Her yerdeyiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, “Erkek-devlet şiddetine, savaş, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarıyla alanlarda olacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yaptıkları toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarıyla alanlarda olacaklarını duyuran Kadın Meclisi, 25 Kasım’ı HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’a atfetti.
 
Kadınların sesini ‘Üçüncü yol’seçeneğinde duyurma hedefi

Kadın Meclisi, “tek adam” rejimine karşı farklılıklarıyla yeni yaşamı hep birlikte inşa edecekleri sözü verdiklerini belirttileri bildirgede, tartışma başlıklarından birinin üçüncü yol siyasetinde kadınların izleyeceği yol olduğu açıklandı. Bildirgede, “Kadınlar olarak üçüncü yol siyasetini önümüzdeki günlerde daha geniş tartışılması, inşasına dair bir yol haritasının belirlenmesi yaklaşımı açığa çıkmıştır. Tam da bu başlıklar üzerinden tüm kadın yapılarıyla kesişen yolları konuşmak ve zengin bir program oluşturarak tüm kadınların sesini üçüncü yol seçeneğinde duyurmak hedeflenmiştir” denildi.

Direnenler cezalandırılıyor

AKP-MHP erkek egemen ittifakının en ciddi saldırılarının kadın çalışmalarına ve kazanımlarına yöneltildiği tespitinin yapıldığı  açıklamada, iktidarın direnenleri cezalandırma siyasetini derinleştirdiği belirtildi. Devamla açıklamada şöyle denildi: “Bugün, yıllardır kadın özgürlük mücadelesi yürüten TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen cezanın asıl sebebi bu direniştir. Yıllardır sistematik şiddet gören Çilem Doğan’ın özsavunmasına verilen ceza da budur. Başak Cengiz savunmasız olduğu için sokak ortasında katledilirken, Çilem Doğan’ın özsavunma hakkını kullandığı için cezalandırılması erkek iktidarın kadın düşmanlığının açık göstergesidir.” 
 
İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz

Bildirgede, Erdoğan’ın Kabine konuşmasından alıntı yapılarak, “Kadınları, kadınlarla karşı karşıya getirmek” istediği belirtildi.  Devamla, “Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyecektir. Kadın emeğini yok sayan, sömüren ve kadınlara yoksulluğu dayatan erkek ittifaka karşı ‘Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet’ demekten asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.
 
‘Kadın özgürlük zamanı’

Bildirgede yürütülen her türlü savaş politikalarına karşı itirazlarını her alanda dile getireceklerini belirten Kadın meclisi son olarak şunları kaydetti: ”AKP-MHP iktidarını içeride ve dışarıda kadınların hayatını tecrit altına alan politikalara karşı özgürlüğü mücadeleyle kazanacağımızı bir kez daha kararlılıkla belirtiyoruz. Haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılara karşı zaman kadın özgürlük zamanıdır, AKP-MHP erkek egemenliğini yıkma zamanıdır, kadın ittifakımızı oluşturarak yeni yaşamı inşa etme zamanıdır. 25 Kasım’da alanlarda, meydanlarda ‘erkek-devlet şiddetine karşı, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz’ deme zamanıdır.” 

25 Kasım programı belli oldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacağı eylem ve etkinliklerin programı belli oldu. “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarıyla düzenlenecek program kapsamında İzmir’de yapılacak kitlesel bir etkinlikle katledilen Deniz Poyraz anısına açıklama yapılacak. 

25 Kasım’da tacize, tecavüze dikkat çekilecek

Bakurê Kurdistan’da ise, son günlerde gündeme gelen çocuğa ve kadına yönelik tecavüz başta olmak üzere özel savaş politikalarına dikkat çekmeye yönelik eylem etkinlikler düzenlenecek. 25 Kasım’da ise tüm illerde ortak yürüyüşler ve basın açıklamaları düzenlemeyi planlayan Kadın Meclisi, tutsaklara kart göndererek etkinliklerine başlayacak.

Katledilenlerin yakınları bir araya getirilecek

Kadın Meclisi’nin gündeminde yakınları katledilen aileleri buluşturmak da var. Program kapsamında katledilen Deniz Poyraz, İpek Er, Dilek Doğan ve kaybettirilen Gülistan Doku’nun ailesi, Urfa’da ailesi katledilen Emine Şenyaşar ile bir araya gelecek. 

25 Kasım etkinliği tutsaklarakart göndermeyle başlayacak

Kadın Meclisi, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik operasyon kapsamında 2016’da tutuklanan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un annesinin mezarını da ziyaret edecek.
HDP Kadın Meclisi’nin planlaması çerçevesinde 25 Kasım etkinlikleri, 17 Kasım’da Amed’de siyasi tutsaklara kart gönderilmesiyle başlayacak.

MA / ANKARA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.