HDP’nin desteğini alan, cumhurbaşkanı seçilir

  • HDP Seçim İşlerinden Sorumlu Eşsözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP’nin desteklemediği bir adayın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının olanaksız olduğunu söyledi.

AKP-MHP iktidarı seçim tartışmalarını yeniden alevlendirildi. Cumhur İttifakı yeniden seçimleri kazanmak için muhalefeti dağıtmaya yönelik girişimlerini sürdürüyor. AKP’li Bülent Turan tarafından olası bir seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını HDP’nin belirleyeceği açıklaması ise dikkat çekti. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, son dönemlerde Millet İttifakı içerisinde yer alan İYİ Parti ve CHP arasında adaylarla ilgili bir çıkmaz olduğunu köşe yazılarına taşıdı. Cumhur İttifakı'nın sürekli hedef gösterdiği, Millet İttifakı'nın ise yan yana gelmekten geri durduğu HDP'nin seçmenleri üzerinden seçim pazarlıkları yürütülüyor. Seçimler için kilit konumda olan HDP ise 27 Eylül’de açıklayacağı deklarasyonla hem nasıl bir siyaset yürüteceğini de hem de artık “Nasılsa HDP her türlü destek verir” anlayışına karşı ilkelerini açıklayacak.

OHAL koşullarında seçim

 HDP Seçim İşlerinden Sorumlu Eşsözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, MA’dan Berivan Altan’a yaptığı değerlendirmede, Meclis’in açılmasıyla birlikte seçim yasalarında değişiklik yapılması beklediklerini söyledi. Tiryaki, “Seçim yasalarını da yürürlüğe koyduktan sonra hemen uygulayamayacakları için en az bir yıl geçmesi gerekiyor. Ekim 2022’ye kadar bir seçim yapamayacaklar ama Kasım 2022’de bir seçim yapmalarını bekliyoruz. Kuralları değiştirerek, OHAL koşullarında seçimleri götürecekler” dedi.

Kimse yüzde 51 alamıyor

31 Mart Yerel Seçimleri ve yenilenen İstanbul seçimlerini anımsatan Tiryaki, AKP’li Turan’ın sözlerini, muhalefeti parçalamaya yönelik açıklamalar olarak gördüklerini söyledi. Erken seçimlerden ziyade Cumhurbaşkanı adayları üzerinden tartışma yürütüldüğünü kaydeden Tiryaki, şunları söyledi: “Sistem tamamen cumhurbaşkanı üzerine kurulur. Neredeyse mahalle muhtarını belirleyecek kişi cumhurbaşkanı. Kamu kurum kuruluşlarının bütün yöneticilerini atıyor. Tek adam rejimi derken bir gerçeklikten bahsediyoruz. Yüksek yargı kurumlarının dahi hepsi bağlanmış durumda. Bu koşullar altında cumhurbaşkanlığı tartışmaları önem arz ediyor. Yüzde 51 oy alamayan bir kişi cumhurbaşkanı olamayacağından ve şu anda Türkiye’de hiçbir parti yüzde 51’e yaklaşamadığından bu tür tartışmalar seçim tarihine kadar sürecek.”

HDP için ilkeler önemli

 HDP olarak isimden ziyade ilkelerin tartışılması gerektiğini savunduklarını ifade eden Tiryaki, “Birileri biz hangi adayı gösterirsek gösterelim nasıl olursa HDP de o adayı destekleyecek diye düşünüyorsa bunun bir yanılgı olduğunun altını çizmekte yarar var. Ortada Millet İttifakı ve bir de Cumhur İttifakı var. Her ikisinin de adaylarının tek başına cumhurbaşkanlığını kazanamayacaklarını bütün anketler söylüyor. HDP’nin bir adayı belirlemekten çok desteklemediği bir adayın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması olanaksız. HDP bugüne kadar başkalarının söylediği gibi asla bunu şantaj olarak kullanmış değil. Biz çok basit bir şey söylüyoruz. İlkeler üzerinden bir tartışma yürütelim. Bir ortak aday olacak ya da bir adayın desteklenmesi talebi olacaksa da bu şahıs tartışması olmasın. İlkeler üzerinden olsun.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.