Her eylemin Yılmaz’ı

  • Şırnak’ta yıllardır eylem ve etkinliklerin en ön saflarında yer alan 81 yaşındaki Ebubekir Yılmaz, ”Kürtler için barış, ekmek ve su kadar önemli. Tek çıkış yolu ulusal birliktir” dedi.  

ZEYNEP DURGUT - MA/ŞIRNAK

Şırnak’ta 1990’lı yıllardan bu yana Kürt siyaseti tarafından düzenlenen eylem ve etkinlerin en ön saflarında mücadele eden birçok isim bulunuyor. 81 yaşındaki Ebubekir Yılmaz da bu simalardan biri.

Yılmaz, 90’lı yıllarda yaşanan köy yakmaları sonucu Ziving köyünden kent merkezine göç etti. 1993’te ”örgüte yardım etmek” gerekçesiyle tutuklanan Yılmaz, tutukluluğu sürecinde ağır işkencelere maruz kaldı. Yaklaşık üç yılın ardından tahliye edilen Yılmaz, yıllardır Kürt siyasetinin tüm eylem ve etkinliklerinde ”hak ve özgürlük” talebiyle mücadele veriyor. Yılmaz, bu mücadelesinin başarıya ulaşmasının Kürtler arası birlikte mümkün olduğunu belirtiyor. 

Kürdistan bir parçadır

 Kürtlerin içerisinde bulunduğu durumu ”3 öküz ve kurt” hikayesine benzeten Yılmaz, ”Kurt, bölerek, hem siyah hem kırmızı hem de sarı öküzü yer. Biz Kürtlerin hikayesi de tam olarak bu. Eğer birbirimize sahip çıkmazsak tek tek gideceğiz” dedi. Yılmaz, bu süreçte Kürtler içi barışın ekmek ve su kadar önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: ”Kürtlerin tek çıkış yolu ulusal birliktir. Bu yaşıma kadar birçok şeye şahitlik ettim. İyiyi de kötüyü de gördüm. Ama hiçbiri Kürt sorunu kadar beni acıtmadı. Şeyh Said, Seyit Rıza, Qazi Mihemed... Bir bir idam edildiler. Nerede bir Kürt baş kaldırmışsa ona layık görülen ölüm olmuştur. Eğer birlik olsaydık bugün bunları yaşıyor olmazdık. Kürt birliği olsaydı bugün amacımıza ulaşmıştık. Kürdistan dört parça değil, bir parçadır. İlkin buna inanmamız gerekir. Bu parçalar arasında ayrım yapma gibi bir lüksümüz yok.”

Topraklarımızı terk etmeyelim

 ”Kürtler arasında iç çatışmalar düşmanı güçlendiriyor” diyen Yılmaz, şunları söyledi: ”Birliğimizi kurmalıyız. Bunun olması için de ilk önce birbirimize inanmalıyız. Topraklarımızı satmamamız gerekir ve terk etmememiz lazım. Bu yüzden dört parça da birbirimize sahip çıkmamız gerekir” diye kaydetti. Kürtlerin uzun yıllardır mücadele verdiklerine dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti: ”Bu mücadele sayesinde kimliğimizi ve varlığımızı tanıdık. Her gün baskılara maruz kalıyoruz. Öldürülmediğimiz, katledilmediğimiz tek bir gün bile yok. Bu ölümlere sebep olan ittifaksızlığımızdır. Ne AKP ne MHP ne de CHP Kürtleri sevmiyor. ABD ve İran Kürtlerin düşmanı. Eğer birlik olmazsak herkes bizi öldürebilir ve zulüm edebilir. Ama birlik olursak hiç kimsenin bize gücü yetmez.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.