HDP en sağlam barikattır

  •  Süleyman Soylu'nun HDP Genel Merkezi önüne saldığı polisin provokatif saldırganlığına  tepki gösterildi.  Demokrasi güçleri ve Kürdistani İttifak, HDP'nin yanında durdu. 
  •  Şunun altı çizildi: "HDP, ülkenin geri dönülmez bir faşizm karanlığına sürüklenmesinin, toplumsal yaşamın kurutulmasının önündeki en büyük engel, en sağlam barikattır." 

DBP, Devrimci Parti, ESP, SODAP, SYKP ve Yeşil Sol Parti, HDP’ye yönelik saldırılara karşı emek ve demokrasi güçlerine çağrıda bulunarak, “HDP’nin siyaset yapma hakkını savunmaya çağırıyoruz” dedi. Kürdistani İttifak Grubu, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi ve sorumluların görevden alınması gerektiğini belirtti. Birçok kentte düzenlenen eylemlerde, "Bu saldırı karşısında direniş alanımızı büyütüp cevap vereceğiz" denildi. 

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi önünde önceki gün gerçekleşen provokasyon girişimine dair Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SODAP, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Yeşil Sol Parti ortak açıklama yaptı. HDP Genel Merkezi önünde gerçekleşen saldırı ve tehditlerin, AKP-MHP iktidarının demokrasi ve halk düşmanlığının, hukuk ve etik tanımazlığının bir kat daha arttığını gösterdiği vurgulanan açıklamada, “Bu saldırı, Deniz Poyraz yoldaşın İzmir Parti binasında katledilmesi, HDP binalarına yönelik saldırılar, HDP’nin kapatılmasına ilişkin dava, Kobanê-kumpas davası gibi saldırılar dizisinin yeni bir halkasını oluşturuyor” denildi.

Tüm saldırıların ortak amacının HDP’nin susturulması, Kürt halkının, emekçilerin, gençlerin, kadınların ve tüm ezilenlerin örgütlü iradesinin ezilmesi, sesinin kesilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Siyasi iktidar, HDP’nin kapatılması veya pratikte etkisizleştirilmesini, siyaset yapamaz duruma sokulmasını, HDP kitlesinin örgütsüz ve hareketsiz hale getirilmesini önümüzdeki seçimleri kazanmanın zorunlu koşulu olarak görüyor. Gerçekten de HDP, ülkenin geri dönülmez bir faşizm karanlığına sürüklenmesinin, toplumsal yaşamın kurutulmasının önündeki en büyük engel, en sağlam barikattır.  İşte bu yüzden de HDP’yi hedef alan planlı ve kapsamlı saldırı, esasen tüm demokrasi güçlerine, barış ve özgürlük isteyen herkese, emekçilere, ezilenlere, baskı altındaki halklara, inanç topluluklarına yöneltilmiş bir saldırıdır. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a bir polis amiri tarafından yöneltilen tehditler de AKP-MHP faşist bloğunun kadın düşmanlığının bir sonucu ve erkek-devlet şiddetinin bir belgesidir.

Bugün HDP’yi savunmak, demokrasiyi, özgürlükleri, barışı, eşitliği savunmanın koşuludur. Bu nedenle tüm emek ve demokrasi güçlerini HDP’ye yönelik saldırılar karşısında ortak tutum almaya, HDP’nin siyaset yapma hakkını savunmaya çağırıyoruz.

Öte yandan HDP’ye yönelik provokasyon ve abluka, HDP’nin bileşenleri olarak bizler DBP, Devrimci Parti, ESP, SODAP, SYKP ve Yeşil Sol Parti’ye yapılmış bir saldırıdır. Ve bu saldırıyı boşa çıkarmak, tüm HDP’lilerle birlikte hepimizin ortak görevidir. Tüm gücümüzle HDP’yi savunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bugün HDP’de cisimleşen halkların, emekçilerin ve ezilenlerin örgütlü iradesi engellenemez, susturulamaz! Çünkü HDP halktır, HDP umuttur! ‘Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez!’”

Kürdistani İttifak: İstifa etmeli

Kürdistani İttifak Grubu da yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ne şartlarda ve hangi yöntemle olursa olsun iktidarda kalmaya kilitlenmiş bu hükümet, Kürt düşmanlığı ve kadın düşmanlığında pervasızlaşmış, bu pervasızlaşma hali faşizm üreterek tüm topluma yayılmış ve mafya üreten bir mekanizmaya dönüşmüştür” denildi. 

 Başta bağımsız kalması gereken yargı kurumu olmak üzere bütün bürokrasinin hükümetin emrinde çalışan aygıtlar haline getirildiği belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı: “Çürüyen, bütün mekanizmaları tel tel dökülen bu düzen artık çığırından çıkmıştır. İktidarını devam ettirmek için toplumun bütün kutsallarını çiğneyen ve kullanan iktidar bu sefer çirkin yüzünü anneliğin masumiyetinin arkasına saklanarak göstermiştir. HDP Genel Merkezi önünde gerçekleştirilen provakatif eylem bunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bilindiği gibi bu ilk değildir. İki yılı aşkın bir süredir başta Amed olmak üzere bölgenin farklı illerinde HDP İl başkanlıkları önünde organize edilip sürdürülmeye çalışılmış yine İzmir İl binasında Deniz Poyraz'ın katledilmesine varan bu provokasyonlar, İçişleri Bakanlığınca Ankara HDP Genel Merkezi önünde organize edilerek devam ettirmenin yeni halkasıdır.

Tehdit etme densizliği

Kendisini her güçten üstün gören kolluk görevlileri bu halkın meşru oyları ile seçilmiş ve her türlü dokunulmazlığı yasalar ile korunan milletvekillerini mafya ağzı ile ‘seni duvara çivilerim’  şeklinde tehdit etme densizliğini yapabiliyor,  bu cüreti kendinde bulabiliyor olmasının bir açıklaması olamaz. Bu ancak topluma demokratik siyasette verecek bir şeyi olmayan iktidarın gerginlikten, seviyesizlikten ve provokasyonlardan medet umma acizliğidir. İçişleri Bakanı istifa etmeli ve ilgili görevli görevden alınmalıdır.

HDP temel dinamiktir

Herkes şunu bilmelidir ki; HDP meşruiyetini halktan alan ve demokratik siyasetin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kurgulanmış kumpas davaları ve ısmarlama kapatma davasına rağmen demokratik siyasetin temel dinamiğidir. İktidarın hukuksuz ve provakatif operasyonlarına karşı asla yalnız değildir. HDP'nin yanında olduğumuzu tüm kamuoyu önünde deklare ediyoruz.”

­­­­Dayanışma ziyaretleri

Türkiye Komünist Partisi (TKP) heyeti, HDP Genel Merkezi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan TKP MYK Üyesi Ozan Yılmaz, geçmiş olsun dileklerinde bulunmak ve dayanışma mesajlarını iletmek için geldiklerini belirtti. HDP’yi, Emekçi Hareketi (EHP), KESK ve bağlı sendikaları ile Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ziyaret edecek.

AP Raportörü'nden mesaj 

Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, resmi Twitter hesabından HDP Genel Merkezi'nde yaşanan polis provokasyonunu kınayarak, "Bu durum, Türkiye'de demokrasinin korkunç durumunu gözler önüne seriyor" dedi.  Amor, HDP Genel Merkez hesabını etiketleyerek, şu mesajı paylaştı: "Muhalefet partisi HDP'nin Milletvekilleri ve parti meclisi üyelerine yönelik dün yaşadığı polis tacizi ve saldırısı kabul edilemez ve Türkiye'de demokratik prensiplerin içinde bulunduğu korkunç hali gözler önüne seriyor. Yakın gelecek için çok kötü işaretler bunlar."

 

Birçok kentte protesto

HDP'ye yönelik saldırıya karşı birçok kentte eylemler düzenlendi. 

HDP Batman İl Örgütü, partilerine yönelik saldırıyı yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklamaya HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Mehmet Rüştü Tiryaki, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü’nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

HDP Siirt İl Örgütü’nün binası önünde bir araya gelen çok sayıda kişi HDP’ye yönelik saldırıyı protesto etti. Açıklamaya HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, TJA, Barış Anneleri Meclisi ile HDP Siirt İl Örgütü ve çok sayıda kişi katıldı. 

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde provokasyon girişimini protesto etti. “Em HDP’ê diparêzin/HDP’yi Savunuyoruz” yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Mardin Emek ve Demokrasi Platformu da katıldı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Heykelli (Düş Yolcuları) Parkı’nda bir araya gelerek saldırıalrı protesto etti. İHD, KESK, CHP, HDP, EMEP, TİP, TÖP, Yeşil Sol, ESP, Halkevleri üyelerinin katıldığı açıklamada, “HDP’yi Savunuyoruz” pankartı açıldı. 

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri ile HDP Hatay İl Örgütü de HDP'ye yönelik saldırıyı protesto etti. 

HDP Mersin İl Örgütü, saldırıyı binalarının önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. “Saldırılar ve tehditler bizleri yıldıramaz” pankartı açıldı.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykelli önünde basın açıklaması yaptı. 

HDP Kars İl Örgütü de partilerine yönelik saldırıları kınadı. 

Şırnak’ın Cizre ve Uludere ilçelerinde HDP’ye yönelik saldırı protesto edildi. HDP Cizre İlçe Örgütü önünde yapılan protesto eylemine, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile Silopi ve İdil’den çok sayıda partili katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.