Almanya’nın Darmstadt kentinde 6 Aralık’ta başlayan açlık grevi gündüzleri Luisenplatz’da akşamları ise DKTM’de devam ediyor. Darmstadt Sol Parti (Die Linke) ilçe yönetim birimi sözcüleri Dennis Eckold ve Markus Gludavacz kentteki açlık grevine destek ziyaretinde bulundu.
NİHAL BAYRAM / DARMSTADT
Almanya’da açlık grevinin sürdürüldüğü kentlerden birisi de Darmstadt. 6 Aralık’ta başlayan açlık grevi gündüzleri Luisenplatz’da akşamları ise DKTM’de devam ediyor.
Darmstadt DKTM’den Metin Durak, soğuk havaya rağmen özellikle okul çıkışı açlık grevine destek için gelen üniversite öğrencilerine dikkat çekerek ,”Gençlerimiz Alman ve diğer halklardan göçmenlere taleplerimizi aktarmakta önemli bir rol oynuyorlar” dedi. Açlık grevine sadece Darmstadt değil Saarbrücken ve Mannheim’dan da destek ziyaretleri olduğunu aktaran Durak, açlık grevi eyleminin bugün saat 16.00’da yapılacak yürüyüş ile sonlandırılacağını söyledi.
Eşi ve kızıyla grevde
Eşi ve kızı ile Darmstadt’taki açlık grevine katılan Mürşide Oltan, Şırnak’ın İdil İlçesinden. 80’li yıllarda yoğun askeri baskınlardan ötürü ailece Almanya’ya göç etmişler. Amcası şehit olan, ağabeyini de bu mücadelede kaybeden Oltan sürgünde de mücadelelerine devam ettiklerini belirterek, “Biz kendimizi unutmadık. Unutmayız. Burada da mücadelemizi sürdürüyoruz. Hani denir ya ‘bu yola baş koymuşuz’ Başkanımız özgürlüğüne kavuşana kadar da her gün sokaklarda, her gün eylemlerde olacağız” dedi. Cizre katliamını hatırlatarak, “Halkımız orada katliam altındayken biz burada her gün sokaklardaydık” diyen Oltan, “Nerede bir Kürt kafasını kaldırıyorsa Erdoğan onu yok etmek istiyor. Ama biz korkmuyoruz” diye konuştu.
Her gün çadırı ziyaret ediyor
Hacı Ateş
Açlık grevi çadırında görüştüğümüz 68 yaşındaki Hacı Ateş, hasta olduğu için açlık grevine giremesede her gün açlık grevi çadırını ziyaret ettiğini belirtti. 12 Eylül darbesi ardından kendisi de bir dönem cezaevinde kalan Ateş, Kürt halkının yıllardır olduğu gibi bugün de ayakta olduğunu ve taleplerini haykırdığını vurguladı. “Önderliğimiz ölü bir halkı ayağa kaldırdı” diyen Ateş, “Bizim mücadalemiz insanca yaşama mücadelesidir ve sonuna kadar sürecektir” diye belirtti.
Gençler de açlık grevinde
Beriwan Gültekin
Beriwan Gültekin açlık grevi eylemcilerine destek veriyor. 23 yaşındaki YXK’li Gültekin, düzenli okuyup araştıran bir genç olarak ülkesinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor.
Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuduğunu ve çok şey öğrendiğini belirten Gültekin, üniversitede Kürt tarihi, kültürü ile ilgili birçok etkinlik düzenlediklerini aktardı.
Açlık grevi boyunca çevredekileri eylem hakkında bilgilendirdiklerini söyleyen Gültekin, “Kürt sorunu enternasyonal bir sorundur. Başta gençler olmak üzere herkesi bu mücadeleye sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Sol Parti’den destek
Darmstadt Sol Parti (Die Linke) ilçe yönetim birimi sözcüleri Dennis Eckold ve Markus Gludavacz kentteki açlık grevine destek ziyaretinde bulundu. Aynı zamanda Rojava Dayanışma Komitesi’nde yer alan Sol Parti temsilcileri, başta Alman hükümeti olmak üzere Avrupa devletlerinin yaşananlar karşısındaki sessizliğine tepki gösterdi. “İnsan haklarını savunduğunu söyleyen Almanya Kürtler karşısında sınıfta kalmıştır” diyen Eckold, “Kürt sorununu yerel hükümetlerden parlamentoya kadar taşımamız, konu etmemiz gerekiyor” diye belirtti. Konu DAİŞ olduğunda duyarlı olan Alman toplumunun Kürtlere karşı önyargılı olduğunu kaydeden Eckold, PKK yasağının da bunda etkisi olduğunu belirterek ekledi: “Önyargıyı kırabilmek için daha aktif bir dayanışma içinde olmak şart.” Markus Gludavacz ise Deniz Yücel ve Meşale Tolu gibi isimler üzerinden Alman hükümetinin ‘Biz istedik Türkiye yaptı’ gibi bir algı yaratmaya çalıştığını kaydetti. “Bu iki kişinin serbest kalması genel gidişatı hiç bir şekilde etkilemedi. 10 binlerce siyasi tutuklu halen rehin. Selahattin Demirtaş, AiHM kararına rağmen hala rehin” hatırlatmasında bulundu.