HDP heyeti CPT ile görüştü

Dünya Haberleri —

  • HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, CPT yetkilileriyle İmralı'da sürdürülen ağır tecrit koşullarını görüştü. 

 

BARIŞ BALSEÇER / STRASBOURG

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy Fransa’nın Strasbourg kentinde bir dizi temasta bulundu. HDP heyeti Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ile de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, aile ve avukat görüşlerinin engellenmesi, tecride karşı başlatılan açlık grevleri ve cezaevlerinde artan hak ihlallerine dair talep ve öneriler aktarıldı.

Gazetemize konuşan Hişyar Özsoy, "HDP olarak tecrit meselesi ve açlık grevleri sürekli gündemimizde. Kronikleşmiş ve maalesef çözülmeyen bir mesele. Mevcut hükümet de öncekiler gibi uluslararası hukuku, CPT’nin bütün taleplerini inatla reddediyor ve uygulamıyor. Aslında suç işliyor. İmralı’da yaşanan durum ve keyfi tecritler, bir uluslararası hukuk ihlalidir" dedi. 

Hişyar Özsoy

Cezaevleri işkencehaneye dönüştü

Özsoy CPT ile yaptıkları görüşmenin detaylarına ilişkin ise şunları söyledi: "Siyasi tutsakların tecride karşı yürüttüğü açlık grevleri ve tecritle ilgili hazırladığımız dosyayı Feleknas Uca vekilimizle birlikte CPT’den üst düzey bir yetkiliye ilettik. Bir görüşme sağladık. Görüşmede cezaevlerindeki açlık grevi ve tecridin yanı sıra hasta tutukluların durumunu da konuştuk. Özellikle pandemi sürecinde hasta tutukluların durumunun iyice zorlaştığını, cezaevlerinin işkencehanelere dönüştüğünü belirttik."

CPT, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmeli

CPT’nin cezaevlerinde yaşanan sıkıntıları gayet iyi bildiğinin altını çizen Özsoy, "CPT’nin Türkiye’deki cezaevleri ile hazırladığı 2016 ve 2018 yıllarına ait raporları hala yayınlanmamıştır. 2016 ve 2018 yıllarına ait raporlarda muhtemelen cezaevlerinde yaşananlara dair ağır ithamlar söz konusu olduğundan Türkiye yayınlanmasına izin vermedi. CPT değil ancak hükümet bunları açıklayabiliyor" diye ekledi.

Görüşmede Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının yaşadığı sıkıntıları da ilettiklerini söyleyen Özsoy, "CPT heyeti son Türkiye ziyaretinde İmralı’ya gitmemişti. İmralı’ya gitmeseler de mutlaka Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmeleri gerektiğini ifade ettik" dedi.

Özsoy son olarak, CPT yetkililerinin Öcalan üzerindeki tecrit dahil cezaevlerindeki durumlarla ilgili en üst düzey bakanlıklar dahil Türkiyeli yetkililerle görüşmelere devam ettiğini aktardığını söyledi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.