Heyva Sor 30 yaşında

Dosya Haberleri —

Heyva Sor a Kurdistanê

Heyva Sor a Kurdistanê

  • Heyva Sor a Kurdistanê ve Roja Sor a Kurdistanê isimleriyle çalışmalarını sürdüren kuruluş, 30 yıldır Kurdistan’ın dört parçasındaki insanların yardımına koştu. Heyva Sor a Kurdistanê deprem bölgelerine 2 milyon Euro ulaştırdı ve yakında Kardeş Aile Kampanyası da başlatılacağını duyurdu.
  • Dayanışma çağrısında bulunan Dr. Rojvan Bilgin, "Bundan sonra da halkımızın Heyva Sor a Kurdistanê ve diğer Kürt kurumları sahiplenerek katkı vermelerini bekliyoruz. Halkımızın insan olmanın gereği olarak ülkedeki insanların acılarını hissederek yardımlarını sürdürmelerini bekliyoruz" diye vurguladı.

ERKAN GÜLBAHÇE

Depremzedeler için yardım kampanyası yürüten Heyva Sor a Kurdistanê 6 Şubat depreminin ilk gününden bu yana aktif olarak çalışıyor. Şimdiye kadar Kuzey Kurdistan’a 1 milyon 940 bin, Kuzey-Doğu Suriye’ye 300 bin olmak üzere 2 milyon 240 bin Euro deprem bölgelerine ulaştırıldı. Sadece Kurdistanlılar değil uluslararası yardım kurumları, belediyeler, sanatçıların da aktif olarak katıldığı nakdi yardım kampanyasında toplanan yardımlar hızla depremzedelere ulaştırılıyor ve ihtiyaçları için kullanılıyor.

Heyva Sor a Kurdistanê yani Kürtlerin Kızılay’ı on yıllardır Kurdistan’daki felaketler, acılar için ilk harekete geçen, yaşanan acıları Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen yardımlarla sarmaya çalışıyor. Kurdistan’dan yoğun göçün yaşandığı 90’lar ardından savaş mağduru insanlara yardım ulaştırılması için Almanya’nın Bochum kentinde temelleri atılan Heyva Sor a Kurdistanê, Kurdistanlı yurtseverler Celal Özkan (Herbijî), Ahmet Aktaş, Cengiz Toy (Egît), Heyder Zelal, Mesut Şirnexî, Musa Efrînî’nin öncülüğüyle 4 Mart 1993’te kuruldu.

30 yılı geride bıraktı

30 yılı geride bırakan ve Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere, Norveç, İsveç, Japonya gibi ülkelerde Heyva Sor a Kurdistanê ve Roja Sor a Kurdistanê gibi isimlerle çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda Kuzey-Doğu Suriye Özerk Bölgesi’nde de Heyva Sor a Kurdistanê ve Roja Sor a Kurdistanê olarak hizmet verirken, Güney Kurdistan’ın Süleymaniye kentinde de kuruluşun temsilciliği bulunuyor. Türkiye ve İran’da resmi faaliyetleri devlet engeline takılan Heyva Sor a Kurdistanê'nin bulunduğu ülkelerdeki yardım kuruluşlarıyla ortak çalışmayı esas alıyor.

Kurulduğu günden bugüne yüzlerce gönüllü çalışanı ile faaliyet yürüten Heyva Sor, Kurdistan’ın en büyük yardım kuruluşu olma özelliği taşıyor. Kurdistan’ın dört parçasında savaşın yanı sıra deprem, sel akla gelebilecek tüm felaketlerde kimlik, din ayrımı yapmaksızın tüm mağdurlarla dayanışmayı esas alan Heyva Sor, şimdiye kadar sayısız kampanyaya imza attı. Yardıma ihtiyacı olanlarla dayanışma göstermek isteyenler arasında hızlı ve güvenilir bir köprü olmayı başardı. Yaptıkları yardım kampanyaları ile insanların acılarını hafifleten, gözyaşlarının dinmesine katkı sunan Heyva Sor a Kurdistanê’nin Başkanı Dr. Rojvan Bilgin ile konuştuk...

Ayrımsız dayanışma

Heyva Sor a Kurdistanê’nin tamamen insani duyarlılık ve gönüllülük temelinde şeffaf bir şekilde çalışmayı prensip edinen, yapılan yardımların yerine ulaşması için titiz bir şekilde araştırma yapmayı sorumluluk sayan bir vizyona sahip olduğunu belirten Bilgin, “Bu vizyon, yardıma muhtaç insanlarımızın sorunlarının çözümünde toplumun her kesimiyle işbirliğini önemseyen ve her türlü katkıyı değerli görmektedir” dedi. Heyva Sor a Kurdistanê’nin varoluş amacının Kürt halkının yaşadığı coğrafya başta olmak üzere dünyada öncelik sırasına göre savaşın etkisinin sürdüğü yerler, afet bölgeleri ve yoksulluk olan tüm coğrafyalarda çalışma yürütmek olduğunu söyleyen Bilgin, “Yardıma ihtiyacı olan ve yardım etmek isteyenler arasında köprü oluşturmak, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese yardım etmek temel ilkemiz” vurgusunda bulundu.

Dünyanın her yerinden bağışlar

Heyva Sor’un sadece Kurdistanlılar değil dünyanın dört bir yanından desteklendiğini aktaran Bilgin, “Heyva Sor olarak yürüttüğümüz kampanyalara Afrika, Amerika, Avustralya, Latin Amerika, Asya, Avrupa yani kısaca dünyanın her yerinde bağışlar geliyor. Bize yardımda bulunanların yüzde 70’e yakını yabancılardan oluşturmakta, yüzde 30’u ise Kürt ve Kurdistan’dan gelen insanların yardımlarıdır. Farklı devletlere bağlı şirketler, sivil toplum kurumları, belediyeler yardımlar gönderiyor” dedi.

Özellikle Maraş merkezli 6 Şubat depremi ardından dünyanın birçok ülkesinden büyük bir dayanışma gördüklerini aktaran Bilgin, şöyle devam etti: “Birçok ülkeden insanlar, firmalar, kurumlar, belediyeler, sanatçılar vs. Heyva Sor a Kurdistanê aracılığıyla yardımları mağdurlara ulaştırmayı seçti. Yabancı kurumlar bize verdikleri yardımın yerine ulaştığını gördükleri için bizimle sürekli iletişim halinde kalıyor. Yardımları zamanında ulaştırmamızı takdir ediyor ve bundan sonra da birlikte çalışma isteklerini bildiriyorlar.”

Heyva Sor a Kurdistanê ve Roja Sor a Kurdistanê’nin Avrupa’da 400, Kuzey Doğu Suriye Özerk Bölgesi ve Başûr’da ikibine yakın olmak üzere iki bin dört yüze yakın gönüllünün Heyva Sor için aktif olarak çalıştığını aktaran Bilgin, “Bunların içinde hastanelerde doktor, hemşire olarak çalışanlar, ambulans şoförleri vb. profesyonel çalışma yürüten üyelerimiz de var. Olağanüstü durumlarda veya kampanya döneminde gönüllülerin sayısı artıyor” dedi.

İlk kampanya Mexmûr için

Heyva Sor, 30 yıllık geçmişinde birçok kampanyaya imza attı. Dr. Rojvan Bilgin, birkaçını şöyle sıraladı: “Heyva Sor’un ilk kampanyası 1993 yılında Türk devletinin baskılarından dolayı Güney Kurdistan’a göç etmek zorunda kalan, 8-9 kamp değiştirip en sonunda Mexmûr’a yerleşen on binlerce Kurdistanlı içindi. Birçok kez (Wan, Çewlig, Xarpit, Kirmanşah, Xoy ve Bazarcıx) depremleri ve sel felaketleri kampanyaları oldu. Dünya çapında en büyük desteği ve en büyük güvenilirliği Kobanê sürecinde gerçekleştirdiğimiz yardım kampanyasında gördük. Dünyanın birçok resmi ve yarı resmi kurumlarından bu dönemde kampanyamıza destek gördük.”

En büyük yardım Kuzey’e

Topladıkları yardımların önemli bir kısmının Kuzey Kurdistan’a aktarıldığını belirten Bilgin, şöyle devam etti: “Kuzey Kurdistan diğer üç parçaya göre nüfus oranının en yüksek olduğu bölgedir. 40 yıldan beri Türk devleti burada çok vahşice bir saldırı gerçekleştirmekte. On binlerce insan katledildi ve yüz binlerce insan cezaevine atıldı. Bundan dolayı yaptığımız yardımların büyük bir bölümü Kuzey Kurdistan’daki mağdurlara ve gerçekleştirilen projelere harcanıyor.”

Yetim ve öksüz çocuklara

Son 12 yıldır Rojava’ya da ciddi yardımlar gönderdiklerini söyleyen Bilgin, “Gerek DAİŞ’e karşı verilen mücadele gerek Türkiye’nin saldırıları ve uygulanan ambargodan dolayı ciddi mağduriyetler yaşandığı için yardımlarımız önemli bir bölümünü de buraya aktarıyoruz” dedi. Güney Kurdistan’a da birçok kez yardım gönderdiklerini belirten Bilgin, “Kirmanşah depreminden dolayı Süleymaniye ve çevresi etkilendiği için yardım gönderdik. Düzenli olarak mağdur ailelere ve özellikle yetim, öksüz çocuklara yıllardır yardım gönderiyoruz. Şengal ve Mexmûr bölgelerine sağlık projeleri ve diğer projeler çerçevesinde sürekli yardımlar gönderiyoruz” diye aktardı.

Xoy depremine yardım

Aynı şekilde Rojhilat Kurdistan’ına da yardımlar gönderdiklerini belirten Bilgin, “Pazarcık depreminden iki hafta önce Xoy kentinde deprem olmuştu. Burada depremde mağdur olan halkımıza çadır, yiyecek ve temel ihtiyaç malzemeleri gönderdik. 6 aydır ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla Kürt kadınları rejime karşı direniyor. Bu direnişte 400’e yakın insan hayatını kaybetti. Bu insanlara da maddi yardım ulaştırdık. Birkaç yıl önce meydana gelen sel felaketi ve Kirmanşah depremlerinde de yardım kampanyaları düzenledik ve bu bölgelere yardımları ulaştırdık. Çocuklara yardım projesi adıyla Rojhilat’ta yetim çocuklara her ay düzenli yardım gönderiyoruz.”

Her parçaya koşuyor

“Yani kısacası biz Kurdistani bir kurumuz ve Kurdistan’ın hangi bölgesinde yardıma ihtiyaç duyuyorsa oraya koşuyoruz” diyen Dr. Bilgin, şimdi de 6 Şubat’ta yaşanan milyonlarca kişiyi etkileyen Maraş merkezli depremin yaralarını sarmak için çalıştıklarını söyledi.

Bu kampanyanın da uluslararası alanda büyük destek gördüğünün altını çizen Dr. Bilgin, “Bu kampanyamız da Kobanê sürecindeki kampanyaya eşdeğer bir destek gördü. Uluslararası kurumlar, Heyva Sor a Kurdistanê üzerinden yardımlarını mağdurlara ulaştırmayı seçti” dedi.

2 milyon 400 bin Euro ulaştırıldı

Depremin ardından başlattıkları kampanya kapsamında 10 Mart itibarıyla Kuzey Kurdistan’a 1 milyon 940 bin, Kuzey Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ne 300 bin olmak üzere 2 milyon 240 bin Euro ulaştırıldı. Şu ana kadar depremzedelerin acil ihtiyaçları için nakdi yardım topladıklarını hatırlatan Bilgin, açıkladıkları rakamın depremzedelere ulaşan miktar olduğunu, toplanan ya da henüz deprem bölgelerine ulaşmayan yardımların bu rakama dahil edilmediğini kaydetti.

Uzun soluklu bir dayanışma

Barınma ve beslenmeye öncelik verdiklerini kaydeden Bilgin, “Gelen bağışları deprem bölgelerine ulaştırıyoruz. Orada depremzedelerin ihtiyaçları için kullanılıyor. Yaşanan büyük bir felaket, halkımızın normal yaşama dönmesi uzun yıllar alacak. Bizim çalışmamız da uzun soluklu olacak” ifadelerini kullandı. Sadece Pazarcık merkezli 11 kente değil Kuzey Doğu Suriye’ye de yardımların aktarıldığını belirten Bilgin, “Özellikle Efrîn ve Halep yıkıma uğradı. Gönderilen temel ihtiyaç TIR’ları işgalciler tarafından engellenince başka bölgelere yöneldik. Şehba ve Halep’teki depremzedelere ulaştık. Yaralıların tedavisi için de çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Kardeş Aile Kampanyası yakında

Daha önce özyönetim süreçlerinde devlet eliyle evleri yıkılan yurttaşlarla dayanışma için başlatılan Aile Kampanyası’nın bir benzeri de yakında başlatılacak. Bu kampanyaya dair Bilgin, şöyle konuştu: “Şu anda ülkede gönüllü çalışanlarımız aracılığıyla mağdur ailelerin tespitlerini yapıyoruz. Birkaç hafta içerisinde geçmiş afetlerde olduğu gibi depremde ağır kayıplar veren ailelerimiz ile diasporadaki aileler arasında köprü olarak Aile Kampanyası başlatacağız. Hasarlı evlerin tamiri ve konteyner evler için de şirketlerle görüşmelerimiz var. Bu çalışmalarımız sonuçlandığında halkımızla paylaşacağız.”

Acılar paylaştıkça hafifler

“Elbette şimdiye kadar yaptıklarımızın tamamı halkımızın ve dostlarımızın desteği ve özverileriyle gerçekleşti” diyen ve teşekkürlerini dile getiren Dr. Rojvan Bilgin, şu mesajı verdi: “Bundan sonra da halkımızın Heyva Sor a Kurdistanê ve diğer Kürt kurumları sahiplenerek katkı vermelerini bekliyoruz. Biliyoruz ki acılar paylaştıkça hafifler. Tolstoy ‘Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın’ diyor. Halkımızın insan olmanın gereği olarak ülkedeki insanların acılarını hissederek yardımlarını sürdürmelerini bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.