Hesap sorma Newroz'u

Newroz 2023

Newroz 2023

  • Batman'daki Newroz'da on binlere seslenen HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Acımız ve öfkemizle depremde insanlarımızı enkaz altında terk eden bu iktidardan hesap soracağız. Bu Newroz hesap sorma Newroz’udur" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının adreslerinden biri olan Êlih’te soğuk ve yağmurlu havaya rağmen on binler alana aktı. Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün haykıran kitle, depremde yaşamını yitiren on binlerce insanı andı. Slogan, alkış, zılgıt ve zafer işaretinin eksik olmadığı alanda saygı duruşuyla başlayan Newroz’da, sinevizyon gösterimi sonrası Öcalan’ın eski Newroz mesajı okundu. Kitle bunun üzerine hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganını attı. 

 

 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, depremlerde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı ve şunları söyledi: “Depremin üzerinden 42 gün geçmesine rağmen halen su, alt yapı, barınma, gıda ve hastalık sorunu devam ediyor. Bu Newroz iktidardan hesap sorma Newroz’udur. Bir kişi dahi istifa etmedi. Hesap verecekler. Deprem alanından gösterdiğimizi dayanışmayı bugün Newroz alanında gösteriyor ve hesap soruyoruz. İstifa etmeyenler, kaçmak zorunda kaçacak.”

HDP Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki de şöyle konuştu: “Gün hesap sorma günüdür. Kader diyenlerden hesap soracağız, barışa karşı savaş diyenlerden hesap soracağız. Son sözü her zaman direnenler söyleyecek. Bu sözü söyleme zamanı, iktidarı gönderme zamanıdır.”

Konuşmalarının ardında sanatçılar Nuray Balık ve Avazên Azad sahne aldı.

 

 

KIZILTEPE

Depremlerde hayatını kaybedenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinin Otogar Meydanı’na, sabah saatlerinden etkili olan sağanak yağışa rağmen adeta akın yaşandı. Fırtına riskine karşı alana vinçlerle asılan flamalar indirilmesine rağmen alana akın eden binler, flamaları yeniden havaya kaldırdı. Kentin birçok noktasından alana ulaşmaya çalışan yurttaşlar, HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti flamalarını ellerine alarak alandaki yerlerine aldı. Yağışın durması ve güneşin açmasıyla birlikte alan hınca hınç doldu. On binlere ulaşan kitle, sloganlar atmaya devam ederken, Öcalan posterlerinin açılmasıyla beraber coşku da doruğa çıktı. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi sahneye çağrılarak, devamında Newroz ateşi yakıldı.

İlk olarak Yeşil Sol Parti’den Mehmet Nuri Kapan konuştu. Kapan, iktidarın insanları enkaz altında ölüme terk ettiğini hatırlatarak, hesap sormak için Newroz ruhuyla 14 Mayıs’taki seçime gideceklerini vurguladı. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de Newroz alanının coşkusuyla özgürlük mücadelesine devam edeceklerini; enkaz altında ölüme terk edilenler için iktidardan hesap soracaklarını vurguladı. 

Dengbêj Furkan Kılıç'ın müzik arasından sonra "Tayyip istifa" sloganı eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "İstifa etme cüretini göstermeyenleri biz göndereceğiz" dedi. Büyük bir acı ve öfke içinde olduklarını kaydeden Günay, "Acımız ve öfkemizle depremde insanlarımızı enkaz altında terk edenlerden, yani bu iktidardan hesap soracağız. Bu Newroz hesap sorma Newroz’udur. Bu Newroz, özgürlük Newrozu’dur. 14 Mayıs’ta biz bu iktidarı Newroz'un coşkusuyla göndereceğiz. Jin jiyan azadî bizim felsefemiz. Jin, jiyan azadî diyerek yaralarımızı sarıyoruz. 8 Mart'tan Newroz'a, Newroz'dan 14 Mayıs’a bu iktidarı biz göndereceğiz" şeklinde konuştu.  

Günay'ın konuşmasının ardından kutlama Koma Dengên Jinên Azad grubunun seslendirdiği şarkılarla devam etti.

SİİRT

Sêrt’te (Siirt) Newroz coşkuyla kutlandı. Yeşil Sol Parti bayrak ve flamalarıyla süslenen Barış Meydanı’ndan sık sık “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, ve “Hükümet İstifa” sloganları yükseldi. Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Newroz Tertip Komitesi halkı selamladı. 

Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Eşref Tekin, HDP’nin üzerinde devam eden kapatma davasına işaret ederek, “Halkın Emek Partisi’nden (HEP) bu yana Kürt siyasetini kimse durduramadı, durduramaz. HDP kapatılırsa bu halk seçeneksiz değil ve mücadelesini Yeşil Sol Parti üzerinden devam ettirece” dedi. 

Sêrt Milletvekili Sıddık Taş ise depremde yaşanan yıkım sebebiyle bu yıl ki Newroz'un buruk kutlandığını yineledi. Taş, "Seçime gideceğiz ve AKP-MHP faşizmine güzel bir cevap vereceğiz” diye konuştu.

Üç koldan ateşin yakılacağı alana doğru akın eden kitle, burada Newroz ateşini yaktı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından konuşan milletvekili Feleknas Uca, Öcalan’ın ve bütün siyasi tutsakların Newroz'unu kutlayarak, depremlerde yaşamını yitirenleri andı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçime işaret eden Uca, özgürlük, demokrasi ve barış için herkesin sandıklara gitmesi gerektiğini vurguladı. Uca, “Bu seçimde AKP-MHP faşist iktidarını göndereceğiz. 14 Mayıs’ta sandıklara gideceğiz. HDP kapatılırsa dahi yolumuza, Yeşil Sol Parti ile devam edeceğiz” dedi. 

Newroz ateşinin yakılması ve konuşmaların ardından dengbejler Rêzane Boti, Şêxmûse Êrkendî ve Kollektifa Ritmen Azad sahne aldı. 

 

 

BİNGÖL

Çewlîg’in (Bingöl) Saray Mahallesi’ndeki Newroz Alanı’nda kutlama gerçekleştirildi. Alandaki partilerin bayrakları, flamaları renkli görüntüler ortaya çıkarırken, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Feyzullah Şeyhanoğlu, tedbir almayan ve geçc müdahale eden hükümetin on binlerce insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatarak, bu zulme karşı 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken cevabı vereceklerini dile getirerek, "Hükümetten hesap soracağız. Hiçbir zaman mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Dehaklara karşı Kawaların ruhuyla cevap olacağız” dedi.

Kapanış konuşmasını yapan HDP Milletvekili Erdal Aydemir ise, zulmün sembolleştiği Dehaklar varsa karşısında da hep direnen Kawaların olduğunu vurguladı. Aydemir, “Günümüzde de patimiz HDP önderliğinde kendisini örgütlemiş, yaşatmış ve bu direnişi süreklileştirerek zulme karşı hiçbir zaman baş eğmemiştir, eğmeyecektir” diye konuştu.  Cezaevlerinde yaşanan baskı ve zulümlere de vurgu yapan Aydemir, 14 Mayıs’ta sandıkta kullanacakları oylarıyla iktidara cevap vereceklerini ifade etti. Aydemir, “Bu zulme ve Dehakların iktidarına bizler Kawaların direniş ruhuyla son vereceğiz. Onları tarihin siyasi çöplüğüne atacağız” dedi. 

Zılgıtlarla sık sık konuşması kesilen Aydemir’in ardından “Bijî Serok” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla Newroz ateşi yakıldı.  Ardından sanatçı Evin Sındi ve yerel dengbêj Fettah Yalçın sahneye çıkarak, stranlarını seslendirdi.

 

 

DERSÎM

Dersîm'de Newroz, “Her der Newroz, her dem azadi” şiarıyla başladı. Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’da, konuşmacılar ve sanatçılar siyahlar giyindi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller Sol Partisi, Emek Partisi (EMEP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, sivil toplum örgütleri, HDP ve DBP PM üyeleri alanda yerini aldı. “Baskılara, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye karşı yaşasın Newroz, Newroz piroz bo, Newroz bimbarek bo” pankartı ve “Ortak yaşam için ırkçılığa hayır” dövizlerinin yanı sıra siyasi partilerin bayrakları alanda dalgalandı. Halk, Sanat Sokağı’ndan buluşarak Seyit Rıza Meydanı’na, yürüdü. Yürüyüşün ardından Newroz ateşi yakıldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşiller Sol Parti) Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, depremden kaynaklı iki tablonun ortaya çıktığını belirterek, şunları dile getirdi: “Biri deprem felaketinden sonra masa başında milli yas ve OHAL ilan eden, sahaya indiğinde helallik isteyen iktidar… İkincisi ise elinde hiçbir mekanizması olmamasına rağmen deprem alanlarında canla, başla çalışan, dayanışan, kurtaran halk… Halkını koruyamayan iktidar mı, hayatı yeniden inşa etmeye çalışan toplumu mu destekleyeceğiz? İktidar değişmek zorundadır.”

Newroz kutlaması yapılan konuşmaların ardından yerel sanatçıların yaktığı ağıt ve sanatçı Kadir Çat’ın seslendirdiği şarkılarla son buldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.