HDP’li Hüda Kaya cezaevinde

  • HDP eski İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hakkında yürüttüğü Kobanê Kumpas Davası soruşturması kapsamında tutuklandı. 

 

 İstanbul Havalimanı’nda dün akşam gözaltına alınanan Kaya, sağlık kontrolünün ardından adliyeye getirilen Kaya, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Hakimlik Kaya hakkında tutuklama kararı verdi.

Kaya, tutuklandıktan sonra kendi sosyla medya hesabından cezaevine götürülmek üzere konulduğu polis aracında çekilmiş fotoğrafının bulunduğu bir mesaj yayınladı: "Yüreğim her zaman barışla, umutla, sizinle. En büyük ibadet hakkı müdafaa etmektir."

Gözaltına almak için

Kaya'nın avukatı Zilan Leventoğlu, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kaçaklık kararı verilmiştir. Hüda Kaya hakkında 27 Eylül'de hukuksuz bir şekilde kaçak kararı alınması akabinde, tarafımızca bu karara itiraz edilmiş, kaçak olmadığı, ikametinde ulaşılabilir olduğu, telefonlarının açık olduğu, her zaman ifadeye hazır olduğu hem sözlü hem yazılı olarak defalarca belirtilmiş olmasına ve yakın tarihlerde İstanbul Cumhuriyet savcılığına gidip ifade vermiş olmasına, yine kendisinin savcılık kalemi ile görüşüp gerekirse Ankara'ya gelebileceğini, ifade için hazır olduğunu kaçaklık kararının kaldırılması gerektiğini söylemesine rağmen kaçaklık kararı kaldırılmamış, Hüda Kaya'nın ifade vermek istemesi keyfi şekilde engellenmiştir. Sonuç olarak bugün müvekkilimiz Hüda Kaya saatlerdir havalimanında olmasına, pasaport işlemlerinin sorunsuzca gerçekleşmesine rağmen uçağın kalkmasına 10 dakika kala yine tamamen keyfi bir şekilde çıkışınız mümkün değil denilerek gözaltına alınmıştır.”

Artı Gerçek’e konuşan Leventoğlu, Kaya’nın iki-üç kez, ‘İfade vermek istiyorum, gerekirse Ankara’ya da ifade vermeye gelirim. Yakında yurt dışı seyahatim var’ dediğini hatırlatarak, “Hüda Hanım’ın yurt dışına gideceği biliniyordu. Geçen haftalarda İstanbul Savcılığına ifade vermeye gitmişti. Ulaşılabilir olduğu, Türkiye’de olduğu biliniyordu. Havalimanına da dört saat öncesinden gitti, herhangi bir ifade alma işlemine karşı. Uçağa 10 dakika kala hukuksuzca gözaltına alındı” dedi. 

Karar hukuk dışıdır

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), HDP eski Milletvekili Kaya’nın tutuklanmasına tepki gösterdi.  “İktidarın Kobanê kini dinmiyor; Hüda Kaya’nın tutuklanması intikam siyasetinin sonucudur” başlığıyla yapılan açıklamada, “Hüda Kaya, her dönem hak savunucusu kimliği ile dikkat çekmiş, hiçbir zaman egemenlerin baskılarına boyun eğmemiş bir yol arkadaşımızdır. Gözaltına alınıp tutuklanması da iktidarın partimize, siyasetimize, kendisi gibi düşünmeyenlere ve teslim olmayan toplumsal kesimlere yönelik intikam siyasetinin sonucudur” denildi. 

Yıllardır 28 Şubat’tan nemalanan AKP’nin, o dönemin mağdurlarından Hüda Kaya’ya bugün daha büyük bir mağduriyet yaşattığı, çünkü Hüda Kaya’nın ‘iktidar ve devlet dindarlığı’nın dışında bir inanç yaşayıp bunun gerektirdiği gibi hakkı, hukuku ve adaleti savunduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu yapılan, haksız ve hukuksuz olduğu kadar ahlaksızdır da. Başka coğrafyalardaki savaşlar için timsah gözyaşı dökerek ‘mazlumların dostu’ hamaseti yapan iktidar ve sözcüleri, bu toprakları mazlumların mağduriyetler coğrafyasına dönüştürmüştür. Elindeki devlet gücüyle Kürtlere ve ezilenlere büyük bir zulüm uygulamaktadır. Hiçbir saldırınız bizi yolumuzdan alıkoyamayacak.“

Emniyet’in rezil açıklaması

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kaya’nın havaalanında gözaltına alınmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Hüda Kaya’nın ismine yer vermeyerek aranan bir kadının yakalandığını duyurdu. Emniyet’in açıklamasında Hüda Kaya’nın Kobanê Kumpas Davası’ndaki yargılamasına ilişkin bir döküm de verildi. Açıklamada gözaltına alınan kişinin Hüda Kaya olduğu belirtilmedi. Emniyet’ten ajanslara verilen fotoğraflarda ise Hüda Kaya'nın uzaktan gözaltına alınma görüntüleri paylaşıldı. Emniyet tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstanbul Havalimanı VIP Pasaport kontrol noktasında yapılan işlemler sırasında İstanbul-Hamburg uçuşu ile ülkemizden çıkış yapmak üzere pasaport kontrol noktasına gelen H.K. isimli yolcunun yapılan kontrollerinde, Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma, Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak yol kesmek suretiyle terör örgütüne yarar sağlama, Cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme suçlarından aranması olduğu tespit edilmiş şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Konu ile ilgili yakalanan H.D. isimli şahıs tahkikat işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiştir."   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.