HDP tüm oyunları bozar

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

  • HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikalarını gözden geçireceklerini belirterek, “HDP tüm siyasi mühendislik oyunlarını bozacak, kurucu bir siyaset üretecek” dedi.

Millet İttifakı, yaşanan uzlaşmazlık sonrası Cumhurbaşkanlığı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu da Millet İttifakı’nda yer alan partilerin genel başkanları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını açıkladı. Seçimler için 14 Mayıs’ı işaret eden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın da adayı olarak açıklanmıştı. Millet İttifakı’nın kriz sürecinden sonra adayının açıklanmasının ardından bu kez gözler seçimlerin kaderini belirleyecek olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nda.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, partisinin dünkü Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, bundan sonra da ilkeleri doğrultusunda belirleyici rollerini yerine getireceklerini; iktidarı kesinlikle göndereceklerini belirterek, bu yolda hiçbir oyun, hesap ve provokasyonun engel olamayacağını vurguladı.

Toplumun değişim iradesini baltalayan karanlık odakların, halkın demokrasi talebini kuşatmak istediğini hatırlatan Buldan, "Artık toplum değişim istiyor. Bunun için ne inkar siyaseti ne de restorasyon diyoruz. Çözüm, halkların radikal demokratik değişim iradesi olan 3. Yol’dur" dedi.

Kılıçdaroğlu'nu kutladı

"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu adaylığından dolayı buradan, bu kürsünde kutluyorum. Adaylığı hayırlı olsun" diyen Buldan,  önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikasını, gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceklerini söyledi. Buldan, "HDP tüm siyasi mühendislik oyunlarını bozacak, kurucu bir siyaset üretecek, 3. Yol’u daha da büyütecek, umudun ve değişimin adresi olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Akşener'in gidiş-gelişi topluma izah edilmeli

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşeni olan HDP'nin Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel ise MA'dan Özgür Paksoy'a İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’nda yarattığı krizi ve dönüşü değerlendirdi. Temel, “Gidişi ve dönüşü muamma olanın ülkeyi yönetme becerisi de muammadır. Toplumun değişim iradesini baltalayan karanlık odaklar, halkın demokrasi talebini kuşatmak istemektedir” dedi. 

Temel, HDP’nin 27 Eylül 2021’de açıkladığı Tutum Belgesi’ni hatırlatarak, isimlerin değil, ilkelerin tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Temel, “Bizim derdimiz isimler, basit hesaplar değil; politik ilkeler ve halklarımıza karşı sorumluluğumuzdur. Biz bu bilinçle sürece yaklaştık. ‘İsimleri değil, ilkeleri tartışalım’ dedik. Ancak 6'lı Masa bunun tam tersi pozisyonda olduğunu göstermiştir” diye konuştu. 2 bin 500 sayfa metin yazarken, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş mutabakat metni hazırlarken bir sorun yaşamayan 6'lı Masa'nın sıra Cumhurbaşkanı adayının ismini belirlemeye gelince neredeyse dağılma noktasına geldiğini ve gidişin de dönüşün de gerçek sebebinin topluma izah edilmesi gerektiğini vurgulayan Temel, şöyle devam etti: “Yapılan her türlü hamleyi HDP olarak izliyoruz. Ne tartışıldığını bilmiyor değiliz. Ne yapılırsa yapılsın biz belirleyiciyiz. Oyun kurucuyuz. HDP’yi yok sayarak gerçekten yeni, demokratik ve özgür bir gelecek kuramazsınız.”

Temel de Cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikalarını gelişmelere göre değerlendirdiklerini paylaşarak, perde arkasından siyaseti dizayn etmek isteyenlere seslendi: "Bizler her şeyin farkındayız. Bu oyunu bozar, halkların ve emekçilerin kazanacağı yeni bir denklemi kurarız. Karanlık güçler ikinci yüzyılın demokratik cumhuriyet ile taçlanmasından korkmaktadır. Siyasi ayak oyunları bizi yolumuzdan alıkoyamaz.” ANKARA

 

*****

Erdoğan kararını veriyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin daha önce açıkladıkları 14 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, 10 Mart Cuma günü Anayasa'nın verdiği yetkiye dayanarak alacağı seçim kararının, ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatacaklarını söyledi. Erdoğan, şunları ifade etti: "Tabii bu kararın yayımlandığı 11 Mart itibarıyla seçim takvimi ile ilgili hususlar Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yetki alanına girmektedir. Bu süreçte başka ile taşınan, başka ildeki yurt ve misafirhane gibi yerlerde konaklayan, çocuğunun kaydını başka ile alan, sağlık nedeniyle başka ile giden, seçmen kütüğünü yaşadığı yere nakleden, velhasıl hangi sebeple olursa olsun, 6 Şubat felaketinden sonra ikametgahını veya seçmen kaydını değiştiren depremzedelerimizin kendilerine sağlanan hak ve imkanlardan mahrum kalmamalarını sağlayacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini de yayımlıyoruz."

 

*****

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu, CHP Grubu'na veda etti

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP kürsüsüne veda ettiğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü Grup Toplantısı'ndaki konuşmasına, "Bugün bu kürsüye veda etmek için buradayım" sözleriyle başladı. "Zalimlerin tahtlarını yıkmaya çok yakınız, inanın" diyen Kılıçdaroğlu veda konuşmasında kendisini destekleyenlere, "Bilirim, biliyorum Saray'ın yol arkadaşı olmak kolaydır. Bay Kemal'in yol arkadaşı ıztıraplıdır... Bay Kemal ile yürümek akıldan öte bir yürek işidir. O yürek de sizde var" sözleriyle teşekkür etti. Konuşmasının devamında yol arkadaşlarına, Millet İttifakı liderlerine de teşekkür eden Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu da anarak, "Evladım Ekrem İmamoğlu. O da yanımda olacak. Dostum Mansur Yavaş o da buradadır" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.