Gösteri, önceki gün Federal Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewlêr'de bulunan İran Konsolosluğu önünde yapıldı. CPT aktivistleri Garlnd Robertson, Daived Hovola, Chiohuin Youan ve Muhammed Salih, "İran saldırıları yaşamlara son veriyor" yazılı pankartı açtı. Aktivistler, saldırılar sırasında zarar gören köyler ve yurttaşların fotoğrafları, İran saldırıları sonucu katledilen çocukları temsil eden bir ölü çocuk maketi, yine saldırı alanından toplanan İran roket ve toplarına ait parçalar ile İran'ı protesto etti. Açıklama yapan Robertson, İran'ın insanlık dışı saldırılarına bir an önce son vermesini istedi. Irak ile Güney Kürdistan hükümetlerine de seslenen Robertson, "İran'ın katliamlarına karşı tutum alın ve İran'a uluslararası baskı uygulayın" çağrısı yaptı. Ardından İran Konsolosluğu'na talepleri içeren bir mektup verildi.

DİHA/HEWLÊR




Adalet Divanı'na dosya

İran ve Türk ordularının saldırılarını protesto etmek amacıyla Lahey Adalet Divanı önünde beş gündür çadır kuran Kürtler, yetkililerle görüştü.
Barış Anaları'ndan oluşan bir grup kadın, 8 Ağustos Pazartesi günü Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Lahey Adalet Divanı önünde çadır kurdu. İran ordusunun 16 Temmuz’dan bu yana 4 sivilin ölümüne, yüzlerce kişinin göç etmesine yol açan saldırılarını kınamak amacıyla yapılan eylemde, Türk devletinin askeri ve siyasi operasyonları da protesto edildi. Çadıra, İran ve Türk ordusunun saldırılarını gösteren fotoğraflar asılırken, operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına da dikkat çekildi.
Alınan bilgilere göre Lahey Adalet Divanı, eylemcilerin görüşme talebini kabul ederek, perşembe gününe randevu verdi. Barış analarından üç, Kürt gazilerden iki kişinin yer aldığı heyet, dün Lahey Adalet Divanı adına üç kişilik bir heyet tarafından kabul edildi. Kürtler, heyete İran ve Türk ordularının saldırıları ile iki ülkede yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda bilgi verdi ve geniş bir dosya sundu. Ayrıca Türk ordusunun HPG'lilere karşı kimyasal silah kullandığını gösteren belgelerin de sunulduğu belirtildi.

Lahey Adalet Divanı önündeki nöbet eylemi dün yapılan bir mitingle sonuçlandırıldı.

ANF/ DEN HAAG