Her alanda eşit temsiliyet

Kadın Haberleri —

HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı

HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı

  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (HEDEP) Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Dün "Jin Jiyan Azadî ile Özgür Yerel Yönetimlere" şiarıyla gerçekleştirilen konferansın sonuç bildirgesinde, konferansın Kuzey ve Doğu Suriye'de katledilen Hevrin Xelef ve Yusra Derwêş ile Kader Ortakaya şahsında mücadele eden kadınlara adandığı vurgulandı.

 Karar alma mekanizmasına katılım

"Eşit temsiliyet" vurgusu yapılan bildirgede, şu ifadelere yer verildi: "2014 yılında gerçekleştirildiğimiz yerel seçimlerde eş başkanlık, eşit temsiliyet ilkemizi bütün mekanizmalarımızda hayata geçirdik. Sistemimize yönelik saldırılar karşısında tek bir adım dahi geri atmadık. Çünkü bizler yerel yönetimleri belediye binalarına sığdıran değil, yerinden yönetimi esas alan yerelden demokrasiyi hayata geçirenleriz. Karar alma mekanizmalarının tamamında söz ve karar yetkisini eşit temsiliyet ilkesinden hareketle hayata geçirdik. Köylerden mahallelere, ilçelerden illere yine eşit temsiliyet ilkemizden hareketle meclislerimizi oluşturduk.

Binbir emek ve mücadeleyle ördüğümüz sistemimizin kriminalize edilmesi, kayyım uygulamaları ve artan saldırılara karşı daha güçlü bir mücadeleye ihtiyaç olduğu açığa çıkmıştır. Sadece eşit temsiliyet ve eş başkanlık ilkesi değil, karar mekanizmalarında kadınların daha fazla yer almasını sağlamak önceliğimiz olacaktır. Özellikle yerel seçimlere giderken sistemimizi en güçlü şekilde öreceğimizin sözünü veriyoruz. İl genel meclis üyelerimizden belediye meclis üyelerine, belediye eş balkanlarına kadar kadınların yerel yönetimlerde aktif bir şekilde yer almasını sağlayacak politikalarla yerel seçimleri karşılayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz elbette ki kurumlara sığdıramayacak kadar büyük bir mücadeledir. Ancak kayyımlar eliyle kapatılan kadın merkezlerimizi, sığınaklarımızı yeniden açacağız. Kadın yoksulluğuna, işsizliğine karşı kendi üretim alanlarımızı yeniden oluşturacağız.”

İlham kaynağı kadınlar

Sonuç bildirgesinde aynı zamanda Rojava ve Şengal’de DAİŞ’e karşı savaşta mücadele eden kadınlardan ilham alındığı, bunun 3. Yol siyasetin yol haritasını ortaya çıkardığına işaret edildi.

Demokratik Cumhuriyet inşasında kadın özgürlükçü yerel yönetimler modeliyle en yerelden başlayarak, kadın mahalle ve köy meclislerinin oluşturulacağı kaydedildi.

Tecridi kadınlar kaldıracak

Son olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, Öcalan’ın onurlu bir barışın teminatı olduğu belirtildi. Öte yandan, Öcalan üzerinden yürütülen mutlak tecridi kaldıracak ve fiziki özgürlüğünü sağlayacak olanın kadınlar olduğu ifade edildi. ANKARA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.