Birçok kentte eş zamanlı olarak parti binaları ve yöneticilerin evleri basılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, parti genel merkezinde toplandı. 

Sabah saatlerinde toplanan MYK'daki başlıklara ilişkin Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen açıklamalarda bulundu.

Siyasetin görevi, ölümlerin karşısında durmaktır

Bilgen, şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle biz ilk saatlerde kınama açıklamamızı yapmış olmamıza rağmen Beşiktaş'taki saldırıya ilişkin halen partimize karşı bir linç kampanyası yürütülüyor. Eğer yaptığımız kınama açıklaması basında hak ettiği kadar yer bulmuyorsa bu basın üzerindeki baskının gücünü gösterir. Siyasetin görevi ölümler karşısında sadece kınama açıklaması yapmak değildir. Siyasetin sorumluluğu herkesin can güvenliğini garanti altına alacak tedbirleri almaktır ve sorunlarla ilgili olarak hukuk devletin ölçülerine de bağlı kalarak etkin soruşturma yürütmektir. Akılları fikirleri sadece başkanlığı kurtarmak olanlar tam da 'dervişin zikri neyse fikri de odur' minvalinde saldırıdan henüz bir kaç dakika geçmeden bu olayı başkanlığı engellemeye yönelik bir girişim olarak tarif etmeye başladılar. İnsan hayatının bir koltuk hevesiyle bu kadar araçsallaştırılması asla kabul edilir bir durum değildir."

Partilerine dönük operasyonlara dikkat çeken Bilgen, "Bu saldırı sonrasında partimize karşı kullanılan sözler 'intikam alma' söylemi de tam da nasıl bir ortamda yaşadığımızı ortaya koyuyor. Bu fotoğraf bugün sabaha karşı İstanbul il örgütümüzdendir. Şu anda abluka halen devam ediyor. TOMA'lar kapının önüne kadar çekilmiş durumda. İçerideki arkadaşlarımızın dışarıya çıkarak bu manzarayı bir basın açıklaması ile duyurmalarına dahi dahi izin verilmiyor. Milletvekillerimizin de içeriye girişine izin verilmiyor. Bu manzara saldırının faillerini bulmakla ilgili olabilir mi? Güvenlik güçleri bir partinin odasına il binamıza yazılama yapmasının anlamı denir? İntikam almaktan kastınız bu mu?" diye sordu. 

Bilgen, gözaltılara ilişkin ellerine ulaşan bilgileri de paylaştı. Buna göre, sabah en az 237 kişi gözaltına alındı. Bilgen, şöyle devam etti: "Bizim elimizdeki rakamlar aslında son iki yıl ve son bir yıl içerisinde partilerimize yönelik tavırla aslında başkanlığı kurtarmanın hesabının nasıl iç içe geçtiğini çok net bir şekilde gösteriyor. 22 Temmuz 2015'ten bu yana 7 bin 432 kişi gözaltına alındı. Eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimiz, il ve ilçe eşbaşkanlarımız, parti yöneticilerimiz ve üyelerimiz dahil olmak 2 bin 345 kişi de tutuklandı." 

Erdoğan sonsuzluk istiyor

Bilgen, MHP ve AKP’nin ortaklaşarak Meclis'e getirdiği anayasa değişikliğine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Bir maddede ortaya koydukları maddeyi iki madde sonra kendileri başka bir bağlamda içini boşaltıyorlar. Cumhurbaşkanının görevi 10 yıl ifade ediliyor olmasına rağmen erken seçim olması durumunda hiçbir sınır bırakmıyor. Yaşadığı müddetçe, görev süresinin dolmasına bir yıl kala erken seçim kararı alıp sonsuza kadar cumhurbaşkanı olarak kalabilir. AKP-MHP ortaklığıyla sunulan Anayasa taslağına göre, Erdoğan'ın sonsuza dek Cumhurbaşkanı olarak kalma ihtimali var. Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ile yargılamaması ile ilgili durum devam ediyor. Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerle ilgili yargı denetimi dışında bırakılması düzenlemesi devam ediyor. Bu devam ettiği müddetçe cezai sorumluluk diye önerdikleri iki üç aşamada yargılanmaya dair düzenlemenin hiçbir anlamı yoktur."

Demirtaş kalp spazmı geçirdi

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde rehin tutulan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın cumartesi günü kalp spazmı geçirdiğini açıkladı.

Bilgen, Demirtaş'ın daha önce de bir kalp rahatsızlığı geçirdiğini ve bununla ilgili raporların da bulunmasına rağmen cezaevinde gerekli sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığını vurgulayarak, "Biz tarafsız ve uzman doktorlar tarafından bir incelemenin yapılması ve tedavinin yapılması için Tabipler Birliği'ne başvuru yapacağız. Tarafsız uzman doktorların bir heyetin gözetiminde muayenenin yapılmasını talep edeceğiz" dedi.