
HPG gerillaları ve YBŞ-YJŞ güçleri, Mediban köyünde 10'u kadın, 41'i çocuk 51 kişiyi DAİŞ’in elinden kurtardı.
DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 günü Şengal’i ele geçirdikleri dönemde zorla alıkonulan 10’u kadın 41’i çocuk 51 Êzîdî Kürt, özgürlüklerine kavuşturularak Şengal dağlarında akrabalarıyla buluşturuldu.
Esir kadın ve çocukları Şengal Êzîdî Koordinasyonu adına Zekî Şengalî karşıladı. Kurtarılanlara hitaben konuşan Şengalî, "Bugün sizlerle buluşmanın sevincini yaşarken, bu toprakların 3 yiğit evladını da toprağa verdik. Onlar büyük amaçlar için mücadele edip şehit oldular. Daima onların izinde yürüyeceğiz" dedi.
'Özgürce yaşayacağız'
Yaşamını yitiren savaşçıların, Êzîdî kadınları ve çocukları DAİŞ vahşetinden kurtarmak gibi kutsal bir dava uğruna savaştıklarını belirten Şengalî, "Onların sayesinde buradayız, birlikteyiz ve sevinçliyiz. Bundan sonra topraklarımız üzerinde inancımızla ve ulusal değerlerimizle özgürce, birlikte yaşayacağız. Bunun için birlik, örgütlülük, savunma şarttır’’ şeklinde konuştu. Şengalî, bundan sonra da Êzîdî halkı için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Neam Îlyas: Direnerek kazanacağız
Buluşmada Êzîdî Meclisi Üyesi Herbo Salih, YBŞ Komutanı Dijwar Feqîr, TEV-DA Başkanı Ömer Salih ve Êzîdî Kadın Meclisi üyesi Neam Îlyas da birer konuşma yaparak, DAİŞ'in elinde bulunan bütün Êzîdîleri kurtaracaklarını, Êzîdî toplumunun inancı ve değerleriyle özgür bir yaşamı inşa etmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Neam Îlyas, tüm Êzîdîleri kendi topraklarına sahip çıkmaya çağırarak, "Başka ülkelerde fayda aramayalım. YBŞ var, YJŞ var, meclislerimiz var. Kendi ellerimizle intikamımızı alacağız. Şehitlerin kanıyla bu imkanlar yaratıldı. Direnerek kazanacağız’’ dedi.
Esir kadınlar konuştu
"Başkan Apo ve savaşçılar sayesinde başımız dik" diyen esir kadınlar ve iki buçuk yıl ayrı kaldıkları akrabaları ise yaşadıklarını anlattı.
Gozê Tilezer: Tilezer’in Verdiye köyündenim. İki buçuk yıl DAİŞ’in elinde esir kaldım. Saldırdıklarında evdeydik. Bizi evimizde yakaladılar. Ben, çocuklarım ve eşim birlikte yakalandık. Eşimi bizden ayırdılar; nerededir, bilmiyorum. Bizi Suriye’ye götürdüler. Sonra Rakka’dan buraya getirdiler. Savaşçılarımız bizi kurtarana kadar da hapisteydik.
'Anne ve babamı katlettiler'
Basma Şengal: Şengal fermanının ilk gününde Şengal’den dağa doğru kaçarken yolda bizi yakaladılar. Annemi ve babamı katlettiler. Bir süre Şengal’de tuttuktan sonra Til Afer’e götürdüler. Til Afer’de 3 ay kaldık. Kadınları ayrı, erkekleri ayrı yerlere götürdüler. Erkekleri ve çocukları nereye götürdüler, bilmiyorum. Biz kadınları Suriye’ ye götürdüler. Yer altında bir cezaevinde tuttular bizi. Tek isteğim, çocuklarımın ve eşimin DAİŞ’in elinden kurtarılması. Bizi Rakka’dan buraya getirdiler. Bizi PKK, YBŞ, YJŞ, HPG’ li kardeşlerim kurtardı. Allah onlardan razı olsun.
‘Geride kalanlar da kurtarılsın’
Suham Salih Mehmud: "Şengal’e bağlı Til Benat köyündenim. Şengal’de bizi esir aldılar. Çok kalabalıktık. Önce Şengal’de tuttular, sonra Til Afer’e götürdüler. Sonra Baduş’a, Rakka’ya götürdüler. Ailem ve eşim neredeler, bilmiyorum. Çünkü onları başka yerlere götürdüler. DAİŞ çeteleri bize çok kötü davrandılar. Şiddet uyguladılar. YBŞ, HPG bizi kurtardı. Onlara çok teşekkür ediyorum. İsteğim, geri kalan insanlarımızın da kurtarılması."
Ali Gurnuz: "Kurtarılanların arasında amcamın kızı ve yeğenlerim var. Onları kurtaran herkesten Allah razı olsun, teşekkür ediyorum. Allah YBŞ, HPG, YJA STAR ve YJŞ’yi korusun."
'Onlarla başımız dik'
Xwededa Berkaat: "Sinuneliyim. Benim de bir akrabam kurtarıldı. Şimdi burada, bizimle. Bugün onları özgürleştiren YBŞ, YJŞ, HPG, YJA STAR’ a çok teşekkür ediyorum. Kurtarılanların hepsi, kardeşlerimiz, annelerimiz ve kız kardeşlerimizdir. Onları kurtarmak için şehit olanlara çok şey borçluyuz, onlara minnettarız. Onlarla başımız dik. Bütün kadın ve erkek şervanlara çok teşekkür ediyorum. Başkan Apo ve şervanları sayesinde esir olan bütün insanlarımızı özgürleştireceğiz."
'Hepsini kurtarıncaya kadar mücadele edeceğiz'
Zinar Şengal (YBŞ savaşçısı): Kurtarılanlar arasında eşim, çocuklarım ve yengelerim var. Onlara söz vermiştik. Bütün insanlarımızı kurtarana kadar da savaşmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada kurtarılanların hepsi ailemdir. Çetelerin elinde olanlar da anne, baba ve kardeşlerimizdir. Bu hamlede ve 51 insanımızı kurtardığımız gün 3 yoldaşımız şehit oldu. Onlara söz veriyoruz; kanları yerde kalmayacaktır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
MEHDİ DOÐAN / ANF/ŞENGAL