HDP, Erdoğan Türkiyesi'ni anlattı

Yurt Dışı Haberleri —

HDP'ye baskı artıyor

HDP'ye baskı artıyor

  • HDP, Erdoğan rejiminin sistematik baskılarının ülke içinde yarattığı sonuçlar ve ülke dışında giriştiği işgal, savaş ve şiddeti birçok uluslararası referansa dayandırarak hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

 

MUHAMMED KAYA/BERLİN

HDP Avrupa Temsilciliği “Erdoğan’ın yeni Türkiye’sinde sistematik baskılar” adı altında bir rapor hazırladı. HDP, Erdoğan rejiminin sistematik baskılarının ülke içinde yarattığı sonuçlar ve ülke dışında giriştiği işgal, savaş ve şiddeti birçok uluslararası referansa dayandırarak hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

HDP-Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen gazetemize verdiği demeçte “Raporu, Avrupa Parlamentosu üyeleri başta olmak üzere Avrupa, Asya, Güney Amerika, Ortadoğu, Asya-Pasifik ülkeleri değişik ülkelerindeki birçok siyasi parti, parlamenterleri ve sivil toplum örgütleri, insan hakları ile ilgili uluslararası kurumlar ve HDP fikriyatı ile ilişkide olan siyasi partilerle paylaştık” dedi. Çimen açıklamasında “ Erdoğan sürekli 'yeni Türkiye’yi inşa ediyoruz' söylemine başvuruyor. Hazırladığımız bu rapor ile Erdoğan’ın yeni Türkiyesi’nin eskisinin daha daha da sistematik baskılar ile otoriter bir rejim dönüştüğünü somut veriler ile anlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Otoriter rejim kurumlaştı

HDP raporunda, Erdoğan’ın 2002’de iktidara gelirken “AKP'nin istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye yönelik bir politika izleyeceğini hem 'Türkiye‘ye' hem de 'uluslararası topluma' ilan ettiği belirtiliyor: “İç politikada yeni anayasa, şeffaflık, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü sözü veren AKP, dış politikada AB üyeliğini öncelemiş, 'komşularla sıfır sorun politikası’nı benimsediğini açıklamıştı. Ancak Erdoğan otoriter rejimi kurumsallaştırmak için eksik olan demokrasinin son kalıntılarına da saldırıyor. Somut olarak en büyük ikinci muhalefet partisi olan HDP sürekli kovuşturmaya tabi tutulmakta, üyeleri, milletvekilleri ve eşbaşkanları hukuka aykırı olarak tutuklanmakta ve görevden alınmakta.”

Erdoğan’ın 'yeni Türkiyesi'

HDP’nin önemle üzerinde durduğu konulardan biri ise Türk dış politikası. Raporda, Erdoğan’ın 'Yeni Türkiye dış politikası’nın, günümüzde Libya’dan Dağlık Karabağ’a, Irak ve Suriye'den Doğu Akdeniz’e savaşları körükleyen DAİŞ dahil olmak üzere aşırılık yanlısı silahlı grupları kullanmaktan ibaret olduğu belirtiliyor. Raporda “Yeni Türkiye”de sosyal adalet, barış ve Cumhuriyetin demokratik gelişimi artık yürürlükte olmadığı gibi kötüleşen durum Ortadoğu'da barış ve refah umutlarını da tehlikeye atıyor” ifadelerine yer verildi.

HDP’yi feshetme girişimleri

Yüzde on adil olmayan seçim barajına rağmen 2015 seçimlerinde büyük başarıya imza atan HDP’nin hem seçim hem de seçim sonrası maruz kaldığı kanlı saldırılara maruz kaldığına işaret edilen raporda, Erdoğan yönetiminin siyaseten yenemediği HDP’nin milletvekili, belediye eşbaşkanları ve yöneticilerini tutukladığı belirtildi. 2015’ten beri tutuklanan on binden fazla HDP’linin hala dört binden fazlasının tutuklu olduğu vurgulanıyor. Yargıtay başsavcısının HDP’nin kapatılması için dava açması ardından Kobanê iddianamesi veri alındığında AKP iktidarının "HDP’yi feshetmek istediği" vurgulandı.

Diğer başlıklar

Raporda öne çıkan diğer başlıklar ise AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü olmasına rağmen başta AİHM’in Demirtaş ve Kavala kararları olmak üzere tarafı olduğu birçok anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüğünü uygulamaması, Türkiye’de basın özgürlüğüne son verilmesi, Erdoğan’ın geceyarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve üniversite özerkliğinin son bulması olarak sıralanıyor.

HDP-Avrupa temsilciliği raporunun sonuç kısmında HDP fikriyatına değinerek şu vurguda bulundu: “HDP, Kürt halkının demokratik haklarının güvence altına alınmasında, barışın inşasında ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde önemli bir rol oynuyor. HDP'nin Türkiye’nin zayıf demokrasisi sayesinde elde ettiği siyasi başarılar, diğer toplulukların bir arada yaşama ve demokrasi için birlikte çalışmasına da yardımcı olabilir. Ancak Türk demokrasisinin daha da gerilemesine izin verilirse, bunun sadece bölgesel değil, uluslararası düzeyde de ciddi sonuçları olacaktır."

Raporun tamamına şu adresten ulaşılabilir:

https://hdpeurope.eu/2021/05/systematic-oppression-as-the-basis-for-erdogans-new-turkey/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.