Herkes mizansendeki rolünü oynadı

 DFG Eşbaşkanı Serdar Altan

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan

  •  Tutuklanan 16 gazeteciden DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, gazetecilerin tutuklanmasının mizansen olduğunu belirterek, “Bu mizansenin kurgucusu mevcut iktidar sahipleri, senaristi İçişleri Bakanlığının emrindeki kolluk, yönetmeni ise bizzat savcıydı. Hakim figürandı” dedi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 22 kişiden 16 gazeteci, 8 günlük gözaltı sürecinden sonra “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklanan gazetecilerden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, avukatları aracılığıyla mektup yolladı.  

Altan’ın mektubunun devamında şunları ifade etti:  

Bizi susturmaya çalışıyor

Bizler uzun süre hukuksuz gözaltı sonrası tam anlamıyla bir mizansenden oluşan savcılık ve hakimlik sorgusunun ardından tutuklanarak hapishaneye atıldık. Hatırlatmakta yarar var; gözaltına alındığımız gün tam da gazeteci Hafız Akdemir’in katledilişinin yıl dönümüydü. Dün arkadaşımızı sokak ortasında katleden zihniyet bugün bizleri zindanlara koyarak susturmaya çalışıyor. 

Gazeteci olduğumuzu biliyorlar

Aslında tüm bu kamuoyu tarafından bilindiği gibi bizleri dört duvar arasına atan iktidar da biliyor ki; bizler gazeteciyiz ve halkın haber alma hakkını savunduğumuz, hakikati yazdığımız için buradayız. Bu gerçeklikten yola çıkarsak ülkenin içinde bulunduğu durumu daha iyi idrak edebiliriz. Hapishanelerde halen 60’ın üzerinde gazetecinin varlığı, bunun açık kanıtı iken buna 16 gazetecinin daha eklenmiş olması, problemin ne kadar büyük olduğunun açık kanıtıdır. 

Sorgu hakimi figürandı

Başlarken tutuklanmamızın bir mizansen olduğundan bahsetmiştik. Bu mizansenin kurgucusu mevcut iktidar sahipleri, senaristi İçişleri Bakanlığının emrindeki kolluk, yönetmeliği ise bizzat bizi sorgulayan savcıydı. Burada sorgu hakimi de maalesef bir figüranın ötesine geçemedi. Yapılmak istenenin bizi susturmak, sahadan koparmak olduğu çok açıktır. Bu nedenle bu dosyada yargılanan gazeteciliktir.

Yazmaya devam edeceğiz

Tüm bu yaşananlara rağmen bizler ve hakikatin peşinden koşmayı sürdüren tüm onurlu meslektaşlarımız, yazmaya, çizmeye, anlatmaya, göstermeye devam edeceğiz. Bizleri dört duvar arasına tıkmakla susturabileceklerini sanıyorlarsa aldanıyorlar. Yükselen dayanışma sesini daha gür çıkarmak, azimli olmak gerekiyor, çünkü dayanışma büyütür. “

22 yıldır özgür basında

Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, 2000’li yıllarda Özgür Gündem Gazetesi’nde meslek hayatına başladı. Bu süreçte polis ve askerler tarafından birçok kez tehdit edilen Altan, 4 Nisan 2002’de Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kuruluşunda yer aldı. 2005’te DİHA’nın Amed İstihbarat Şefi olan Altan, bu süreçte birçok önemli habere imza attı. Altan, 20O5’te Bingöl’deki orman yangınlarını haber yaptığı için “Devletin askeri güvenlik güçlerini alenen tahkir ve tezyif etmek” suçlamasıyla yargılandı. Altan, aynı yıl DİHA’nın Federe Kürdistan’da açılan Hewlêr Temsilcisi oldu. Altan, 2007’de DİHA Haber Müdürü oldu. 2008’de hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma açıldı ama takipsizlikle sonuçlandı. Altan, 2009’da bir süre İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin basın koordinatörü olarak görev yaptı. 2013’te Özgür Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’na seçildi. 2015’te  Van TV Genel Yayın Yönetmeni oldu. Bölgenin sesi olan Van TV de 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Sonrasında bir kez daha Altan hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Bu dava da beraatle sonuçlandı. Altan, 2016’da kurulan “1 Haber Var Platformu”unda yayın koordinatörü olarak çalıştı. Altan, 2018 yılında sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tüm dava ve soruşturmalara rağmen gazetecilik faaliyetlerini çeşitli mecralarda sürdüren Altan, en son 2020’de kurulan Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği’nin eşbaşkanı oldu.

Altan, yaklaşık 22 yıldır özgür basının neredeyse her kademesinde görev alan ve bu görevi büyük bir özveriyle yürüten bir gazetecidir. AMED

 

Kadın gazeteciler: Boyun eğmedik

Tutuklanan kadın gazeteciler, İstanbul ve Ankara’dan dayanışma amaçlı gelen DİSK Basın İş üyesi ve Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na, avukatları aracılığıyla mesaj gönderdi. Kadın gazetecilerin gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı: “Yaşadığımız bu hukuksuz süreçte bizimle dayanışma içinde olan meslektaşlarımız ve avukatlarımız başta olmak üzere herkese teşekkür ederiz. Bizler hakikatin peşinden giden, vicdanın sesini dinleyen gazetecileriz. Bugüne kadar hiçbir baskıya boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Er ya da geç haklı olduğumuzun anlaşılacağına inanıyoruz, sevgilerimizle.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.