahkeme, HDP İl Örgütü yöneticileri Fener Günana ve Ahmet Subaşı hakkında tutuklama kararı verdi. HDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sait Bor ve güvenlik çalışanı Mustafa Turgut, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.